Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Απόφαση Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΔΑΕ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Απόφαση Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΔΑΕ

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά:
1.- Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στηρίζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και υπερασπίζεται την ακώλυτη λειτουργία τους. Οι Αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατική εγγύηση για την αποτελεσματική προστασία θεσμών, δικαιωμάτων και πολιτών.
2.- Κατά το άρθρο 19 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος η ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητη Αρχή δεν υπόκειται σε κανενός είδους προληπτικό έλεγχο ή εποπτεία από οποιοδήποτε φορέα νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής εξουσίας. Ούτε δύναται να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη Αρχή στις αρμοδιότητές της, όπως αυτές ορίζονται στο Σύνταγμα και τον σχετικό εκτελεστικό νόμο 3115/2003. Τυχόν τέτοια παρέμβαση αντίκειται στη συνταγματικώς προστατευόμενη ανεξαρτησία της Αρχής αυτής.
3.- Αντί να ερμηνεύεται το Σύνταγμα με βάση τις διατάξεις του νόμου, πρέπει να ερμηνεύονται οι νομοθετικές διατάξεις σύμφωνα με το Σύνταγμα και εντός των ορίων του. Συνακόλουθα, οποιαδήποτε παρέμβαση τυχόν αποπειράται να νομιμοποιήσει πράξεις ή παραλείψεις φυσικών ή νομικών προσώπων υπό το ανωτέρω σκεπτικό ή να εμποδίσει τον έλεγχό τους από την ΑΔΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της είναι προφανώς αντισυνταγματική.
4.- Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ΑΔΑΕ γεννά έντονο προβληματισμό για υπέρβαση της θεσμικής του αρμοδιότητας και, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να εμποδίσει την άσκηση από την ΑΔΑΕ των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της, είναι δε ανεπίτρεπτο να απειλεί με ποινικές κυρώσεις τα μέλη της, τα οποία απολαμβάνουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
5.- Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στο πλαίσιο της σχετικής από 08/08/2022 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, έχει ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνηθεί ποινικά τυχόν παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών που αποτελεί συνταγματικά προστατευόμενο ατομικό δικαίωμα και συνδέεται με την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
6.- Ο Δικηγορικός Σύλλογος απορρίπτει και καταδικάζει κάθε προσπάθεια περιορισμού της ανεξαρτησίας και παρεμπόδισης της λειτουργίας της ΑΔΑΕ και ζητά τόσο η ΑΔΑΕ όσο και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διερευνήσουν πλήρως και ενδελεχώς κάθε περιστατικό παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς κανείς δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα σε ένα Κράτος Δικαίου.
Δημοσιευμένο στη  σελίδα του Συλλόγου στις    13/1/2023
Ακολουθεί το λίνκ  της δημοσίευσης:
https://www.dspeiraia.gr/article.asp?n=23309&p=7&d=

Related Articles

Α. Μπουλντούμης: “Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή πράξη”

­”Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή...

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-Ανακοίνωση

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ANNOUNCEMENT Ενημερώνουμε τους επισκέπτες πως την Τετάρτη 24/4...

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: “Τα Πάθη τα Σεπτά”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας καλεί την Παρασκευή 26 Απριλίου σε...

Συνάντηση ΒΕΠ με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ – ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΒΕΠ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ – ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ  ΝΗΣΩΝ ΣΕ...