Το εργαστήρι κυκλικής οικονομίας «Piraeus Makerspace» δημιουργείται στη ΣΚΥΠ από τον Δήμο Πειραιά
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επισκέφθηκε σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή των Καμινίων, στα οποία έχουν υλοποιηθεί εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης από τον δήμο, με στόχο ένα καλύτερο και πιο λειτουργικό σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Να σημειωθεί ότι, οι εργασίες ανακαίνισης των σχολικών μονάδων του Πειραιά εντάσσονται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του δήμου, για όσο το δυνατόν καλύτερες σχολικές υποδομές στην πόλη μας.
Ο κ. Μώραλης βρέθηκε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Δόμησης και Αρχιτεκτονικού κ. Δημήτρη Αράπη στο ΓΕΛ Καμινίων, στα 14ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία καθώς και στη ΣΚΥΠ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να δημιουργηθεί το εργαστήρι κυκλικής οικονομίας «Piraeus Makerspace».
Σκοπός του εργαστηρίου είναι:
α) η εκπαίδευση των μαθητών /φοιτητών/ νέων /ΑΜΕΑ /ανέργων, κ.α. σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό την πλήρη επαναχρησιμοποίηση/ αξιοποίηση απορριπτόμενων υλικών για τη δημιουργία νέων προϊόντων.
β) η εκπαίδευσή τους στο εργαστήριο σε θέματα σχεδιασμού προϊόντων, ωρίμανσης ιδεών, καινοτόμους τρόπους παραγωγής, χρήσης εξοπλισμού νέας τεχνολογίας, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και η ενθάρρυνση συνεργατικών μορφών απασχόλησης ανάμεσα σε ομάδες νέων, ατόμων, ευπαθών ομάδων, πολιτών, ανέργων κ.α.
γ) Η αστική αναζωογόνηση και η αναβάθμιση της περιοχής.
O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:
«Επισκέφθηκα σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή των Καμινίων, στα οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης από τον Δήμο Πειραιά, με στόχο ένα όμορφο και λειτουργικό σχολικό περιβάλλον. Προχωράμε συνεχώς σε βελτιωτικές κινήσεις και μέχρι να δημιουργηθούν νέα σχολεία στην πόλη μας από την ΚΤΥΠ – η οποία είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια – ανακαινίζουμε, βάφουμε και επισκευάζουμε τα σχολεία μας για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Επιπλέον, επισκεφθήκαμε τη ΣΚΥΠ, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα σχολεία του Πειραιά, στην οποία μετατρέπουμε μια αίθουσα που δεν αξιοποιούσε το σχολείο, σε εργαστήρι κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση, η οποία συμβάλλει στην εξοικείωση των μαθητών για την κυκλική οικονομία. Είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι, καθώς βλέπουμε τις ιδέες και τα οράματά μας να προχωρούν. Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τους μαθητές και τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Ο Αντιδήμαρχος Δόμησης και Αρχιτεκτονικού κ. Δημήτρης Αράπης δήλωσε:
«Θεωρώ ότι η εικόνα των σχολικών κτηρίων θα αλλάξει μέσα στο επόμενο διάστημα. Είχαν ανάγκη τα σχολεία τις βελτιωτικές αυτές εργασίες, καθώς τα κτήρια είναι παλαιά. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις στα σχολεία του Πειραιά, ώστε να παραδώσουμε τις σχολικές μονάδες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στα παιδιά».
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, μιλώντας για το εργαστήρι κυκλικής οικονομίας στη ΣΚΥΠ, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Η κατασκευή του εργαστηρίου κυκλικής οικονομίας (Piraeus Makerspace) στο κτήριο της πρώην ΣΚΥΠ, βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Ο Δήμος Πειραιά αξιοποιεί Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, αλλά και κονδύλια του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους περίπου 500 χιλιάδων ευρώ. Προχωράμε στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση και στη ριζική αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της κεντρικής αίθουσας εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος και στη δημιουργία του εργαστηρίου κυκλικής οικονομίας. Το Piraeus Makerspace αποτελεί μια μεγάλη συνεισφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά και ανοίγει νέους ορίζοντες στην καινοτομία, με αιχμή τη γαλάζια και την κυκλική οικονομία και ανάπτυξη».