Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (19/02/2023).
Οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί τα τελευταία χρόνια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας, της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων είναι ασφυκτικές. Μια από τις συνέπειες αυτής της δύσκολης κατάστασης που βιώνει όλη η ελληνική κοινωνία είναι και η δυσκολία εξόφλησης των υποχρεώσεων – από τους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ειδικά στο κομμάτι τού επιχειρείν πολλοί μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγήθηκαν σε συσσώρευση οφειλών, ενώ μεγάλος αριθμός υπόχρεων τέθηκε εκτός ρυθμίσεων, καθώς αδυνατούσε να καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις εντός του χρονικού περιθωρίου που υπήρχε. Οι κυριότεροι λόγοι αυτής της αρνητικής εξέλιξης, που αύξησε και πάλι το ιδιωτικό χρέος, ήταν οι χαμηλοί τζίροι εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης και το αυξημένο κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Μπροστά στο αδιέξοδο που προέκυψε, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε καταθέσει αρκετές φορές αίτημα προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης οφειλών, με πολλές δόσεις, ώστε να δοθεί ουσιαστική στήριξη σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Τελικά –έστω και με καθυστέρηση– ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα. Σίγουρα είναι θετική η αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, όπως και η νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, που ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο. Σίγουρα θα δοθεί μια ανάσα και πρέπει να το σημειώσουμε. Εκτιμώ, όμως, ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, καθώς λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνται και πάλι θα παραμείνει εκτός ρυθμίσεων ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών.
Για την αναβίωση των 120 δόσεων υποχρεώνεται ο οφειλέτης να καταβάλει δύο δόσεις. Όταν όμως η οικονομική του κατάσταση δεν του το επιτρέπει, μοιραία δεν θα μπορέσει να επανέλθει στη ρύθμιση. Αποτρεπτικό, επίσης, είναι το ότι παραμένουν πολύ υψηλά τα επιτόκια στη νέα ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων, ενώ για την υπαγωγή σε αυτή λαμβάνονται υπόψη τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και όχι και της περιόδου της πανδημίας, που επίσης προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο επιχειρείν.
Η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών παραμένει σταθερή. Θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα να αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών κάποιου οφειλέτη μέσω μόνο μίας ρύθμισης, με πολλές δόσεις και σίγουρα με χαμηλότερα επιτόκια. Κι αυτό γιατί αυτές οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν από τους τζίρους που θα κάνουν οι επιχειρήσεις από δω και πέρα. Δηλαδή, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, στην οποία κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το αύριο.