Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Παναττική στάση εργασίας στις 28/2 για την μη ιδιωτικοποίηση Παίδων “Αγία Σοφία”
ΕΛΛΑΔΑ

Παναττική στάση εργασίας στις 28/2 για την μη ιδιωτικοποίηση Παίδων “Αγία Σοφία”

ΠΟΕΔΗΝ για Ιδιωτικοποίηση Παίδων «Αγία Σοφία»: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου

 

«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και  καλούμε τους υγειονομικούς και τους πολίτες στη συγκέντρωση τη Τρίτη 28/2/2023 στις 11πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας» γράφει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΠΟΕΔΗΝ αναγνωρίζει την προσφορά των Δωρητών στη διάρκεια των Μνημονίων με τις αυστηρές περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στη Δημόσια Υγεία, αλλά και στη διάρκεια της πανδημίας σε εξοπλισμό, σε ΜΕΘ, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, σε ασθενοφόρα κλπ που πραγματικά έσωσαν και σώζουν χιλιάδες ζωές ασθενών.

Όμως την ευθύνη λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας έχει αποκλειστικά το κράτος.

Δεν μπορεί να ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή τριών Νοσοκομείων και να μην παρεμβαίνει το Υπουργείο Υγείας.

Η λειτουργία του ΕΣΥ, των Νοσοκομείων είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει πρωτοβουλίες να εκκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες με χρηματοδότηση από το κράτος (όλου ή μέρους) για την κατασκευή των τριών Νοσοκομείων. Επίσης να τροποποιηθούν οι νόμοι και να λειτουργήσουν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και όχι ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Τα δύο Νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Σπάρτης λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τα προβλήματα και οι δυσχέρειες που προκύπτουν σε αυτά είναι εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και όχι από τη νομική τους υπόσταση. Είναι όμως μεγάλο και διαχρονικό κενό για το σύστημα υγείας η μη έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που είναι απαραίτητο με δεδομένο πολλά παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας αναγκάζονται από την Βόρεια Ελλάδα να διακομίζονται στην Αττική για την αντιμετώπισή τους που διαθέτει τρία Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Με σχέδιο νόμου που βρίσκεται στη διαβούλευση για πρώτη φορά από συστάσεων του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες πρότυπο από ένα Νοσοκομείο, αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται. Αυτό συμβαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων που παρέχει ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, η μοναδική στη χώρα μας, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποσπάται και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις.

Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Καλούμε τους υγειονομικούς και τους πολίτες στη συγκέντρωση τη Τρίτη 28/2/2023 στις 11πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Την ημέρα κατάθεσης του Νομοσχεδίου στη Βουλή προκηρύσσουμε Παναττική Στάση Εργασίας 12.00 – 15.00 και συγκέντρωση στη 13.00 στη Βουλή σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» για να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του Νοσοκομείου».

πηγή https://www.news4health.gr/

 

 

Αυτή είναι η ανακοίνωση του:

Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της μοναδικής δημόσιας παιδοογκολογικής μονάδας – Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για μετατροπή κλινικών και τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ

ΤΡΙΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 11 π.μ. – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων των νοσοκομείων Παίδων ΑΓ. ΣΟΦΙΑ και ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για μετατροπή του μοναδικού δημόσιου παιδοογκολογικού κέντρου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται σε διαβούλευση, μεταφέρονται στο ΝΠΙΔ μία μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και τρεις αιματολογικές-ογκολογικές μονάδες. Ουσιαστικά παραδίδεται ο εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των παιδικών νεοπλασματικών ασθενειών σε επιχειρηματικά συμφέροντα και το κράτος «απαλλάσσεται» από την ευθύνη του για την προστασία της υγείας των παιδιών.

Χαρακτηριστικά είναι ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

  • η χρηματοδότηση του παιδοογκολογικού κέντρου θα προέρχεται από τις πληρωμές των οικογενειών των παιδιών, είτε άμεσες είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων «(«οι πόροι του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου είναι τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις»
  • το μόνιμο προσωπικό που εργάζεται στην παιδοογκολογική μονάδα μεταφέρεται στο ΝΠΙΔ, χωρίς καμία διευκρίνιση για τις συνέπειες στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα (Το μόνιμο προσωπικό πάσης φύσεως που υπηρετεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, μεταφέρεται στο συνιστώμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου».) ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους συμβασιούχους εργαζόμενους

Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Υγείας ότι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι «ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας» καθώς και ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης – που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας – είναι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Για τις συνέπειες της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων:

«Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα… Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (…) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων»..

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποτελούν συνειδητή επιλογή ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Στην κατεύθυνση αυτή, στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων των νοσοκομείων Παίδων, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας και καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας να συνδιοργανώσουμε:

► Συγκεντρώσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πανελλαδικά, σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

► Παναττική Στάση Εργασίας (12 μ. – 3 μ.μ) και συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στη Βουλή, την ημέρα κατάθεσης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

 

 

Related Articles

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...

Επιστημονική Εκδήλωση της Ομάδας Δικαιοσύνης του ICCWOMENHELLAS για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιστημονική Εκδήλωση της Ομάδας Δικαιοσύνης του ICCWOMENHELLAS για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο...

«Προς θάλασσα μεριά…»το νέο βιβλίο της Δανάης Μπεζαντάκου

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μαζί με την Δανάη Μπεζαντάκου ανακοινώνουμε την δημιουργία...

Επικαιρότητα 19ης Απριλίου

ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ο λόρδος Βύρωνας και ο γουοκισμός. 19 Απριλίου συμπληρώνονται διακόσια χρόνια...