Τετάρτη , 29 Μάιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Συμμετοχή ΣΙΤΕΣΑΠ στις εκδηλώσεις EUROPEAN BOATING INDUSTRY & έκθεση ΒΟΟΤ
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

Συμμετοχή ΣΙΤΕΣΑΠ στις εκδηλώσεις EUROPEAN BOATING INDUSTRY & έκθεση ΒΟΟΤ

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ EUROPEAN BOATING INDUSTRY
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΟΤ    ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ DUSSELDORF  ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΗΚΕ Ο
«
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣΣΙΤΕΣΑΠ»

 

Στην Έκθεση ΒΟΟΤ Θαλάσσιου Τουρισμού στο Dusseldorf, Γερμανίας, εκπροσωπήθηκε ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ  ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΣΙΤΕΣΑΠ» προκειμένου να συμμετάσχει στην ΓενικήΣυνέλευση της «EUROPEANBOATINGINDUSTRY» και στο «8ο INTERNATIONAL BREAKFAST MEETING» τουκλάδουμεθέμα: «Qualifications&skills: Addressingthecurrentandfuturechallenges» για τις ανάγκες στελεχών και πληρωμάτων του κλάδου.

Την Έκθεση ΒΟΟΤ που πραγματοποιήθηκε εφέτος μετά από δύο χρόνια, λόγω πανδημίας, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 230.000 επαγγελματίες και ενδιαφερόμενοι για τα σκάφη, για τα θαλάσσια σπορ και για επαγγελματικές συναντήσεις, από τις 21 έως τις 29 Ιανουαρίου 2023. Πολλές ήταν και οι συμμετοχές Ελλήνων επαγγελματιών του κλάδου του τουριστικού επαγγελματικού σκάφους, τόσο ως εκθετών αλλά κυρίως ως επισκεπτών.

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, κ. Πάρις Λουτριώτης, στο πλαίσιο της Έκθεσης ΒΟΟΤ – Θαλάσσιου Τουρισμού στο DusseldorfΓερμανίας, συμμετείχε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 24ηςΙανουαρίου 2023, της EuropeanBoatingAssociation – EBI, που πραγματοποιήθηκεεκεί. Ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση, μετά την εκλογή του ΣΙΤΕΣΑΠ ως τακτικού μέλους της EBI. Ο κ. Λουτριώτης αναφέρθηκε στην Ελληνική δραστηριότητα του γιώτινγκ, τόνισε την δημοφιλή εικόνα που έχει η Ελλάδα ως  προορισμός  θαλάσσιου τουρισμού στην Μεσόγειο, και εξέθεσε τις Ελληνικές απόψεις στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, μεταξύ των οποίων ήταν οι ανάγκες προσαρμογής του κλάδου στην μείωση επιβαρυντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η στήριξη εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην κατασκευή σκαφών, η αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης επάρκειας πληρωμάτων και στελεχών και θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 

Ο κ. Λουτριώτης επισκέφθηκε σχεδόν όλα τα Ελληνικά περίπτερα, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους, και είχε επαφές και με πολλούς επαγγελματίες που «προωθούν ναυλώσεις στον Ελληνικό χώρο». Οι εντυπώσεις τους, ήταν ότι η Γερμανική αγορά, που ήταν αρκετά δραστήρια το 2022, θα συνεχίσει και δίνει δείγματα ότι και το 2023, θα είναι ένα καλό έτος για το Ελληνικό Γιώτινγκ.  Περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις ναύλωσης σκαφών, είχαν δικά τους περίπτερα στην Έκθεση, ενώ και άλλοι επαγγελματίες φιλοξενούντο σε περίπτερα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

 

Στην Έκθεση πραγματοποιήθηκε και το 8οInternationalBreakfastMeeting,που διοργανώνει κάθε χρόνο, μαζί με την ΒΟΟΤ, η ΕΒΙ, το θέμα του οποίου εφέτος ήταν «Qualifications&skills: Addressingthecurrentandfuturechallenges» για τις διαμορφούμενες, μετά την πανδημία, ανάγκες σε πληρώματα και στελέχη των επιχειρήσεων του κλάδου, και για τους τρόπους αντιμετώπισης ελλείψεων εργαζομένων, που άλλωστε αντιμετωπίζει και ο τουρισμός γενικότερα.

Ο κ. Λουτριώτης, ως ένας από τους επίσημους ομιλητές, απευθυνόμενος σε ένα πολυπληθές, κυρίως Ευρωπαϊκό ακροατήριο, περιέγραψε την λειτουργία της δραστηριότητας στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις ανάγκες όχι μόνο προσέλκυσης νέων εργαζομένων στον κλάδο, και ως πληρώματα αλλά και ως στελέχη για τις υπηρεσίες στην ξηρά, αλλά και στην σημασία της επικαιροποίησης των γνώσεων, τόσο των θεωρητικών αλλά κυρίως των πρακτικών, δεδομένου ότι πλέον νέες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν κατασκευαστικά τα σκάφη καθώς και τον εξοπλισμό τους. Η ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά φιλικές πηγές ενέργειας και η ένταξη της ψηφιοποίησης στις λειτουργίες, απαιτούν πολύ συχνότερη εξειδικευμένη κατάρτιση, επεσήμανε ο κ. Λουτριώτης.

 

Ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Χρήστος Πετρέας, στην ίδια εκδήλωση – InternationalBreakfastMeeting – έκανε εισήγηση προσεγγίζοντας τεχνοκρατικά το θέμα, σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση εργαζομένων στον κλάδο, και αναφέρθηκε περισσότερο στο περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απαιτούνται, λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, και στις σημαντικές αλλαγές και την ανάγκη τακτικής επικαιροποίησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων των πληρωμάτων και των σκαφών.

Στο InternationalBreakfastMeetingχαιρέτισε ο Διευθυντής της ΒΟΟΤ Dusseldorf,  κ. PetrosMichelidakis, και συμμετείχαν επίσης, ως ομιλητές, εκπρόσωποι οργανώσεων του κλάδου από την Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DGMARE, περιέγραψε τις δράσεις και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα η Κα. AndyKontoudakis, Ελληνίδα στέλεχος της Επιτροπής.

Το InternationalBreakfastMeeting έκλεισε με απολογισμό των δράσεων της ΕΒΙ από τον Πρόεδρό της κ. JeanPierreGoudant. Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο κ. PhilipEasthill, Γενικός Γραμματέας της EuropeanBoatingIndustry.

Η EuropeanBoatingIndustry (EBI)αντιπροσωπεύει τα συλλογικά Ευρωπαϊκά εθνικά όργανα της δραστηριότητας των σκαφών αναψυχής, την βιομηχανία κατασκευής σκαφώνκαι ναυτικού τουρισμού στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει όλους τους υποτομείς, την κατασκευή σκαφών, κινητήρων, εξοπλισμού, εμπορία, μαρίνες και λιμάνια, εταιρείες ναύλωσης και ενοικίασης, και ακόμη και εταιρείες με συναφές επιχειρηματικό αντικείμενο.

Η έκθεση ΒΟΟΤ στο Dusseldorfπραγματοποιείται στον μεγαλύτερο σε έκταση εκθεσιακό χώρο της Ευρώπης και καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και τις κατασκευαστικές εξελίξεις τόσο των σκαφών, του εξοπλισμού θαλασσίων σπορ, του κλάδου των καταδύσεων, και γενικά τις δραστηριότητες στο υδάτινο περιβάλλον, γιατί περιλαμβάνονται και οι δράσεις στα εσωτερικά ύδατα, ποταμούς, κανάλια και λίμνες, που είναι αρκετά εκτεταμένα στην κεντρική Ευρώπη.

 

Το Περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Έκθεση ΒΟΟΤ

ΕΚ ΤΟΥ ΣΙΤΕΣΑΠ

 

Στη φωτογραφία  ο Πρόεδρος κ. Λουτριώτης στην Γενική Συνέλευση της EuropeanBoatingIndustry

Related Articles

Η Tototheo Maritime μετονομάζεται σε Tototheo Global

Η Tototheo Maritime, ένας όμιλος εταιρειών που προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες...

Η Celestyal παρουσιάζει την καλοκαιρινή της καμπάνια

ΗCelestyal  μετά την πρόσφατη ανανέωση του στόλου της και την αύξηση του...

To Μαζί για το Παιδί και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αγκαλιάζουν 107 οικογένειες πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία

Το Μαζί για το Παιδί με την ευγενική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,...

To Μαζί για το Παιδί και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αγκαλιάζουν 107 οικογένειες πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία

Το Μαζί για το Παιδί με την ευγενική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,...