Γεμάτη από Εθνική υπερηφάνεια, παλμό, ζωντάνια και ενθουσιασμό ήταν Εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για την επερχόμενη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου: του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας του 1821.
Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Αθανάσιος Κανελλόπουλος» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, περισσότεροι από 450 νέοι και νέες των Ενοριών, αλλά και των Εκπαιδευτηρίων της τοπικής μας Εκκλησίας, παρουσίασαν επετειακά τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα, ενώ η Θεατρική Ομάδα της Μητροπόλεώς μας ερμήνευσε το έργο «…περί γκιλοτίνας και το άγαλμα», μια διασκευή του καθηγητή Χρήστου Παναγιώτου, από τον «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Η Εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, κυρίως νέων ανθρώπων, του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη στην περιοχή των Τεμπών, ενώ εκ μέρους του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.Μιχαήλ Σφακιανάκη, χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρύτανης κα Στυλιανή Σοφιανοπούλου.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πριν κληθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ να απευθύνει τον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους, προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό μιας και την Κυριακή 19 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από την Ενθρόνισή του στον Επισκοπικό Θρόνο της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και στις καρδιές όλων.
Εμφανώς συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στην βαθιά οδύνη όλων λόγω του τραγικό δυστυχήματος στα Τέμπη, επεσήμανε πως η γιορτή την οποία τιμούμε είναι πολυσήμαντη. «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η αιώνια ελευθερία του ανθρώπου», είπε ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως πανηγυρίζουμε αυτό το μέγα γεγονός της παλιγγενεσίας μας της πνευματικής, της αιώνιας, και αυτό το γεγονός είναι αλληλένδετο με την παλιγγενεσία του Έθνους μας.
Τόνισε πως η Παναγία ενέπνευσε τους αγωνιστές της πατρίδας μας να αποτινάξουν την σκλαβιά, μια σκλαβιά που – όπως χαρακτηριστικά είπε – «ήταν η πιο φρικώδης δουλεία που μπορούσε να συλλάβει ποτέ ανθρώπινος νους». Υπογράμμισε πως όλοι οι αγωνιστές έτρεξαν στην νήσο της Τήνου για να προσκυνήσουν την Εικόνα της Παναγίας που ανέτειλε μέσα από τη γη, προκειμένου να ενθρονίσει στις καρδιές τους την βεβαιότητα της σωτηρίας και της λευτεριάς.
Αναφερόμενος στην «αναθεωρητική τάση και σε μία αρπακτική διάθεση» την οποία «ιστορικά έχουν όλες οι δυνάμεις της γείτονος χώρας», υπογράμμισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να εμπνέουμε αυτή την πίστη και αυτή την ευψυχία και το εθνικό φρόνιμα στις διάδοχες γενιές για να διατηρηθεί ακέραιη η πατρίδα μας». «Έχουμε ιερό χρέος να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας τα ζώπυρα του Γένους, την δύναμη και την ευψυχία των ηρώων μας», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς όλους για αυτή την μεγάλη σταυροφορία προκειμένου «να δοθεί σε όλους το μήνυμα, σε μια εποχή βαθιάς πνευματικής υποθερμίας, ότι η Ορθοδοξία και η Ρωμιοσύνη ανταμωμένες και αγκαλιασμένες βαδίζουν στο πεπρωμένο της αιωνιότητος».
Χρειάζεται πνευματική αφύπνιση, πνευματικός αναστοχασμός, δυναμισμός, αλήθεια και βέβαια εμπιστοσύνη στην Κυρία των Αγγέλων, τη Μάνα μας, την Παναγία μας, αλλά και στο Ευαγγέλιο του Υιού της και πρακτική εφαρμογή των θεσπεσίων θεσφάτων της αμωμήτου πίστεώς μας», είπε ολοκληρώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος, ευχαριστώντας θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τους Ιερείς Νεότητος, τους υπευθύνους των νεανικών δραστηριοτήτων και τα παιδιά μας.
Την ευθύνη διοργάνωσης της όλης Εκδηλώσεως είχε το Γραφείο Νεότητος της τοπικής μας Εκκλησίας και ειδικότερα ο διευθυντής του, Αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η Γραμματέας Νεότητος κα Ασπασία Αθανασάκη και ο Διευθυντής Εκδηλώσεων Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Παναγιώτου.