Μήνυμα από το Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου:
«Χρόνια Πολλά !
Έργο του Ιωσήφ Ντεμίρη (1945-2023), Έξοδος του «Άρεως». Λάδι σε καμβά, 89×71 εκ. Αρ. συλλογής: 2.150
Η έξοδος του πλοίου «Άρης» από το Ναβαρίνο αποτελεί ένα από τα ηρωικότερα και πιο συγκινητικά περιστατικά του ναυτικού αγώνα του 1821.
Στις 26 Απριλίου του 1825 η τουρκοαιγυπτιακή αρμάδα εισπλέει στο Ναβαρίνο για να ενισχύσει την πολιορκία της Σφακτηρίας και του Νεοκάστρου που είχαν καταληφθεί από τους επαναστατημένους. Λιγοστά ελληνικά πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι απομακρύνθηκαν γρήγορα καθώς διέτρεχαν το κίνδυνο του αποκλεισμού. Ο πάρων «Άρης» όμως καθυστέρησε, περιμένοντας τον κυβερνήτη του Αναστάσιο Τσαμαδό, επειδή δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι μόλις είχε σκοτωθεί στην αιματηρή μάχη της Σφακτηρίας. Με την επάνοδο του υπάρχου Ν. Βότση που ανέλαβε την κυβέρνηση του πλοίου και με υποπλοίαρχο τον Δ. Σαχτούρη, ο «Άρης» ξεκίνησε για τον δύσκολο απόπλου καθώς η έξοδος για την ανοιχτή θάλασσα είχε κλείσει από τα αιγυπτιακά καράβια. Οι ναύτες έφεραν την εικόνα της Παναγίας στο κατάστρωμα και με ομοβροντία των δεκαέξι μικρών κανονιών του κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό προξενώντας ζημιές στον εχθρό. Τα πανιά του μικρού πλοίου κουρελιάστηκαν, αφού πολέμησε διαδοχικά τριάντα πέντε ισχυρότερά του εχθρικά. Με δύο νεκρούς και έξι τραυματίες κατέπλευσε στην Καλαμάτα.»
ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σκοποί
Οι πρωταρχικοί σκοποί του μουσείου, όπως ορίζονται από το καταστατικό, είναι:
• Η αναζήτηση, περισυλλογή, διαφύλαξη και έκθεση των ιστορικών κειμηλίων που αναφέρονται στους ναυτικούς αγώνες, καθώς και σε κάθε θαλάσσια δραστηριότητα των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.
• Η μελέτη και τεκμηρίωση της ναυτικής μας ιστορίας.
• Η διάσωση και προβολή της ναυτικής κληρονομιάς.
• Η ανάδειξη της χώρας μας, με τη μακραίωνη ναυτική ιστορία, σε δυναμικό παράγοντα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στην έρευνα για τη ναυτική ιστορία και παράδοση.
• H καλλιέργεια της αγάπης για τη θάλασσα, η οποία αποτελεί για τους Έλληνες αστείρευτη πηγή ζωής.
Δραστηριότητες
Από το 1993 έχει διοργανώσει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ομάδες μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και έχουν ως στόχο τη βιωματική διδασκαλία της ναυτικής μας ιστορίας και παράδοσης αλλά και τη δημιουργική και άμεση επαφή των μαθητών με τις μουσειακές συλλογές.
Συμμετέχοντας σε εκθέσεις ναυτικού θέματος που περιοδεύουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά αποτελεί έναν δυναμικό παράγοντα της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας που ευαισθητοποιεί το κοινό στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προβάλλει τη ναυτική παράδοση στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε συνέδρια και σεμινάρια, σε διεθνείς εκθέσεις και προγράμματα κοινοτικού χαρακτήρα που σκοπό τους έχουν την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της Μεσογείου.
Επίσης, έχει αναπτύξει πλούσιο εκδοτικό έργο, κυρίως βιβλίων με θέματα σχετικά με την ελληνική ναυτική ιστορία και την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού «Περίπλους της Ναυτικής Ιστορίας και Παράδοσης» με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και την ευαισθητοποίηση του αναγνωστικού κοινού στη διαφύλαξη και συνέχιση της ναυτικής παράδοσης.
Το Μουσείο είναι μέλος των διεθνών ενώσεων:
– ICOM (International Congress οf Museums). Διεθνής Ένωση Μουσείων.
– ICMM (International Congress of Maritime Museums). Διεθνής Ένωση Ναυτικών Μουσείων.
– AMMM (Association of Mediterranean Maritime Museums). Σύνδεσμος Ναυτικών Μουσείων της Μεσογείου.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΜΕ
Το Ν.Μ.Ε. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διοικείται από 9μελές Δ.Σ. που εκλέγεται κάθε 3 χρόνια. Στο Δ.Σ. δύνανται να συμμετέχουν άνευ ψήφου ο Δήμαρχος Πειραιώς, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΛΣ, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΝΑΤ ή εκπρόσωποί τους.
Πρόεδρος: Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη
Α’ Αντιπρόεδρος: Πάνος Λασκαρίδης, Επιχειρηματίας-Εφοπλιστής
Β’ Αντιπρόεδρος: Ναύαρχος ε.α. Νικόλαος Τσούνης Π.Ν.
Γεν. Γραμματέας: Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Γεώργιος Καλαρώνης
Ταμίας: Ιωάννης Τριφύλλης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής και του Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Μέλος: Έλπη Πετράκη, Πρόεδρος της Wista Hellas
Μέλος: Νικήτας Νικητάκος, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α., Καθηγητής Παν/μιου Αιγαίου
Μέλος: Δέσποινα Κατσαρού-Μοσχονά, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Μέλος: Ηλίας Νταλούμης, Δημοσιογράφος
Πωλητήριο
Στο Πωλητήριο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει επιλεγμένα αντικείμενα τέχνης, εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου καθώς και πρωτότυπες δημιουργίες, έργα ταλαντούχων δημιουργών.
Ο επισκέπτης, επίσης, μπορεί να προμηθευτεί τις εκδόσεις του Μουσείου καθώς και άλλων εκδοτικών οίκων με θέματα από τη ναυτική ιστορία και παράδοση αλλά και αφίσες, κάρτες, διακοσμητικά, είδη γραφείου, δώρα και χρηστικά αντικείμενα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 210 4516264, 210 4516822 και στο email accounts_shop@hmmuseum.gr
Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη-Σάββατο: 9:00-14:00
Πως θα φτάσετε στο Μουσείο:
Με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (γραμμή 1) ή λεωφορεία με προορισμό τον Πειραιά. Στη συνέχεια με τα λεωφορεία 904 (στάση: Πλατεία Φρεαττίδος) ή 300 (στάση: Τζάνειο νοσοκομείο) 300 μέτρα απόσταση από το Ναυτικό Μουσείο.
Ημέρες-Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Σάββατο: 09.00 – 14.00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Γενική είσοδος: 4,00 €
Μειωμένο: 2,00 €
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
- Διεύθυνση:
Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, 185 37 Πειραιάς
- Τηλέφωνο:
(+30) 210-4516264
(+30) 210-4286959
- Email : info@hmmuseum.gr
Επικοινωνία
Ταχυδρομική διεύθυνση:
Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος
Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύς
185 37 Πειραιάς
Τηλ.: 210 4516264, 210 4516822, 210 4286959, 210 4286430
Fax: 210 4512277
Ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
hellenicmaritimemuseum@gmail.com
Λογιστήριο-Πωλητήριο:
Το Ιστολόγιο Piraeus365.gr έχει την τιμή να είναι μόνιμος χορηγός επικοινωνίας του Μουσείου