Τετάρτη , 31 Μάιος 2023
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός της ΕΕ αυξάνεται
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός της ΕΕ αυξάνεται

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ που μειώνεται περαιτέρω στις 71,3 μονάδες και δείχνει ότι η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθυστερεί. Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει πάνω από το βασικό επίπεδο των 70 μονάδων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται ύφεση τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του περασμένου εξαμήνου είναι πολύ πάνω από τις προσδοκίες, δείχνοντας ότι οι προηγούμενες ανησυχίες για οικονομική ύφεση δεν υλοποιήθηκαν. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω των τιμών των τροφίμων, αλλά και των επιπτώσεων των αυξήσεων των μισθών, που επηρεάζουν ιδιαίτερα τον τομέα των υπηρεσιών έντασης εργασίας. Οι ΜμΕ στις 27 χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εμπορικούς περιορισμούς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η χαλάρωση των αλυσίδων εφοδιασμού και οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας μείωσαν τους καθοδικούς κινδύνους και τον μετρούμενο πληθωρισμό.

Τα βασικά ευρήματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου «SME Business Climate Index» που αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε από την «SMEunited Study Unit» αναφέρεται ότι η απόδοση των ΜμΕ συνέχισε να μειώνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, δείχνοντας ότι οι ανησυχίες για πιθανή υποβάθμιση του οικονομικού πλαισίου δεν εξελίχθηκε όσο αναμενόταν. Για το Α’ εξάμηνο του 2023, το Βαρόμετρο των ΜμΕ δείχνει περαιτέρω ανοδική πίεση στις τιμές, ιδίως στον τομέα των προσωπικών υπηρεσιών έντασης εργασίας λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων της αύξησης των μισθών.

Όλο το 2023 εκτιμάται πως τα υψηλότερα επιτόκια και το κόστος χρηματοδότησης θα περιορίσουν τις επενδύσεις, ιδίως, αυτές που σχετίζονται με ιδιωτικές κατοικίες, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση στον κατασκευαστικό τομέα. Για ολόκληρο τον κλάδο των ΜμΕ οι προσδοκίες για το τρέχον εξάμηνο δείχνουν σταθεροποίηση σε χαμηλό επίπεδο με συνεχείς αυξήσεις τιμών. Κατά συνέπεια, απαιτείται να βελτιωθεί το ρυθμιστικό περιβάλλον, ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεροποιήσει περαιτέρω τις αγορές εμπορευμάτων, να μειώσει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει πως τα πρόσφατα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου των ΜμΕ σαφώς δεν περιλαμβάνουν τις τραπεζικές αναταράξεις από το γεγονός ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή και μάλιστα Ελβετική τράπεζα δέχεται ισχυρές πιέσεις. Το σοκ που δικαιολογημένα προκάλεσε στον ευρωπαϊκό χώρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αποτυπωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα και θα μετρηθεί στο βαρόμετρο το Β´εξαμήνου του 2023. Τέλος, επισημαίνει πως κάθε επερχόμενος σχεδιασμός της ΕΕ για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων στο μέλλον, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα «στοχευμένο πακέτο στήριξης» για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

Related Articles

Rethinking Economic Theory (RET) International Workshop

(Επανεξέταση της Οικονομικής Θεωρίας 2023)   Tο Πανεπιστήιο Πειραιώς ανακοινώνει την διοργάνωση...

Συνάντηση Προέδρου Δ.Σ.Π. με τον Γραμματέα ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Π. ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ...

Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος: Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία

ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ημερών...

Εθελοντικός καθαρισμός του βυθού στην πλατεία Αλεξάνδρας από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων στις «Ημέρες Θάλασσας 2023»

Εθελοντικό καθαρισμό του βυθού στην πλατεία Αλεξάνδρας, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, στο πλαίσιο...