Τρίτη , 30 Μάιος 2023
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί για τον εμπορικό κόσμο η αιφνίδια τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης με ρυθμίσεις σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

 

Τόσο η αναίτια επαναφορά των δύο Κυριακών που είχαν συνδεθεί με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, κάτι για το οποίο ήμασταν κάθετα αντίθετοι από την πρώτη στιγμή, όσο και η δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πέρα από τις 21.00 και έως τις 6.00 το πρωί, σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Αντίθετα, αφήνει σαφή περιθώρια για αλλοίωση του ενιαίου χαρακτήρα της.

 

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί για τις μικρότερες επιχειρήσεις μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς δίνεται στους Δήμαρχους η δυνατότητα να καθορίσουν έως και 24ωρη λειτουργία όλων των καταστημάτων. Σαφέστατα, η οποιαδήποτε διεύρυνση ωραρίου, δεν θα προσφέρει επιπλέον τζίρο, αλλά μόνο επιπλέον κόστη και αδυναμία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να την ακολουθήσουν.

 

Το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να μετακινηθεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στους “ισχυρούς” παίκτες,  μέσα από μεθοδεύσεις δημιουργίας Εμπορικών Συλλόγων φαντασμάτων, που δεν θα ανήκουν στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα του εμπορίου, ιδιαίτερα σε περιοχές στημένες να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του λιανεμπορίου, τορπιλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό που αποτελεί την μεγαλύτερη ασπίδα κατά του πληθωρισμού και λειτουργεί επ’ ωφελεία του καταναλωτή.

 

Φυσικά και επιμένουμε στην πάγια θέση μας πως η αγορά λειτουργεί με ξεκάθαρους κανόνες, χωρίς αιφνιδιασμούς. Ειδικότερα για τόσο σοβαρά θέματα όπως η αλλαγή του φορέα παράτασης του εθνικού πλαισίου ωραρίου και μάλιστα προεκλογικά, θεωρούμε ότι ήταν απαραίτητο να προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση με τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους του ελληνικού εμπορίου.

Related Articles

Rethinking Economic Theory (RET) International Workshop

(Επανεξέταση της Οικονομικής Θεωρίας 2023)   Tο Πανεπιστήιο Πειραιώς ανακοινώνει την διοργάνωση...

Συνάντηση Προέδρου Δ.Σ.Π. με τον Γραμματέα ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Π. ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ...

Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος: Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία

ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ημερών...

Εθελοντικός καθαρισμός του βυθού στην πλατεία Αλεξάνδρας από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων στις «Ημέρες Θάλασσας 2023»

Εθελοντικό καθαρισμό του βυθού στην πλατεία Αλεξάνδρας, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, στο πλαίσιο...