Παρασκευή , 22 Σεπτέμβριος 2023
Home ΕΛΛΑΔΑ Πρόεδρος Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού στο eea.gr: “Οι τουριστικές επιχειρήσεις επλήγησαν υπέρμετρα”
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού στο eea.gr: “Οι τουριστικές επιχειρήσεις επλήγησαν υπέρμετρα”

Ο Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, κ. Άρης Μαρίνης, μιλά στο eea.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και επισημαίνει την ανάγκη θεσμοθέτησης ουσιαστικών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων.

  • Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου σας;

Ο κλάδος τον οποίο εκπροσωπώ ως Πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ απαρτίζεται από τα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που επλήγησαν υπέρμετρα τόσο από την εγχώρια οικονομική κρίση όσο και από την διετή κρίση του κορονοϊού λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης. Εξερχόμενοι από αυτή την μακρά δοκιμασία οι επαγγελματίες του χώρου αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα χρέη και την υποχρέωση επιστροφής ενισχύσεων που έλαβαν κατά το προηγούμενο διάστημα, κατάσταση η οποία επιδεινώνεται από το σημαντικά υψηλότερο κόστος του χρήματος που έχει προκαλέσει η άνοδος των επιτοκίων. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα του κλάδου είναι η έλλειψη προσωπικού εξειδικευμένου και μη και ιδιαίτερα οδηγών, πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν μπόρεσε να προβλέψει κανείς.

 

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση τους;

Όσον αφορά την πρόσβαση σε ρευστότητα χαμηλού κόστους είναι ανάγκη να θεσμοθετηθούν νέα προγράμματα επιδοτούμενης δανειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα για δράσεις ψηφιακής και πράσινης αναβάθμισης. Ως προς την έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα οδηγών έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην πολιτεία που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επιδότηση της κατάρτισης των ενδιαφερόμενων.

 

  • Πως κρίνετε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής;

Αναμφίβολα ήταν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σημαντικός αν και δεν έχει πρόσβαση στους πόρους του το σύνολο των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ακόμα πολλά.

 

  • Πως εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η φετινή τουριστική σεζόν;

Η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και εκτιμούμε ότι θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα τόσο ο αριθμός των αφίξεων όσο και τα έσοδα. Η πρόκληση όμως για μας πέραν των εσόδων είναι να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την παγκόσμια αναγνώριση σε επίπεδο φήμης που κατέκτησε και δικαίως η χώρα μας. Άρα οι προκλήσεις είναι πολλαπλές.

 

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Η συνεργασία μας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι στενή και εποικοδομητική. Αν και πρόκειται για δύο διακριτούς και αυτόνομους οργανισμούς αγωνιζόμαστε με κοινούς στόχους για την προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων-μελών μας, αρκετές από τις οποίες συμμετέχουν ταυτόχρονα και στους δύο φορείς.

Related Articles

Επισκέψεις- Δράσεις του υποψηφίου Άγγελου Μπουλντούμη

Είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε τα εγκαίνια του Κέντρου Νεότητας-Εντευκτηρίου “Ο Άγιος...

BLACK  ROPE: ΣΧΟΙΝΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 Από την Πολυεθνική εταιρεία Black Rope Ασφάλεια στο μέγιστο Το #Anti #Snap...

ΈΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ “Europe gets dark without Shipping”

“Europe gets dark without Shipping”  Διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στις Βρυξέλλες για το...

Posidonia Master class in Shipping

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, από τους κορυφαίους...