Εν αναμονή και της κρίσιμης συνεδρίασης της Ολομέλειας της επιτροπής Ανταγωνισμού για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από τον όμιλο της Attica, την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η ακτοπλοϊκή αγορά βρίσκεται σε μία πρωτοφανή επιχειρηματική παρτίδα σκάκι σε εξέλιξη. Η μία επενδυτική κίνηση ακολουθεί την άλλη, νέα πλοία μπαίνουν στα ελληνικά λιμάνια, οι επιχειρηματικές συμμαχίες συνεχώς αλλάζουν, τα έξοδα από τα ναυτιλιακά καύσιμα –κυρίως- αυξάνονται και την επιβατική κίνηση να εκτιμάται ως θετική αλλά να σημειώνει σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη της σεζόν άρα άγνωστο ακόμα ποιες γραμμές θα είναι οι κερδισμένες στο τέλος αυτού του αγώνα.
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η συζήτηση της Ολομέλιας της Επιτροπής Ανταγωνσιμού που θα γίνει την Τετάρτη, στην κρίσιμη για την ακτοπλοϊα, συνεδρίαση θα δώσει το πράσινο ή κόκκινο φως για τα επόμενα βήματα της συγχώνευσης της ΑΝΕΚ από την Attica.
Στην αποδεικτική διαδικασία θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση και θα κατατεθούν και τα επιχειρήματα όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Η τελευταία κίνηση του κ. Ηλιόπουλου, αποβλέπει – σύμφωνα με εκτιμήσεις- σε αυτή την συνεδρίαση, ώστε η επιτροπή Ανταγωνισμού να συζητήσει την πρόταση της Attica οχι ως διάσωση της ΑΝΕΚ αλλά ως εξαγορά της και ως εκ τούτου να επιβάλει όρους όπως η αποχώρηση από γραμμές ή και πώληση πλοίων, κάτι που ενδιαφέρει πολύ την Seajets. Ενδιαφέρον, επίσης, θα έχει την Τετάρτη αν η πλευρά του κ. Ηλιόπουλου θα καταθέσει αναλυτικό business plan για την διάσωση της ΑΝΕΚ, κάτι που θα συζητήθεί ως αντιπαραβολή του υπάρχοντος σχεδίο της Attica. Αν η επιτροπή “σπάσει” την ΑΝΕΚ είτε στα πλοία είτε στις γραμμές, πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι η ” Attica” είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ΑΝΕΚ.
Οι αρχικές ενστάσεις της επιτροπής Ανταγωνισμού για το αν η συχγώνευση δημιουργεί πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς, φαίνεται πως στην επίσημη εισήγηση της που θα συζητηθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια, έχουν καμφθεί καθώς κατατάσσει την περίπτωση της συγχώνευσης της ΑΝΕΚ ως failing firm.
Για να χαρακτηριστεί ως τέτοια πρέπει να υφίστανται και οι τρεις προϋποθέσεις, δηλαδή η προβληματική επιχείρηση ( ΑΝΕΚ) να αναγκασθεί στο εγγύς μέλλον να αποχωρήσει από την αγορά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει αν δεν εξαγορασθεί από άλλη επιχείρηση, να μην υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξαγοράς λιγότερο επιβλαβής για τον ανταγωνισμό, και, αν δεν πραγματοποιηθεί η απορρόφηση η προβληματική επιχείρηση να παύσει αναπόφευκτα να ασκεί τις δραστηριότητές της στην αγορά, κάτι που η επιτροπή εισηγείται ότι ισχύουν και οι τρεις.
Η κίνηση Ηλιόπουλου
Η νέα πρόταση της πλευράς Μ. Ηλιόπουλου προς τις τράπεζες αφορά την εξαγορά των χρεών της ΑΝΕΚ για 83 εκ ευρώ έναντι 82 εκ ευρώ , που ήταν στην αρχική πρόταση, και εξαγορά του συνόλου των μετοχών των βασικών μετόχων έναντι της τιμής των 0,2220 ευρώ ανά μετοχή, ίδια πρόταση με εκεινη που είχε προτείνει την προηγούμενη φορά.
Η πρόταση εξαγοράς της ΑΝΕΚ από τις τρεις εταιρείες-μέλη της Seajets, συμφερόντων του Μάριου Ηλιόπουλου προς τις δανείστριες της κρητικής εταιρείας και τους μετόχους της που εκπροσωπούν το 57,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, στο κοινό κείμενο που απέστειλαν, αμφισβητεί την προηγούμενη απόρριψη της πρότασης τους, καθώς σύμφωνα με τους πιστωτές “εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης (execution risk), οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπόθεση της ΑΝΕΚ” και παραθέτει αναλυτικά τα προτερήματα του δικού του σχεδίου διάσωσης της ΑΝΕΚ.
Πιο αναλυτικά, το κείμενο της πλευράς του κ. Ηλιοπούλου χαρακτηρίζει “αόριστη και ατεκμηρίωτη, και απορρίπτεται δε παραχρήμα ως παντελώς αβάσιμη” την εκτίμηση των τραπεζών ότι η αρχική πρόταση της SeaJets “εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο υλοποίησης”.
Επίσης αναφέρει πως δεν έχει θέσει ως όρο για την αγορά της ΑΝΕΚ τη διενέργεια due diligence, “όπως ανακριβώς αναφέρετε”, ενώ εκτιμά ως αυθαίρετη, την θέση των τραπεζών ότι η πρόταση της SeaJets δεν “λαμβάνει υπόψιν τις σημαντικές ταμειακές ανάγκες της ΑΝΕΚ”, και μη τεκμηριωμένη την θέση ότι η πρότασή της SeaJets δεν “πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό κίνδυνο”.
“Σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε ότι σπεύσατε εναγωνίως να απορρίψετε την πρότασή μας με κοινοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, χωρίς να μας ζητήσετε οιαδήποτε διευκρίνιση παρά το γεγονός ότι η πρότασή μας διασφαλίζει όχι μόνο τον ανταγωνισμό αλλά και ένα μεγαλύτερο αντάλλαγμα για τα δικά σας δάνεια.
Ομοίως, οι αναφορές σας στο θέμα της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ – Superfast δεν γίνονται αντιληπτές ούτε το πως καταλήξατε σε αυτές καθ’ ο μάλιστα χρόνο γνωρίζεται το ευαίσθητο ζήτημα του ανταγωνισμού και της διαπίστωσης της εισηγητικής έκθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι θίγεται με τη συναλλαγή ATTICA.” Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Οι εξελίξεις αυτές δεν περνούν αδιάφορες από το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και αλλά Υπουργεία που κοιτούν τις εξελίξεις στην αγορά, τόσο για το μέλλον μίας από τις ιστορικότερες ακτοπλοϊκές εταιρείας όσο και της μετοχικής της σύνθεσης που έχει λαϊκή βάση.
ΠΗΓΗ De facto https://de-facto.gr/