Δευτέρα , 4 Δεκέμβριος 2023
Home ΕΛΛΑΔΑ Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 3 πεσόντες επαγγελματοβιοτέχνες στην απεργία του 1927, μπροστά στο κτίριο του ΕΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 3 πεσόντες επαγγελματοβιοτέχνες στην απεργία του 1927, μπροστά στο κτίριο του ΕΕΑ

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση έγιναν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμής για τους Πεσόντες στην πρώτη Πανεπαγγελματική Απεργία, στην Αθήνα, το 1927.

Το σημείο που έπεσαν από τις σφαίρες οι επαγγελματοβιοτέχνες, Γεώργιος Γεράλδης, Μιχάλης Κοντός και Κόδρος Μπενούκας και ανεγέρθη το μνημείο, είναι δίπλα από την είσοδο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Οι 3 επαγγελματοβιοτέχνες σκοτώθηκαν στην πρώτη μεγάλη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, στις 10 Μαρτίου 1927. Η απεργία αυτή ήταν η απόληξη της διαρκούς χειροτέρευσης της κατάστασης της επαγγελματοβιοτεχνικής τάξης και των άκαρπων προσπαθειών των επαγγελματοβιοτεχνών να επιτύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μέσω του διαλόγου.

Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου ενώ μίλησαν και έκαναν τα αποκαλυπτήρια ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Παύλος Ραβάνης.

Επίσης αναφέρθηκαν στο έργο η γλύπτρια που φιλοτέχνησε το μνημείο, Αγγέλικα Κοροβέση, καθώς και ο κ. Γιάννης Κολοκοτρώνης, καθηγητής ΔΠΘ – Ιστορικός της Τέχνης του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έκανε λόγο για την αποκατάσταση μίας ιστορικής αδικίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα του σήμερα και τόνισε ότι οι φορείς που εκπροσωπούν μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας οφείλουν να τα στηρίζουν και να διεκδικούν απέναντι σε όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία.

Το “παρών” έδωσαν και οι Αντιπρόεδροι του Ε.Ε.Α. Νίκος Γρέντζελος, Νίκος Κογιουμτσής και Ηλίας Μάνδρος, καθώς και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Γιάννης Βαφειαδάκης.

Συγκινημένος ήταν και ο κ. Γιώργος Καββαθάς στη δική του τοποθέτηση.

Related Articles

Επικαιρότητα 30ης Νοεμβρίου 2023

ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η απελευθέρωση του Ναυπλίου Ο Στάικος Σταϊκόπουλος κυριεύει το Παλαμήδι –...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ, Πρόεδρος ΟΕΕ: Στόχοι τετραετίας

Από τον Κωνσταντίνο  Κόλλια πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και υποψήφιο στις...

«Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΟΒΑΣ»

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 η Πανελλήνια Ομοσπονδία πραγματοποίησε την Ετήσια Τακτική...

ΤΑΞΙ: 48ωρη απεργία στις 5 & 6 Δεκεμβρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 Από τις 06.00 το...