Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο ακριτικό νησί της Χίου, με τη συμμετοχή εξαίρετων ομιλητών, εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύναψη της ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ της Λωζάνης (24-7-1923) μεταξύ, αφενός, της Βρεταννίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβο-Κροατο-Σλοβενικού Κράτους και αφετέρου, της Τουρκίας.

Με τη Συνθήκη αυτή ρυθμίστηκαν τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και οι όροι της ειρήνης μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και της Τουρκίας, με την τραγική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που ενώ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως νικήτρια δύναμη του Α’ Π.Π. , είχε, ωστόσο, υποστεί τη μικρασιατική καταστροφή ελάχιστους μόλις μήνες πριν.

 

Η Ολομέλεια με την νέα αυτή πρωτοβουλία της σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, θέλησε να τονίσει τη σημασία που η Συνθήκη της Λωζάνης διατηρεί στις σημερινές συνθήκες  για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή και την ανάγκη, χωρίς υποχωρήσεις, τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις.

 

Επίσης, η εκδήλωση είχε στόχευση να βοηθήσει στην ενημέρωση των μελών της, αλλά και ευρύτερα των πολιτών, για το περιεχόμενο της Συνθήκης και

να αναδείξει όλες τις πλευρές της Συνθήκης και των συνεπειών της, τόσο από νομική και γεωπολιτική, όσο και από ιστορική και ανθρώπινη σκοπιά.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρωθυπουργός  και Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Σαρμάς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας.

 

Ο Πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ι.Κλάππας                 Παναγιώτα Α.Μπουρλετίδου

Related Articles

«Προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΣτΕ κατά του νέου φορολογικού νόμου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις  17.6.2024»

  Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, όπως...

Επικαιρότητα 13ης Ιουνίου

ΕΘΝΙΚΑ Όταν φοράω το εθνόσημο, το σώμα μου πηγαίνει μόνο του Καλλιτεχνική...

ΕΒΕΠ «Τελετή Απονομής των Greek Top Women Awards 2024»

Η φετινή εκδήλωση της απονομής των Greek Top Women awards μας έδωσε...

Seanergy Maritime Announces Successful Delivery of a Japanese Capesize Vessel and Two New Time Charter Agreements with Costamare Bulkers Inc.

Η Seanergy Maritime ανακοινώνει την επιτυχή παράδοση ενός ιαπωνικού Capesize και δύο συμφωνίες...