Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024
Home AGENDA Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 21/9: Ποιοι απεργούν – Οι συγκεντρώσεις, τι ισχύει με ΜΜΜ
AGENDAΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 21/9: Ποιοι απεργούν – Οι συγκεντρώσεις, τι ισχύει με ΜΜΜ

Οι κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο πυκνώνουν και πολλά σωματεία έχουν προκηρύξει απεργία για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Η χώρα αναμένεται να «παγώσει» στις 21 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που αναμένεται να κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από πολλούς εργασιακούς κλάδους που έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Συγκεκριμένα, «τα συνδικάτα ετοιμάζουν απεργιακή πανελλαδική κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη, την ημέρα που θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτό το έκτρωμα» δήλωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πρόσφατο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα.

Ποιοι απεργούν στις 21/9

Μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις για τις 21 Σεπτεμβρίου έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει πως «λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν κατά του αντεργατικού νομοσχέδιου, που ήδη συζητείται στη Βουλή και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από Εργατικά Κέντρα της Αττικής, το Δ.Σ. πήρε απόφαση στη συνεδρίαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21/9, την οποία θα δημοσιοποιήσει μαζί με τον τόπο της συγκέντρωσης μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας».

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις»

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας. Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει ως «τερατούργημα» το νομοσχέδιο που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής παναθηναϊκής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, όπως το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής.

Πού έχει συγκεντρώσεις στην Αθήνα την Πέμπτη 21/9

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ

Επί του παρόντος, οι ενώσεις εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ανακοινώσει τι θα κάνουν την Πέμπτη (21/09), αν και δεν αποκλείεται – ως συνήθως – να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις είτε με 24ωρη απεργία είτε με στάσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι η στάση εργασίας προκειμένου να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των διαδηλωτών προς τα συλλαλητήρια. Πάντως, οι ανακοινώσεις -εφόσον γίνουν- θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο

Με το υπό κατάθεση στη Βουλή Εργασιακό νομοσχέδιο και, κυρίως, μέσω των αλλεπάλληλων δηλώσεων το υπουργού Εργασίας στα τηλεοπτικά (κατά προτίμηση) κανάλια, έχουν ανατραπεί όχι μόνο οι θεμελιώδεις εργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (1264 του 1982), αλλά ακόμη ο νόμος Χατζηδάκη (4808 του 2021) και ο νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου 2112/20.

Ειδικά, μετά την κατάργηση του 5νθημέρου (εργασία το Σάββατο σε κάθε επιχείρηση), όπου η Σαββατιάτικη απασχόληση θα αμείβεται με 40%, από 60% που ισχύει σήμερα, επεκτείνεται πλέον η τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές, ενώ μειώνεται η αποζημίωση για την Κυριακάτική αργία από +75%, στο 40%!

Μιλώντας πρόσφατα στον «Real FM» ο κ. υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι θα επιτρέπεται να εργάζονται και Κυριακή οι «βιομηχανίες τροφίμων – αναψυκτικών και εμφιαλώσεως νερού ….οι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν πενθήμερο με κυλιόμενες βάρδιες συμπεριλαμβάνοντας και το Σαββατοκύριακο. Αυτό το κάναμε διότι με οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο γραφείο μας αποδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ζημιώνονται πολύ από το κλείσιμο των μηχανών τους την Κυριακή».

Να σημειωθεί ότι 7 ημέρες εργάζονται λίγες επιχειρήσεις την Ελλάδα που έχουν σχέση με ασφάλεια, την ομαλή κοινωνική ζωή ή είναι «συνεχούς πυράς» και δεν μπορούν να κλείσουν (π.χ. Θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ). Γι αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχει η πρόβλεψη τα 4ης βάρδιας: 3 για την καθημερινη-8ωρη λειτουργία και από δύο 12ωρα το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023. ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο του Υπ.Εργασίας!

Δημοσιεύτηκε από τον/την admin στις 18 Σεπτεμβρίου 2023

Τη στιγμή που ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, πιστή στην πολιτική που τα θυσιάζει όλα -ακόμα και την ανθρώπινη ζωή-για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, ετοιμάζεται να βάλει ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της εκμετάλλευσής μας κατ’ εντολή των εργοδοτών.

 

Το νομοσχέδιο ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

 

Εργασία 13 ώρες τη μέρα, 78ώρες την εβδομάδα μέσω της λεγόμενης «παράλληλης απασχόλησης».

Συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» που σημαίνει ο εργοδότης θα έχει τον εργαζόμενοδιαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, θα τον ξεζουμίζει για όσο της είναι αναγκαίος και μετά θα τον πετάει ξανά στα αζήτητα.

Δοκιμαστικό χρόνο ακόμα και στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανοίγοντας την πόρτα για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στις απολύσεις μέχρι και των εγκύων.

Την φυλάκιση και μεγάλα πρόστιμα σε όσους περιφρουρούν το δικαίωμα της απεργίας απέναντι στην οργανωμένη απεργοσπασία εργοδοτών και κράτους.

Αυξάνει τους κλάδους που δεν είναι υποχρεωτική η Κυριακάτικη αργία

Βάζει εμπόδια στους ήδη ελάχιστους ελέγχους αφού δίνεται η δυνατότητα οι υπερωρίες δεν θα μην προδηλώνονται.

Έτσι εξασφαλίζουν οι εργοδότες τα υπερκέρδη τους. Από το ξεζούμισμά μας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων. Αυτά άλλωστε προβλέπουν οι «βέλτιστες» ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγίες!

 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

 

Δίνουμε, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας.

 

Οι γνωστές ξεπουλημένες ηγεσίες κωφεύουν στα καλέσματα των συνδικάτων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ εδώ και εβδομάδες. Τους καλούμε να αποδεχτούν έστω και τώρα την πρόταση για προκήρυξη απεργίας.

 

Απεργούμε μαζικά στις 21 Σεπτεμβρίου.

 

Καλούμε κάθε σωματείο και επιτροπή αγώνα του κλάδου σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς να μπει στη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης του αγώνα.

 

Υπερασπίζουμε μαχητικά το δίκιο μας και απαιτούμε:

 

Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης

Σταθερή και μόνιμη εργασία. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία της μητρότητας, σύγχρονα δικαιώματα.

Προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.

Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας. Να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που ήδη μετρά 15 δολοφονημένους και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Ε.Ε. – κυβέρνηση – δήμαρχοι και περιφερειάρχες –επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη.

Δε θα συμβιβαστούμε με αυτή την «κανονικότητα» που μας ετοιμάζουν!

 

Απέναντι στο κράτος που αποδεικνύεται ανίκανο για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής, την στοιχειώδη πολιτική προστασία από πλημμύρες-φωτιές και τρομερά ικανό να ξεσπιτώνει, να καταστέλλει, να μας βουλιάζει στην ακρίβεια, να μας μπλέκει σε πολέμους ιμπεριαλιστών, απαντάμε:

 

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

 

Παράλληλα με τον αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο δυναμώνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη:

 

Συμμετέχουμε στην νέα αποστολή εθελοντών στην Καρδίτσα για βοήθεια στους πληγέντες την Κυριακή 17.9

Συνεχίζουμε την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 

Το ΔΣ της ΠΟΛ, 15/9/2023

Related Articles

«Προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΣτΕ κατά του νέου φορολογικού νόμου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις  17.6.2024»

  Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, όπως...

Επικαιρότητα 13ης Ιουνίου

ΕΘΝΙΚΑ Όταν φοράω το εθνόσημο, το σώμα μου πηγαίνει μόνο του Καλλιτεχνική...

ΕΒΕΠ «Τελετή Απονομής των Greek Top Women Awards 2024»

Η φετινή εκδήλωση της απονομής των Greek Top Women awards μας έδωσε...

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΤΗ ΠΛΟΙΩΝ LEVEL1

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΤΗ ΠΛΟΙΩΝ LEVEL1 Η UPoilTankers & Trading διοργανώνει την Τρίτη...