Πέμπτη , 29 Φεβρουάριος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΒΕΠ: Οι επτά “Α” προτεραιότητες της οικονομίας στο τέλος του 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Οι επτά “Α” προτεραιότητες της οικονομίας στο τέλος του 2023

Με την ακρίβεια να προβάλει μακράν ως πρώτο πρόβλημα για 9 στους 10 πολίτες, οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία που αναδείχθηκαν το 2023, θα παραμείνουν οι ίδιες και στην ατζέντα του νέου έτους. Διανύοντας την περίοδο της εορταστικής αγοράς, οι συνθήκες, αλλά και οι παράμετροι, που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία δείχνουν τις πληθωριστικές πιέσεις να διαρκούν μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του νέου έτους, ενώ σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση της επίμονης ακρίβειας απαιτεί συνεργασίες κράτους, επιχειρήσεων και φυσικά των καταναλωτών. Η Ακρίβεια στα τρόφιμα, η Ανθεκτικότητα της οικονομίας, η Ανάπτυξη του ΑΕΠ, η Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, η Αποτελεσματικότητα στο περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς και η Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι οι 7 βασικές προτεραιότητες που ξεχωρίζουν στο τέλος του 2023 και θα συνεχίσουν το 2024.
Με την τέταρτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, επιβεβαιώθηκαν οι βασικοί άξονες των δράσεων που θα επιδιώξει να αναπτύξει η κυβέρνηση με την έλευση του νέου έτους. Η αναβάθμιση πιστοποιεί την πρόοδο της οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξή της, δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, χαμηλότερα επιτόκια και αύξηση της απασχόλησης. Ωστόσο, η θετική πορεία της οικονομίας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό στην παρούσα συγκυρία, καθώς είναι κρίσιμη η συγκυρία για την περαιτέρω μεγέθυνση του ΑΕΠ από τα 234 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με ρυθμό 2,1% του ΑΕΠ αναπτύχθηκε η οικονομία μας το τρίτο τρίμηνο του έτους 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σε όρους όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις κατά 0,02% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,8% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,7%. Σε ετήσια βάση, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1%, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,9%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9%. Ο Ο.Ο.Σ.Α για την επόμενη διετία προβλέπει ανάπτυξη άνω του 2% και πλεόνασμα από 1,1% σε 2,1% δύο στοιχεία που μας κάνουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το νέο έτος που έρχεται, παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση να παραμένει κυρίαρχο ζήτημα. Μια αισιοδοξία που επίσης εδράζει και στο γεγονός ότι, από τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. για το τρέχον έτος, το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με 1400 νέες επιχειρήσεις και μάλιστα σε αναλογία 4 προς 1, που αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου βρίσκεται σε δυναμική τροχιά.

Related Articles

SOLEC: «Εμπόριο-Μεταφορές-Εξαγωγές :το τρίπτυχο της εξωστρεφούς εταιρικής ανάπτυξης»

«Εμπόριο-Μεταφορές-Εξαγωγές :το τρίπτυχο της εξωστρεφούς εταιρικής ανάπτυξης» κεντρικό θέμα ημερίδας της SOLEC...

Βασίλης Κορκίδης:«Πρωταθλήτρια» η Αττική στην αύξηση τζίρου στο λιανικό εμπόριο

Δήλωση προέδρου Ε.Β.Ε.Π.& Π.Ε.Σ.Α., Βασίλη Κορκίδη  «Πρωταθλήτρια» η Αττική στην αύξηση τζίρου...

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ) βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) γ

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου βραβεύθηκε από τον...

ICC Hellas ICC Women Hellas “Περισσότερη Προβολή – Περισσότεροι Πελάτες”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο σεμινάριο με θέμα “Περισσότερη Προβολή – Περισσότεροι...