Παρασκευή , 1 Μάρτιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Σαν σήμερα: το Huygens προσεδαφίζεται στον Τιτάνα
ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα: το Huygens προσεδαφίζεται στον Τιτάνα

του Αλέξη Δεληβοριά, Διδάκτορα Φυσικής
Σαν σήμερα συμπληρώνονται 17 χρόνια από την προσεδάφιση της διαστημικής κάψουλας Huygens στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.
Ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Ηλιακού Συστήματος με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους και τους δεκάδες δορυφόρους παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο στις αρχές του 17ου αιώνα από τον Γαλιλαίο. Έκτοτε, και παρ’ όλη την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια του 20ού αιώνα με τις διαστημικές αποστολές Pioneer 11 και Voyager 1 και 2, το πλανητικό σύστημα του Κρόνου εξακολουθούσε να κρύβει πολλά από τα μυστικά του. Η συμβολή της διαστημικής αποστολής Cassini-Huygens στην αποκρυπτογράφησή τους ήταν καθοριστική.
 Η διαστημική αποστολή Cassini-Huygens, που εκτοξεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1997 από το Ακρωτήριο Canaveral, ήταν το αποτέλεσμα μίας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA, της ESA και της ISA, δηλαδή του Αμερικανικού, του Ευρωπαϊκού και του Ιταλικού Οργανισμού Διαστήματος αντίστοιχα, στην οποία συμμετείχαν 17 έθνη, πάνω από 250 επιστήμονες και χιλιάδες τεχνικοί. Η διπλή αυτή διαστημοσυσκευή απαρτιζόταν από το τροχιακό αστεροσκοπείο Cassini, καθώς και την διαστημική κάψουλα Huygens, βασικός στόχος της οποίας ήταν να προσεδαφιστεί στον Τιτάνα. Μετά από ένα διαστημικό ταξίδι που διήρκεσε 7 χρόνια, το Cassini-Huygens τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. Σχεδόν 6 μήνες αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου 2004, οι σταθμοί παρακολούθησης του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος της NASA στη Μαδρίτη και στο Γκόλντστοουν της Καλιφόρνια κατέγραψαν το μήνυμα ότι το Huygens αποσυνδέθηκε επιτυχώς από το Cassini, ξεκινώντας την ελεγχόμενη κάθοδό του με αλεξίπτωτο προς την παγωμένη επιφάνεια του Τιτάνα, όπου προσεδαφίστηκε στις 14 Ιανουαρίου 2005.
 Η αποστολή του Cassini ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 με την καταστροφή του στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του πλανήτη που μελετούσε επί 13 χρόνια.
 Ο Τιτάνας και ο Κρόνος σε εικόνα του Cassini (credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute).
ΠΗΓΗ: ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΗ  https://www.eef.edu.gr/

Related Articles

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε ισχύ θα τεθούν και σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας,...

Βασίλης Κορκίδης:«Πρωταθλήτρια» η Αττική στην αύξηση τζίρου στο λιανικό εμπόριο

Δήλωση προέδρου Ε.Β.Ε.Π.& Π.Ε.Σ.Α., Βασίλη Κορκίδη  «Πρωταθλήτρια» η Αττική στην αύξηση τζίρου...

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ IMO&HELMEPA

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, ArsenioDominguez, και του Προέδρου του...

Self-Driving Car & AI: Νέοι κύκλοι τον Μάρτιο στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Self-Driving Car & AI Νέοι κύκλοι τον Μάρτιο στο Ίδρυμα Ευγενίδου Μετά...