Παρασκευή , 13 Σεπτέμβριος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Ο Ιωάννης Παππάς στο 2ο Συνέδριο (2nd Stakeholder Conference on Sustainable “Blue Economy”)
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ο Ιωάννης Παππάς στο 2ο Συνέδριο (2nd Stakeholder Conference on Sustainable “Blue Economy”)

Ιωάννης Παππάς: «Στόχος μας να παρουσιάσουμε μια συνεκτική πολιτική για τα νησιά μας, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και τη βελτίωση της διακυβέρνησης των φορέων της θαλάσσιας οικονομίας»
 

Στο 2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη “Γαλάζια Οικονομία” (2nd Stakeholder Conference on Sustainable “Blue Economy”) το οποίο συνδιοργανώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον Διακυβερνητικό Οργανισμό “Ένωση για τη Μεσόγειο” και τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου καθώς και της Διακήρυξης για τη Βιώσιμη “Γαλάζια Οικονομία” αναφέροντας πως «Το μοντέλο της βιώσιμης και αειφόρου προσέγγισης στους τομείς της “Γαλάζιας Οικονομίας”, μπορεί να αποτελέσει το κυρίαρχο μοντέλο αειφορίας και για τα ελληνικά νησιά. Για την Ελλάδα, οι τομείς της οικονομίας της που αφορούν τη θαλάσσια οικονομία και τον παράκτιο τουρισμό, ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ της χώρας». Κάνοντας ειδική αναφορά στη νησιωτικότητα ο κ. Παππάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τολμούν και υιοθετούν σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή μιας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο νησιωτικό χώρο. Το πλαίσιο αυτό δομείται στο τρίπτυχο Θαλάσσια Οικονομία – Νησιωτικότητα – Γαλάζια Ανάπτυξη». Συνεχίζοντας ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά και οι νησιώτες, όπως η απρόσκοπτη θαλάσσια συγκοινωνία και η διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, «οι οποίες απαιτούν στρατηγικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντοχή των νησιών μας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε «Οι έννοιες της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας που είναι το κλειδί για το παρόν και το μέλλον των νησιών μας και των παράκτιων περιοχών πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για τις δύο ημέρες του Συνεδρίου, τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις και τις τεκμηριωμένες παρουσιάσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παππά:

«Να σας ευχηθώ καλή και παραγωγική εβδομάδα και να σας καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου στην Αθήνα την πρωτεύουσα της Ελλάδας και τον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η Μεσόγειος Θάλασσα, η “εντός και καθ΄ ημάς λεγομένη θάλασσα” για τους αρχαίους Έλληνες, η “Mare Nostrum” της μεγάλης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν είναι μόνο μία μεγάλη θάλασσα.

Είναι ο γεωγραφικός χώρος όπου αναπτύχθηκαν οι πιο ένδοξοι πολιτισμοί της αρχαιότητας, δημιουργήθηκαν οι μεγαλύτερες θρησκείες στην ιστορία της ανθρωπότητας, συναντήθηκαν και συνυπάρχουν λαοί με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και κουλτούρα. Είναι η περιοχή που βρίσκεται στο προσκήνιο της ιστορίας και διασχίζεται από καράβια εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η Μεσόγειος θάλασσα είναι το κοινό μας σπίτι.

Το 2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη “Γαλάζια Οικονομία”, το οποίο συνδιοργανώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον Διακυβερνητικό Οργανισμό “Ένωση για τη Μεσόγειο” και τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μία σπουδαία στιγμή.

Μία στιγμή συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και βέλτιστων πρακτικών για να φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι και να εξελιχθούμε προς το καλύτερο. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία και την κρισιμότητα της “Γαλάζιας Οικονομίας” και της Νησιωτικότητας.

Ιδιαίτερα η Νησιωτικότητα είναι μία έννοια την οποία δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος που είναι από την Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη.

Κι όμως το 15% της ελληνικής επικράτειας αφορά νησιωτικές περιοχές, ενώ το 18% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί σε αυτά.

Η θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο, αλλά και η διαρκής επιδίωξη για ισχυρές περιφερειακές συνεργασίες, μέσα από τις αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προσδιορίζουν το όραμά μας.

Η Ελλάδα και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της υπογραφής της Διακήρυξης για τη Βιώσιμη “Γαλάζια Οικονομία”, ανέδειξε ακόμη πιο εμφατικά κάτι επιπλέον:

πως το μοντέλο της βιώσιμης και αειφόρου προσέγγισης στους τομείς της “Γαλάζιας Οικονομίας”, μπορεί να αποτελέσει το κυρίαρχο μοντέλο αειφορίας και για τα ελληνικά νησιά. Για την Ελλάδα, οι τομείς της οικονομίας της που αφορούν τη θαλάσσια οικονομία και τον παράκτιο τουρισμό, ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τολμούν και υιοθετούν σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή μιας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο νησιωτικό χώρο. Το πλαίσιο αυτό δομείται στο τρίπτυχο Θαλάσσια Οικονομία – Νησιωτικότητα – Γαλάζια Ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και οι νησιώτες, όπως η απρόσκοπτη θαλάσσια συγκοινωνία και η διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, απαιτούν στρατηγικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντοχή των νησιών μας.

Οι έννοιες της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας που είναι το κλειδί για το παρόν και το μέλλον των νησιών μας και των παράκτιων περιοχών πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για τις δύο ημέρες του Συνεδρίου, τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις και τις τεκμηριωμένες παρουσιάσεις.

Για εμάς η Διακήρυξη για τη Βιώσιμη “Γαλάζια Οικονομία”, από το 2021 και έπειτα έχει αποτελέσει σημαντικό ορόσημο και τολμώ να πω “έμπνευση”.

Στόχος μας να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια συνεκτική πολιτική για τα νησιά μας, αλλά και να συσχετίσουμε ορισμένες κρίσιμες πολιτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη βελτίωση της διακυβέρνησης των φορέων της θαλάσσιας οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων με χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες εθνικές αρχές, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και για πρώτη φορά επενδύουμε στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος θεσμικής ενδυνάμωσης των φορέων που σχετίζονται με την Εθνική Στρατηγική για τη Θαλάσσια Πολιτική και τα Νησιά. Ταυτόχρονα φροντίζουμε για τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε το οικοσύστημα της “Γαλάζιας Οικονομίας” να στηρίζεται σε μια υγιή επιχειρηματικότητα με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την περιφερειακή εξειδίκευση, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τα Πανεπιστήμια, αλλά και τους θεσμικούς μας εταίρους. Το μήνυμα του Συνεδρίου, που για 2 μέρες φιλοξενούμε στην Ελλάδα, θέλουμε να είναι ότι η συνεργασία και η συνεχής επιδίωξη για παραγωγικές συμπράξεις, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας προσπάθειας, αυτής που συμφωνήσαμε όλοι το 2021 και που έως το 2025 οφείλουμε να έχουμε προάγει ακόμη περισσότερο.

Για μια ακόμη φορά, ως οικοδεσπότες, σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές μας: την Ένωση για τη Μεσόγειο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα τη DG MARE, την Ιορδανική συν-προεδρία και φυσικά τα στελέχη του Υπουργείου μας που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Σας ευχαριστώ».

Related Articles

Προσάραξη Ε/Π-Τ/Ρ σκάφους στο Φισκάρδο

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με την προσάραξη Ε/Π-Τ/Ρ σκάφους στο Φισκάρδο – Αποβίβαση...

Στέφανος Γκίκας: «Πολύ σημαντικές οι Θεματικές Συζητήσεις για την Νησιωτικότητα και την Νησιωτική Οικονομία στην ΔΕΘ»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, με αφορμή τις δύο...

HSA: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚO ΣΕΜΙΝΑΡΙO-«VOYAGE CHARTER PARTIES»

 ΝΑΥΤΙΛΙΑΚO ΣΕΜΙΝΑΡΙO  Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων διοργανώνει το τρίτο επιμορφωτικό σεμινάριο πρακτικής...

Shortsea Ναυτιλία και Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα

Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων στηρίζει και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των...