Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ «Η άμβλυνση των συνεπειών που επέφεραν οι κρίσεις αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.
ΕΛΛΑΔΑ

«Η άμβλυνση των συνεπειών που επέφεραν οι κρίσεις αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Την ενίσχυση των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες δράσεις, ύψους 640 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2027, προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό τον τίτλο «ΟΠΕΚΑ: Χθες, σήμερα, αύριο», που διεξάγεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο).

«Η ευαισθησία ενός κράτους αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές του» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, αναφέροντας πως από τα 640 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν:
• Τα 410 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027
• Τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και
• Τα 30 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.

«Η ελληνική κοινωνία βίωσε τα τελευταία χρόνια δύο μεγάλες κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική τη δεκαετία του 2010 και την πανδημία ακολούθως. Αμφότερες άφησαν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο εισοδηματικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η άμβλυνση αυτών των συνεπειών, μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, είναι υποχρέωσή μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ 2021-2027, το οποίο απευθύνεται σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στα νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια, δίνοντας ξεχωριστή έμφαση στη στήριξη των παιδιών.

«Οι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, δεν είναι επαίτες. Η Πολιτεία οφείλει να συμβάλλει με τη μέγιστη όμως δυνατή διακριτικότητα. Και αυτό κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Η επισιτιστική και βασική υλική βοήθεια, συνοδεύεται από δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ωφελούμενων, ενώ ειδική πρόνοια πρόκειται να ληφθεί για παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και τις οικογένειες τους, ανέργους, γυναίκες, ωφελούμενους άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρία, πολίτες τρίτων χωρών, άστεγους και Ρομά».

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, στον κοινωνικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων από ίδιους πόρους για κοινωνικές δομές προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δομές για γυναίκες – θύματα βίας και τα παιδιά τους, για αυτόνομη διαβίωση, για τη σίτιση και τη διαμονή αστέγων, για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, αποθεραπείας – αποκατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης ΑμεΑ, υπηρεσίες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη περιθωριοποιημένων ατόμων και ομάδων και δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, επίσης, στους 167 πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

«Οι δράσεις αυτές δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας στις ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας μας. Ενισχύουν την Κοινωνική Συνοχή. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Νέες πρωτοβουλίες, νέες δράσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της βελτίωσης των κοινωνικών δεικτών. Για μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Γιατί, όπως πολύ σωστά αναφέρει στην ταυτότητά του ο ΟΠΕΚΑ “Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη”», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

--

Related Articles

Νίκος Χαρδαλιάς: “Ξεκινάμε τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αλλάζει την εικόνα της Αττικής”

Νίκος Χαρδαλιάς: “Ξεκινάμε τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου δημόσιου χώρου, ενός εμβληματικού...

Θάνατοι λουόμενων στη Βουλιαγμένη

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με το θάνατο γυναίκας στο Ρέθυμνο – Θάνατοι λουόμενων στη...

Επίκαιρη Ερώτηση Αλ.Αυλωνίτη για 250 Ειρηνοδίκες που παραμένουν αδιόριστοι από το 2016

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης...

Μεγάλο ενδιαφέρον για την AegeanRegatta 2024, τις 40 έφτασαν οι συμμετοχές

Eνας μήνας πριν από την έναρξη της ΑegeanRegatta 2024 και οι συμμετοχές...