Τρίτη , 16 Ιούλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ BLUE LIFE HYDRΑ: Ο ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

BLUE LIFE HYDRΑ: Ο ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA σε συνεργασία με τον οργανισμό BeyondCSR εγκαινιάζουν το θεσμό «BlueLifeHydra», μία μοναδική πρωτοβουλία που εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το BlueLifeHydra θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό νησί της Ύδρας στις 21 Μαρτίου 2024 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στις 17:00 και τελεί υπό την αιγίδα των Δήμου Ύδρας, Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, SDSN, Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών  και  Υδραίικού Ναυτικού Ομίλου, με τη στήριξη του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας. Έχει σκοπό να φέρει σε επαφή επαγγελματίες της θάλασσας, εκπροσώπους κυβερνητικών φορέων, εκπαιδευτικούς, μαθητές και το ευρύτερο κοινό για να συζητήσουν, να μάθουν και να ανταλλάξουν ιδέες για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του θεσμού, θα συζητηθούν η αξία της βιώσιμης ανάπτυξης, οι  17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ, ο θαλάσσιος και κλιματικός γραμματισμός, οι προοπτικές απασχόλησης για τους νέους στη Γαλάζια Οικονομία, τα επαγγέλματα της θάλασσας, η ασφάλεια στη θάλασσα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού και η διατήρηση της γαλάζιας κληρονομιάς. Η μεθοδολογία του BlueLife αναδεικνύει μέσα από παρουσιάσεις και εργαστήρια ένα συμμετοχικό μοντέλο που προάγει το διαμοιρασμό και την ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών, και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και πληροφόρηση των συμμετεχόντων – ανάλογα τη δράση σε μαθητές/τριες, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες,  επαγγελματίες της θάλασσας,  ευρύτερο  κοινό –  και κυρίως την κατανόηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, από το πρωί της ίδιας ημέρας θα διεξάγονται παρουσιάσεις με σχετική θεματολογία στα εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης του νησιού και στην ΑΕΝ Ύδρας, ενώ οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με καθαρισμό του λιμανιού, από την ομάδα δυτών της MeditteraneanComapnyEnvironmental Protection – MEPP.

Ομιλητές στην εκδήλωση μεταξύ άλλων θα είναιοι: Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο βουλευτής της Α’ Πειραιώς της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Δρ. ΖέφηΔημαδάμα, ο Δήμαρχος Ύδρας, Δρ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο καθηγητής ΕΜΠ, έδρα UNESCO κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, η καθηγήτρια Οικονομικών στο ΕΚΠΑ κα Στέλλα Τσάνη, η πρόεδρος του ClimateHub, κ. Μαρία Λογοθέτη, η δημοσιογράφος κα Αλεξία Τασούλη και ο επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA κα Όλγα Σταυροπούλου και η κα Παυλίνα Πρωταίου, ιδρύτρια BeyondCSR.

Το BlueLifeHydra δεν αποτελεί μόνο μια διοργάνωση, αλλά ένα βήμα τους την κατεύθυνση της διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τους δημιουργίας μιας πιο αειφόρου κοινωνίας.

 

Αργυρός Χορηγός: Hellenic Seaways

ΧάλκινοιΧορηγοί: ΟΛΠ–Cosco, Alpha Lines

Χορηγοί: Entaxy, Cotommatae 1810 Hydra, Nesea, Manna

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ HELMEPA

Γέννημα-θρέμμα της ελληνικής ναυτιλίας, η ΗΕLΜΕΡΑ ιδρύθηκε το 1982 από οραματιστές Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικούς, με αποστολή «Να Σώσουμε τις Θάλασσες» και με τη συλλογική επιθυμία να κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές ένα καθαρό και υγιές θαλάσσιο περιβάλλον. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια ανοιχτή συμμετοχική πλατφόρμα εθελοντισμού, συνεργασίας και συλλογικής δράσης με 262.000 εθελοντές/τριες, 14.200 ναυτικούς, 2.330 πλοία, και 346 εταιρείες-μέλη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ BEYONDCSR

Η Beyond CSR είναι μια πρωτοπόρα κοινωνική επιχείρηση εμπνευσμένη από τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την υποστήριξη οργανισμών και επιχειρήσεων που μετατρέπουν τις στρατηγικές EKE και βιωσιμότητας σε ένα εργαλείο διατομεακής καινοτομίας και επενδύσεων με αντίκτυπο. Προωθεί την επιτάχυνση των στρατηγικών μετασχηματισμού της βιωσιμότητας και της χάραξης πολιτικής, των ESG, των SDGs, της ΕΚΕ, της συστημικής αλλαγής και της επαναπροσδιορισμένης οικονομίας.

 

 

Related Articles

Nine ports compete for the ESPO Award 2024 rewarding circular economy projects in Europe’s ports

The ESPO secretariat received nine submissions for the 16th edition of the ESPO...

Εισροή υδάτων σε σκάφος στην Αίγινα

Ενημερώθηκαν τις απογευματινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές του Σαρωνικού και τις...

Ελαφριά πρόσκρουση σκαφών στη Μύκονο

Βλάβη καταπέλτη Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στο Ηράκλειο – Τραυματισμός ανήλικης στο Τολό –...

Απαγόρευση απόπλου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Κερατσίνι

Θάνατοι ανδρών στη Καβάλα και τη Λίνδο  Τις μεσημβρινές ώρες χτες, ενημερώθηκε...