Πέμπτη , 25 Ιούλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Άνοιξε τις πύλες της  η Αμερικανική Γωνιά Πειραιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Άνοιξε τις πύλες της  η Αμερικανική Γωνιά Πειραιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά

Εγκαινιάστηκε ένας νέος πολυχώρος τεχνολογίας και πολιτισμού, σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, εγκαινίασαν σήμερα την Αμερικανική Γωνιά Πειραιά,  στον 3ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά. 

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο  Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο  Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης,

 ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης

και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης,

 καθώς δημιουργείται pop up American space της Αμερικανικής Γωνιάς εντός του γηπέδου Γεώργιος Καραϊσκάκης.                                                                                                               

Στα εγκαίνια μίλησαν επίσης και δύο σημαντικοί πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η ολυμπιονίκης Carli Lloyd, και το μέλος του ποδοσφαιρικού hall of fame της Αμερικής Cobi Jones.

Το American Space Piraeus είναι μια καινοτόμος συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Πειραιά και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, η οποία προωθεί την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

 

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό και πληροφοριακό κέντρο που δημιουργείται και με την χορηγία της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το οποίο θα  παρέχει στο κοινό αξιόπιστες, έγκυρες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παράλληλα, θα υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, εκθέσεις και ομιλίες. Όλες οι δραστηριότητες της Αμερικανικής Γωνιάς θα παρέχονται δωρεάν στο ευρύ κοινό.

Η Αμερικανική Γωνιά Πειραιά θα έχει επίσης, έναν μικρότερο χώρο, το λεγόμενο pop up American space, εντός του γηπέδου Γεώργιος Καραϊσκάκης και είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος χώρος δημιουργείται μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Αμερικανικές Γωνιές λειτουργούν ήδη στη Βέροια, στη Σπάρτη, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα  και  στην Ξάνθη.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, ένας σημαντικός χώρος πολιτισμού για τον Πειραιά, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα,  εκτός από χιλιάδες τίτλους βιβλίων, διαθέτει κι ένα πλούσιο αρχείο, παλαίτυπα από τον 16ο αιώνα, χειρόγραφα, χάρτες και εφημερίδες, τεκμήρια της πόλης και της ιστορίας μας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά Νίκος Βλαχάκος, στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας, η Πρόεδρος της Alter Ego Media  Φαίη Υψηλάντη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alter Ego Media Γιάννης Βρέντζος, ο αρμόδιος Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Μουσικής Παιδείας Σταυρούλα  Μέντη, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κ.ά.

Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ευαγγελία Μπαφούνη και πλαισιώθηκε μουσικά από το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά.

 

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Οι σχέσεις της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στηρίζονται πάνω σε δεσμούς αγάπης, αλληλοεκτίμησης και σεβασμού. Αυτή η κοινή Δράση Δήμου Πειραιά και Ηνωμένων Πολιτειών θα προωθήσει και τον πολιτισμό και θα προσδώσει στους νέους ανθρώπους το όραμα για μία παγκόσμια δικαιοσύνη, ελευθερία και αγάπη».

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Με χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά την Αμερικανική Γωνιά, έναν καινοτόμο χώρο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της Αμερικανικής Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

Χαίρομαι που και ο Πειραιάς γίνεται μέρος αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας της Αμερικανικής Πρεσβείας και της αμερικανικής διπλωματίας εν γένει, η οποία προωθεί την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν χώρο, ανοιχτό στα παιδιά, στη νεολαία και τους πολίτες του Πειραιά και όχι μόνο, που σκοπό έχει, μέσω μιας σειράς δωρεάν προγραμμάτων, εργαστηρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων να αποτελέσει σημείο γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Η Αμερικανική Γωνιά Πειραιά θα έχει επίσης, έναν μικρότερο χώρο, το λεγόμενο pop up American space, εντός του γηπέδου Γεώργιος Καραϊσκάκης, ένα σημείο, με μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τις ημέρες των αγώνων του Ολυμπιακού. Και είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος χώρος δημιουργείται μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

 Η πρώτη μας δράση και με αυτήν εγκαινιάζουμε την Αμερικανική γωνία του Πειραιά, είναι αθλητικού περιεχομένου, διότι και ο Αθλητισμός για μια πόλη, είναι Πολιτισμός.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρέσβη, κύριο Γιώργο Τσούνη για την εξαιρετική μας συνεργασία και σε προηγούμενες κοινές δράσεις, την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον Πρόεδρό της κύριο Βαγγέλη Μαρινάκη που για ακόμα μια φορά στηρίζει εμπράκτως πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά και φυσικά τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου μας.

Εύχομαι το εγχείρημά αυτό να έχει επιτυχία και να το αγκαλιάσουν οι Πειραιώτες, ως ένα νέο παράθυρο στη γνώση, την αλληλεπίδραση και τη δημιουργία».

 

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα εγκαίνια της Αμερικανικής «Γωνιάς» στον Πειραιά (American Space Piraeus) αντιπροσωπεύουν μια κομβική στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αντανακλώντας τη βαθιά δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, μέσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αθλητικής διπλωματίας και κοινωνικής προσφοράς.

 

Αυτή η νέα «γωνιά» όχι μόνο σηματοδοτεί τις κοινές μας αξίες και φιλοδοξίες, αλλά υπόσχεται επίσης να αποτελέσει ένα δυναμικό κέντρο για την ενδυνάμωση των νέων και για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της πόλης του Πειραιά».

 

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, επεσήμανε:     

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε εδώ σήμερα και ξεκινούμε τη συνεργασία με την «Αμερικανική Γωνιά» και σύντομα θα ανοίξουμε τον χώρο στο Στάδιο Καραϊσκάκη, έναν χώρο για τη νέα γενιά όπου θα μάθει τη σημασία του αθλητισμού, τη σημασία να μετέχεις σε αγώνες να αγωνίζεσαι.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στον χώρο του Αθλητισμού, από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς είναι η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και πιο πρόσφατα το 2004 που απέδειξε σε όλο τον κόσμο πως μπορεί να οργανώσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Χαιρόμαστε λοιπόν πάρα πολύ που θα έχουμε αυτόν τον χώρο για να μεταδώσουμε στα παιδιά μας τις αξίες του Αθλητισμού.

 Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ όσο και ο Ολυμπιακός θα στηρίξουμε και θα είμαστε δίπλα και στην «Αμερικανική Γωνιά» εδώ στη Βιβλιοθήκη αλλά και στο “Pop Space”. Θα σας υποστηρίξουμε και θα είμαστε δίπλα σας γιατί θεωρούμε ότι είναι δύο σημαντικοί χώροι και μία σημαντική συνεργασία».        

Related Articles

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ σχετικά με την επίταξη ιδιωτών ιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, μετά τη σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων...

HELMEPA PRODUCTION: WATCH OUR VIDEO ON CLIMATE CHANGE

Featuring one of Greece’s most prominent actors and activists, Evelina Papoulia with...

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ: Προκήρυξη φωτογραφικού διαγωνισμού: «Θάλασσα. Από το Αιγαίο στο Ιόνιο»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει φωτογραφικό διαγωνισμό στο πλαίσιο της δράσης «Η...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε σύσκεψη των Δημάρχων στην ΠΕΔΑ

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε σύσκεψη των Δημάρχων στην ΠΕΔΑ με...