Τρίτη , 16 Ιούλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Το «ασανσέρ του πληθωρισμού» σταμάτησε τον Μάρτιο στο 2,4% στην Ευρωζώνη και στο 3,4% στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Το «ασανσέρ του πληθωρισμού» σταμάτησε τον Μάρτιο στο 2,4% στην Ευρωζώνη και στο 3,4% στην Ελλάδα

Το «ασανσέρ του πληθωρισμού» σταμάτησε τον Μάρτιο στο 2,4% στην Ευρωζώνη και στο 3,4% στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο στο 4%, παραμένοντας υψηλά σταθερός σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο και η ενέργεια με -1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης της ενέργειας λειτούργησε για ένα ακόμα μήνα βοηθητικά για τον γενικό δείκτη, καθώς διατήρησε το αρνητικό πρόσημο.

Η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2024 ήταν στον «μικρό κατάλογο» των συνολικά 8 χωρών της Ε.Ε. που ο ετήσιος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση και 5η με τον υψηλότερο πληθωρισμό, αφού σύμφωνα την Eurostat εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο. Επίσης το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Μάρτιο καταγράφουν η Κροατία με 4,9%, η Αυστρία με 4,2% και η Εσθονία με 4,1%. Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λιθουανία με 0,3%, η Φινλανδία με 0,7%, η Λετονία με 1% και η Ιταλία με 1,3%. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,3% το Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% από 3,2%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός δείχνει πως τελικά είναι «πολύ σκληρός για να μειωθεί», αφού τον Μάρτιο «σήκωσε πάλι κεφάλι» και άνοιξε νέα μέτωπα. Οι δύο βασικές αιτίες που τροφοδοτούν τον πυρήνα του πληθωρισμού είναι οι υπηρεσίες και τα τρόφιμα. Αναλυτικά, η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες αυξήθηκε στο 3,9% τον Μάρτιο από 3,5% τον Φεβρουάριο, ενώ στα τρόφιμα επιβραδύνθηκε ο ρυθμός στο 4,8% από 5,8%, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Αυτά τα στοιχεία ενδεχομένως να δείχνουν, πως ως προς τα τρόφιμα, τα κυβερνητικά μέτρα ανέκοψαν κατά μια ποσοστιαία εβδομάδα τις ανατιμήσεις στο καλάθι του νοικοκυριού. Όμως, συνολικά τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν έφεραν τον πρώτο μήνα εφαρμογής τους, αποκλιμάκωση, αλλά αναζωπύρωση του ρυθμού μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών. Όλα δείχνουν πως το «ασανσέρ» του πληθωρισμού θα συνεχίσει να ανεβοκατεβαίνει και τους επόμενους μήνες.

Καλό Σαββατοκύριακο,

Βασίλης Κορκίδης

5/4/24

Related Articles

BAUMARKET: Μεταμορφώστε το διαμέρισμά σας γρήγορα και οικονομικά με τα προϊόντα μας!

Δημιουργήστε έναν φρέσκο, μοντέρνο και άνετο χώρο που θα λατρέψουν οι φοιτητές!...

Να αποσυρθεί τώρα το Νομοσχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών  Ψυχικής Υγείας

Ακολουθεί δελτίο τύπου της παράταξης  “ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες”...

Συνεχίζεται η λειτουργία κλιματιζόμενου χώρου από τον Δήμο Πειραιά

Συνεχίζεται η λειτουργία κλιματιζόμενου χώρου από τον Δήμο Πειραιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών...

Capital Link Invest in Greece Webinar Series

Join our Webinar: July 16, 2024  The Greek Real Estate Sector 10...