Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Γιάννης Παππάς : «Οι ευρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Γιάννης Παππάς : «Οι ευρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Συνέντευξη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά στην εφημερίδα “Απογευματινή” της Κυριακής και στην δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη (14.04.2024)
«Είναι σημαντική διαδικασία οι ευρωεκλογές, γιατί όσο κι αν κάποιοι το παραβλέπουν, από την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει ένας μεγάλος όγκος νόμων που φτάνει στη χώρα μας», δηλώνει στην “Κυριακάτικη Απογευματινή” ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ρόδο και την Τήλο.
Ο κ. Παππάς αναφέρεται και στο στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα, με αφορμή την δωρεάν παραχώρηση έκτασης στο ακριτικό Καστελλόριζο, όπου θα κατασκευαστούν οικίσκοι για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του στελεχικού δυναμικού του Λιμενικού Σταθμό Μεγίστης, προαναγγέλλοντας αντίστοιχες παρεμβάσεις σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, ώστε να δοθούν λύσεις στα ζητήματα στέγης. Παράλληλα, μιλά και για το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς και τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης με στόχο την ομαλοποίηση τους.
Κ.Παππά, ποιο ήταν το κλίμα που εισπράξατε από τους πολίτες στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Ρόδο και Τήλο; Σας προβληματίζει η ενίσχυση κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών;
Οι πολίτες θέλουν πάντα το μέγιστο και αν θέλετε πολύ καλά κάνουν ειδικά μετά από τα χρόνια της κρίσης και στη συνέχεια της πανδημίας και του πληθωρισμού. Οι πολίτες ωστόσο εκτιμούν ότι ως κυβέρνηση αφενός δεν είπαμε ψέματα και αφετέρου όσα είπαμε τα υλοποιούμε. Το σημαντικό είναι ότι μένουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας και δεν τάζουμε ανέφικτα πράγματα. Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, εκείνο που με προβληματίζει εντόνως είναι η διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης μίας κορυφαίας διαδικασίας και ενός καθολικού δικαιώματος σε όλη την Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής και πεδίο έκφρασης πικρίας. Είναι σημαντική διαδικασία γιατί όσο κι αν κάποιοι το παραβλέπουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει ένας μεγάλος όγκος νόμων που φτάνει στη χώρα μας. Φυσικά, οι ευρωεκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και επίσης, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τάσεις και τις αντιμετωπίζουμε ως πολύτιμο εργαλείο.
Φορείς της Κρήτης χαρακτηρίζουν άδικη τη μείωση του ποσού με σκοπό την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Πως απαντάτε και θα αναλάβετε επιπλέον πρωτοβουλίες για την ομαλοποίησή του;
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα μέτρο το οποίο αποτελεί νησιωτική πολιτική και έχει μεγάλη συνεισφορά στην καθημερινότητα και τη νησιωτική οικονομία. Μέριμνά μας ήταν και παραμένει η θωράκιση του συγκεκριμένου μέτρου και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το συγκεκριμένο μέτρο εναρμονίζεται με τις βασικές αρχές της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αναγκαίας αναλογικότητάς του. Το μέτρο θωρακίζεται, γίνεται πιο στοχευμένο σε κλάδους και πιο αποτελεσματικό καθώς «κλείνουμε» τον δρόμο σε κακή χρήση του μέτρου, εντάσσοντας αιτήσεις επιχειρήσεων που αφορούν την κύρια και επιλεγμένες δευτερεύουσες δραστηριότητες και ΚΑΔ. Για όσους θεωρούν άδικη την εξομάλυνση ενός μέτρου προς το δικαιότερο, η απάντηση είναι πως η καταχρηστική και πλημμελής χρήση του ίδιου μέτρου είναι, όχι απλά άδικη αλλά και παράνομη.
Κ.Υφυπουργέ, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες; Και ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την επίλυσή τους;
Πέρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία γνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε συνεχώς, υπάρχουν και άλλα που εμφανίζονται περιοδικά. Θα σας φέρω ως παράδειγμα την έλλειψη νερού. Ο φετινός ήπιος χειμώνας με τις λίγες βροχοπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ νωρίς αυξημένες ανάγκες σε νερό στα νησιά μας. Είναι ένα θέμα το οποίο εντοπίσαμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και σχεδιάζουμε λύσεις τόσο βραχυπρόθεσμα, με την έγκαιρη εξασφάλιση των αναγκών, όσο και μεσομακροπρόθεσμα με την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων αφαλάτωσης. Επίσης σχεδιάζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων όπως το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους νησιώτες στους περιφερειακούς διαλόγους που πραγματοποιείτε, στις νησιωτικές περιφέρειες;
Οι Περιφερειακοί Διάλογοι είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος με δική μας πρωτοβουλία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Καταρχήν θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι έρχονται στο ίδιο τραπέζι οι δύο φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επαγγελματικοί φορείς των νησιών και οι βουλευτές και εξετάζουν από κοινού τα προβλήματα που ανακύπτουν και κυρίως αναζητούν λύσεις. Γιατί αν η διαπίστωση ενός προβλήματος ή μίας ανάγκης είναι σημαντική, η εξεύρεση λύσης είναι καθοριστικής σημασίας για την καθημερινότητα και την ανάπτυξη των νησιών. Οι φορείς των νησιωτικών περιφερειών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν εφαρμοστούν βιώσιμες λύσεις.
Είδαμε την περασμένη εβδομάδα ότι συναντηθήκατε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης οικοπέδου, προκειμένου να ανεγερθούν σπιτάκια για τη διαμονή του προσωπικού του Λιμενικού. Να αναμένουμε και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες;
Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα αναμφίβολα γίνεται όλο και πιο οξύ, επηρεάζοντας όλο το κοινωνικό φάσμα. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με την παράλληλη συνεργασία των Υπουργείων στην κατεύθυνση αυτή, αποτελεί μία από τις λύσεις του προβλήματος. Η δωρεάν παραχώρηση έκτασης στο ακριτικό Καστελλόριζο όπου θα κατασκευαστούν οικίσκοι για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του στελεχιακού δυναμικού του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης, είναι αποτέλεσμα παραγωγικής συνεργασίας προς όφελος των κρατικών λειτουργών που αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δημόσιοι λειτουργοί και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, στο να βρουν σπίτι και να το διατηρήσουν στη διάρκεια των θερινών μηνών. Η εξεύρεση λύσης σε ένα υπαρκτό πρόβλημα εξυπηρετεί, επίσης, τα εθνικά συμφέροντα. Μελετάμε αντίστοιχες παρεμβάσεις σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία με στόχο να δίνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις.
https://www.hcg.gr/el/epikairothta/giannhs-pappas-oi-eyrwekloges-den-einai-epidei3h-epanastatikhs-gymnastikhs/
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Related Articles

YES FORUM:  Γνώρισε την VShips! V.Group

Γνώρισε την VShips! V.Group 👉🏾 Σήμερα παρουσιάζουμε την ιστορία της VShips, πρωτοπόρο...

14th Annual Capital Link: Operational Excellence in Shipping Forum

Tuesday, September 24, 2024 – The 14th Annual Operational Capital Link Excellence...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ- Έναρξη εγγραφών στα Σεμινάρια

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΣΙΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ...

ΥΝΑΝΠ: Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο”

Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο” – Το μοναδικό ψηφιακό εργαλείο...