ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΗΝΙΩΤΗΣ:
“*Ηγετικές Ικανότητες: Η ικανότητα να καθοδηγείς και να εμπνέεις την ομάδα σου. *Διαχείριση Πίεσης: Η ικανότητα να διαχειρίζεσαι το στρες και την πίεση σε δύσκολες στιγμές. *Προσαρμοστικότητα και Ευελιξία: Η ικανότητα να προσαρμόζεσαι σε νέες καταστάσεις και αλλαγές.”
«Οι δεξιότητες αυτές που όπως μας ενημέρωσε ο Dr Truth, ή κατά κόσμο Δρ. Γιάννης Πατηνιώτης οικονομικός Διευθυντής της Carras Hellas S.A., αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης πτυχής ενός επαγγελματία και ειδικότερα ενός ναυτικού της ακτοπλοΐας, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το κοινό και διαχειρίζεται πολλαπλές και περίπλοκες εργασιακές συνθήκες” συμπληρώνει και αναλύει:
Πρόκληη της αναγνώρισης των Soft Skills: Το κύριο εμπόδιο για την αναγνώριση των soft skills βρίσκεται στην ικανότητα των στελεχών του γραφείου να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τα soft skills πριν την ναυτολόγηση του πληρώματος.
The eight (8) basic levels with the 26 detailed Soft Skills which are calculated and presented by the unique worldwide innovative application “Soft Screen” (Greek version)
Διάβασα κάπου ότι «αν θέλεις να γίνεις τιμονιέρης, μάθε πρώτα να τραβάς κουπί». Πρόκειται για ένα σκεπτικό το οποίο εμπεριέχει ένα ρίσκο, καθώς ο καλός ο κωπηλάτης δεν συνεπάγεται ότι θα είναι και καλός τιμονιέρης. Όπως επίσης και ο καλός Υποπλοίαρχος δεν σημαίνει ότι θα είναι και καλός Καπετάνιος.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και η μοναδική παγκοσμίως πρωτοπόρα εφαρμογή υπολογισμού και άμεσης εμφάνισης σαν X-Ray των οριζόντιων δεξιοτήτων ενός φυσικού προσώπου “Soft Screen” προτείνει:
«Προτού μπεις σε ένα πλεούμενο με σκοπό να τραβήξεις κουπί, δες πρώτα απ’ όλα αν αντέχεις να τραβάς κουπί. Κι αν πράγματι αντέχεις και μάθεις να τραβάς κουπί, σκέψου ξανά πριν προχωρήσεις. “Μπορώ να τιμονεύω;”».
- Ποιες είναι, λοιπόν αυτές οι 26 οριζόντιες δεξιότητες (Soft Skills) χωρισμένες σε 8 μεγάλες κατηγορίες;
Πρώτη κατηγορία: Διαπροσωπικές Δεξιότητες.
Δύσκολες και απαιτητικές γιατί σχετίζονται με την ικανότητα αλληλεπίδρασης, αυτό που λέμε «Πρόσωπο με Πρόσωπο».
- “Αντιλαμβάνομαι σε βάθος ή απλώς ακούω;”
Επικοινωνία: Πρόκειται για την ικανότητα αποτελεσματικής μετάδοσης και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε άτομα και ομάδες, μέσα από τον συναισθηματικό λόγο, την γραφή και τα σύμβολα.
- “Μόνοι πάμε πιο γρήγορα, μαζί πιο μακριά”
Συνεργασία: Μιλάμε για την ικανότητα αγαστής συνύπαρξης, σε κλίμα ομαδικότητας, έχοντας έναν κοινό στόχο. Να μην ξεχνάμε ότι η ικανότητα Συνεργασίας αποτελεί τον ορισμό της Ψυχικής Υγείας.
- “Στον πόλεμο, η διπλωματική ικανότητα στηρίζει την Ειρήνη”
Αποφυγή Συγκρούσεων: Πώς αναγνωρίζουμε και διαχειριζόμαστε έντονες διαφωνίες και διενέξεις με τρόπο εποικοδομητικό; Πώς αποτρέπουμε την επιδείνωση περιορίζοντας το εύρος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης;
- “Υπερβαίνοντας τις προσδοκίες του πελάτη”
Εξυπηρέτηση Πελατών: Ο πελάτης έχει δίκιο μόνο όταν έχει αξία, κι αυτή την αξία εμείς την δίνουμε στον πελάτη προσπαθώντας να υπερβούμε τις προσδοκίες του. Μιλάμε για την ικανότητα ικανοποίησης της πελατειακής ανάγκης με τρόπο ευγενικό και αποτελεσματικό.
- “Χτίζοντας γέφυρες ενώνουμε τις δυο πλευρές. Χτίζοντας τείχη, χωρίζουμε τις δυο πλευρές”
Διαπολιτισμική Ευαισθησία: Μια δεξιότητα που βοηθάει στην κατανόηση και εκτίμηση της πολυμορφίας, ενώ παράλληλα ενισχύει τις σχέσεις. Είναι η ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και σεβασμού κάθε πολιτισμικής διαφοράς που παρατηρείται σε πολυμορφικά περιβάλλοντα, όπως στα περισσότερα πλοία.
Δεύτερη κατηγορία: Δεξιότητες Αυτό-βελτίωσης.
Ο καθένας με τον εαυτό του.
- “Γνώθι σ’αυτόν”
Αυτογνωσία: Η βάση κάθε προσωπικής εξέλιξης. Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να κατανοείς και να αναλύεις τα δικά σου συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις, και να αναγνωρίζεις πώς όλα αυτά επηρεάζουν την συμπεριφορά σου.
- “Καθοδηγούμενοι από Κίνητρα, κατακτούμε κορυφές”
Κίνητρα: Μια ικανότητα να βρεις ποια είναι η εσωτερική σου δύναμη, η ώθηση που θα σε παροτρύνει όχι απλά να επιδιώξεις τους στόχους σου, αλλά να προχωρήσεις στην επίτευξή τους.
- “Πίστεψε στον εαυτό σου, γιατί εκεί ξεκινά η δύναμή σου”
Αυτοπεποίθηση: Είναι η αίσθηση εσωτερικής βεβαιότητας που σχετίζεται με την ενθάρρυνση και την αποδοχή. Με άλλα λόγια πώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας βρίσκουν ανταπόκριση στην τριβή με τον κόσμο.
- “Αντέχω, προσαρμόζομαι, ξεπερνώ”
Ανθεκτικότητα: Είναι η ικανότητα που σε κάνει και ανακάμπτεις από ψυχοπιεστικές καταστάσεις, βγαίνοντας πιο δυνατός.
Τρίτη κατηγορία: Διοικητικές και Οργανωτικές Δεξιότητες
- “Δώσε προτεραιότητα στο Σημαντικό και πρόοδο στο Ουσιαστικό”
Ιεράρχηση Προτεραιοτήτων : Είναι η δεξιότητα με την οποία καθορίζεις ποιές δραστηριότητες έχουν μεγαλύτερη σημασία και πώς θα μπουν σε σειρά προτεραιότητας.
- “Τάξη είναι η πρώτη νίκη της προσπάθειας”
Οργάνωση: Εδώ μιλάμε για την έννοια της ευταξίας – οπουδήποτε – και πώς μεγιστοποιεί την απόδοση ενός έργου.
- “Μετρήστε κάθε στιγμή, διαχειριστείτε κάθε ευκαιρία”
Διαχείριση Χρόνου: Εδώ έχουμε τον σχεδιασμό και την κατανομή του χρόνου με αυτοπειθαρχία, με άμεσο αποτέλεσμα την παραγωγικότητα και τον καλό προγραμματισμό.
- “Διαχειρίσου κάθε πόρο, οικοδόμησε κάθε ευκαιρία”
Διευθέτηση Πόρων: Στρατηγική ικανότητα που βοηθά στην κατανομή και την ορθολογιστική χρήση κάθε διαθέσιμου πόρου (χρήματα, υλικά, ανθρώπινο δυναμικό) ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε έργου.
Τέταρτη κατηγορία: Δεξιότητες Σκέψης και Ανάλυσης
- “Μετατρέποντας τα προβλήματα σε ευκαιρίες”
Ανάλυση και Επίλυση προβλημάτων: Πώς αναγνωρίζω, αναλύω και επιλύω μεθοδικά ό,τι αντίξοο προκύψει. Πώς εντοπίζω τις αιτίες και πώς εφαρμόζω αποτελεσματικές λύσεις
- “Η φαντασία σε δράση”
Δημιουργικότητα: Η ικανότητα να παράγω νέες ιδέες και λύσεις με καινοτομία και πρωτοτυπία. Προσοχή: όχι απαραίτητα με συμβατικό τρόπο σκέψης.
- “Να βλέπεις πέρα από αυτό που φαίνεται”
Κριτική Σκέψη: Πρόκειται για μια νοητική και συναισθηματική λειτουργία ανεξάρτητης ανάλυσης. Πώς αξιολογώ την αξιοπιστία μιας πληροφορίας και πως σκέφτομαι επαγωγικά προτού καταλήξουν οι σκέψεις μου σε αποφάσεις;
- “Πλέξε τις συνδέσεις που μετράνε, φτιάχνοντας κόμπους- γέφυρες προς κάθε ευκαιρία”
Δικτύωση: Με την δικτύωση καλλιεργούνται σχέσεις που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να μεταδοθεί και η γνώση και η εμπειρία.
Πέμπτη κατηγορία: Ηγετικές Δεξιότητες
- “Μπροστάρης με επίγνωση”
Ηγεσία: Επιρροή, έμπνευση, συντονισμός μιας ομάδας με σαφή οραματισμό, δηλαδή με συγκεκριμένο στόχο.
- “Αποφάσισε με θάρρος, προχώρα με σιγουριά”
Αποφασιστικότητα: Καταλήγω σε κάποια δράση με ταχύτητα και επιμένω στην εκτέλεσή της, ακόμα και σε περιστάσεις πίεσης.
Έκτη κατηγορία: Δεξιότητες Επαγγελματικής Συμπεριφοράς
- “Ζήσε αληθινά, δράσε ηθικά”
Ακεραιότητα: Η ικανότητα να ενεργείς με εντιμότητα, με σεβασμό και ειλικρίνεια, διατηρώντας σταθερές αξίες και υψηλό επίπεδο ηθικής και δεοντολογίας.
- “Γίνε καθοδηγητής του εαυτού σου”
Self-Direction: Εδώ βλέπουμε πώς το άτομο σχεδιάζει και να διαχειρίζεται τους προσωπικούς του στόχους. Πώς παίρνει πρωτοβουλίες και πώς διατηρεί την εσωτερική του πειθαρχία.
- “Ευελιξία στην αλλαγή, δύναμη στην πρόκληση”
Προσαρμοστικότητα:Αυτή η ικανότητα βασίζεται στην κλίση, τα κίνητρα και την βούληση, τα οποία εξαρτώνται από την ψυχική δύναμη και την ευελιξία σε νέες συνθήκες ή απρόσμενες καταστάσεις.
‘Εβδομη κατηγορία: Δεξιότητες Συναισθηματικής Νοημοσύνης
- “Διαχειριστείτε τα συναισθήματα για να κατακτήσετε την επιτυχία”
Συναισθηματική Νοημοσύνη: Η δεξιότητα να παρατηρείς και να κατανοείς τον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας την συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.
- “Ψυχραιμία, Χαλάρωση, Συγκέντρωση”
Διαχείριση Πίεσης: Πώς αξιολογούμε αποτελεσματικά τους στρεσογόνους παράγοντες, με ψυχραιμία και παραγωγικότητα, κάτω από δύσκολες συνθήκες.
‘Ογδοη κατηγορία: Δεξιότητες Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης
- “Ανοίγοντας την καρδιά μας, φωτίζουμε τον κόσμο”
Συμπόνια: Η ευαισθησία στο πρόβλημα του άλλου και στην ψυχική ευαλωτότητα, η αξιοπρέπεια, η διακριτικότητα και η εκτίμηση προς τον συνάνθρωπο.
- “Καλλιεργώντας την υπομονή, σπέρνουμε επιμονή και θερίζουμε επιτυχία”
Υπομονή- Επιμονή: Εδώ έχουμε την αντοχή στην πίεση και τις αντιξοότητες με ενόραση, δίχως ανυπομονησία και υπέρμετρο εγωισμό, επιδεικνύοντας μεταμορφωτικό σθένος και υποχωρητικότητα.
Η υπογραφή του Dr Truth, του ανθρώπου που σχεδίασε την μέθοδο SHIPScraft@, στην απεικόνιση των Soft Skills, διαβεβαιώνει το φυσικό πρόσωπο που έκανε, σύμφωνα με τα standards της εφαρμογής Soft Screen@,την προβλεπόμενη διαδικασία, ότι “ετρεξε” από τον κώδικα σωστά, όπως ακριβώς ορίζεται από την μέθοδο, με μόνα δεδομένα στην επεξεργασία και τον υπολογισμό αυτά που αυθορμήτως δήλωσε το φυσικό πρόσωπο.
Ως υστερόγραφο θέλω να δηλώσω ότι σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην βάση του εγγράφου της εφαρμογής “Soft Screen”@ που παρουσιάζονται τα soft skills του φυσικού προσώπου, το εν λόγω έγγραφο και αυτά που αναφέρει μέσα, δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να γίνουν λόγος απόλυσης ή υποβιβασμού του εργαζομένου καθώς η ερμηνευτική αξία των ποσοστών αποδίδεται συνδυαστικά και όχι μεμονωμένα ανά δεξιότητα.
Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η με οποιοδήποτε λόγο ή αιτία περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων εκ μέρους της εταιρείας του εργαζομένου, ιδίως με χρήση της ΑΙ, θα πρέπει να γίνεται πάντα μετά από γραπτή δήλωση συναίνεσης και αποδοχής του εργαζομένου με δικαίωμα υπαναχώρησης και ελέγχου χρήσης ή ακόμη και απαιτηση διαγραφής των προσωπικών του δεδομένων χωρίς δικαίωμα άρνησης εκ μέρους της εταιρειας. Η οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία θα πρέπει να γίνεται πάντα από εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο από την εταιρεία ΠΥΛΗ-ΝΕΤ ΙΚΕ προσωπικό ή από πτυχιούχο επιστήμονα ανθρωπιστικών σπουδών υπάλληλο ή συνεργάτη της εταιρείας, σύμφωνα με το πλαίσιο και τους περιορισμούς που ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό “EU AI Act”.