Δευτέρα , 20 Μάιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εργαζόμενοι Νοσοκομείων: Παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εργαζόμενοι Νοσοκομείων: Παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας

Για την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθούς και σύνταξης, με άμεση καταβολή επιδόματος Πάσχα, καταθέσαμε το παρακάτω έγγραφο αίτημα προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας και το κοινοποιήσαμε σε δεκάδες εφημερίδες, ενημερωτικούς ιστότοπους, και ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
ΔΕΝ περιοριζόμαστε στην κατάθεση έγγραφων αιτημάτων.
Με αφορμή την 28η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα για Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, μαζι με σωματεία εργαζομένων σε άλλα δημόσια νοσοκομεία συνδιοργανώνουμε παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας για:
► Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στις μονάδες υγείας. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.
► Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Εφαρμογή 5ήμερου – 6ωρου – 30ωρου με 1 εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, και 1 νυχτερινή βάρδια για όσους δουλεύουν κυκλικό ωράριο
► Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και επέκταση τους σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας
Συνεχίζουμε τον αγώνα με συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία την Τετάρτη 1η Μαίου και την απεργιακή Συγκέντρωση στην Ελευσίνα
—————————
ΘΕΜΑ: Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, με άμεση καταβολή επιδόματος Πάσχα, σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς και είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία, την ίδια περίοδο που:
● το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ – ο συνολικά παραγόμενος πλούτος ετησίως της Ελλάδας) το 2023 έφτασε τα 224 δις ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 500 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας
● τα κέρδη των ομίλων σουπερμαρκετ ξεπέρασαν τα 11 δις και των ενεργειακών ομίλων τα 1,6 δις ενώ οι ανατιμήσεις ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής είναι σχεδόν καθημερινές
Δικαιολογημένα ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ, όπως και οι υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες, με τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ της κυβέρνησης να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για να «ανακουφισθούμε» από την ακρίβεια και τη φοροληστεία.
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας» αν δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και αποκατασταθούν τα επιδόματα εορτών και αδείας, την ίδια περίοδο, που:
● ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,624 δις ευρώ το 2023, λόγω της εκτόξευσης της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών
● για τους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπονται κρατικές επιδοτήσεις 8,5 δις και εξακολουθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα καπιταλιστικά κέρδη – που μαζί ψηφίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – όπως η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών και ο «αναβαλλόμενος φόρος» των τραπεζών.
● ξοδεύονται δις για εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Γνωρίζουμε ότι τις φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τις πληρώνουμε εμείς, δεδομένου ότι:
● σε εμάς συνεχίζει να επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης (που έχει καταργηθεί ακόμα και για τους μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων), ενώ μειώθηκαν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές
● η φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα αυξηθεί κατά 2 δις ενώ τα φορολογικά έσοδα από το ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης θα ξεπεράσουν τα 31 δις ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, από τους συνολικούς φόρους που θα έφτασαν τα 61,67 δις, οι επιχειρηματικοί όμιλοι πλήρωσαν μόνο τα το 5% ενώ το υπόλοιπο 95% το πληρώσαμε οι λαϊκές οικογένειες.
Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται τα δικαιώματα μας για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό απαιτούμε:
► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Πάσχα.
► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
► κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές κατοικίες και του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης
Γνωρίζουμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.
Αρχική  δημοσίευση:
https://www.facebook.com/groups/ygeionomikoitzaneiou

Related Articles

Μητροπολίτης Πειραιώς: Έχουμε κληθεί να αποβούμε συνεργοί του Θεού

Λαμπρά και με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στην χαρμόσυνη Αναστάσιμη περίοδο πραγματοποιείται η ετήσια...

Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»:  Επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης

10 χρόνια Ημέρες Θάλασσας  Επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης Η...

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου στο Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. – Δευτέρα 20/5/2024

Συνεδριάζει την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία...

“ODYSSEUS”Έρχεται στην Κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά!

Έρχεται στην Κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά! Ιστορική μετάκληση Το Δημοτικό...