Πέμπτη , 25 Ιούλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η CLIA παρουσίασε τις θέσεις της για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η CLIA παρουσίασε τις θέσεις της για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7

Μιλάνο, 18 Απριλίου 2024– Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της για την Ευρώπη, κ. Pierfrancesco Vago, συμμετείχε μαζί με το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS), στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7 για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα, στις 13 Απριλίου 2024.

 

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την ενότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας στην καταδίκη των επιθέσεων και στο αίτημα προς τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ναυτικών κατά τησυνεδρίαση της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαΐου, και να αναπτύξει επαρκείς λύσεις για την κρίση. Ο κλάδος της κρουαζιέρας απασχολεί το ένα τρίτο των ναυτικών στον κόσμο και πιστεύει ότι η προστασία των ναυτικών πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε διεθνούςαντίδρασης στο πεδίο της ασφάλειας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, επίσης,στις επενδύσεις που θα χρειαστούν σε υποδομές για τη διατήρηση της παγκόσμιας θαλάσσιας συνδεσιμότητας υπό το φως των διεθνών δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή. Η προσαρμοστικότητα του διεθνούς δικτύου της ναυτιλίας ώστε να ανταποκρίνεταιστις νέες ανάγκες για πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, θα είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της παγκόσμιας διασύνδεσης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονατους κλιματικούς στόχους.

Ο κ. Vago τόνισε: «Αυτή ήταν μια σημαντική ευκαιρία να τεθεί το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των ναυτικών στους Υπουργούς της G7. Ήταν επίσης πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τη μετάβαση του κλάδου σε ένα μέλλον καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, καθώς και τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική θαλάσσια συνδεσιμότητα. Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι τύποι καυσίμων και οι απαραίτητες υποδομέςστα λιμάνια θα είναι διαθέσιμα σε ευρεία κλίμακα στις τοποθεσίες όπου είναι απαραίτητα, ώστε να αποφευχθούν τα σημεία συμφόρησης στις θαλάσσιες διαδρομές».

Ο κλάδος της κρουαζιέρας ηγείται μιας σταδιακής αλλαγής στις τεχνολογίες και στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστούνοι κλιματικές προκλήσεις. Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ξεκινώντας ήδη από σήμερα, θα υπάρχουν πλοία που θα χρησιμοποιούν νέους τύπους καυσίμων καθώς η βιομηχανία απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται προς καύσιμα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει και δοκιμάζει ο κλάδος στα κρουαζιερόπλοια θα είναι, επίσης, κρίσιμες για ευρύτερη εφαρμογή στη ναυτιλία.

Προκειμένου να βοηθήσει στον εντοπισμό των μελλοντικών αναγκών, η CLIA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε μια μελέτη για τις παγκόσμιες επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση του κλάδου. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει χαρτογράφηση των αναγκών σε υποδομές και πηγές ενέργειας στα λιμάνια που συνεργάζονται με τον τομέα της κρουαζιέρας.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και την ενίσχυση των στρατηγικών δυνατοτήτων τηςναυτιλιακής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Τα κρουαζιερόπλοια αντιπροσωπεύουν το 80% της αξίας του βιβλίου παραγγελιών για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, καθιστώντας τον κλάδο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση σε αυτές τις χώρες της τεχνογνωσίας στη σύνθετη ναυπηγική.

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA)

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση πλοιοκτητών κρουαζιερόπλοιων, παρέχοντας μια ενιαία φωνή και έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας. Απαριθμεί 55 μέλη- εταιρείες κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων 294 υπερωκεάνιων κρουαζιερόπλοιων, που αντιπροσωπεύουν το 95% του τομέα της κρουαζιέρας. Εκ μέρους των μελών και των συνεργατών του, ο Οργανισμός υποστηρίζει πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον κρουαζιερόπλοιων, προωθώντας θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για εκατομμύρια επιβάτες που επιλέγουν την κρουαζιέρα ετησίως. Φέτος, η CLIA προβλέπει ότι ο ετήσιος αριθμός επιβατών παγκοσμίως θα φθάσει τα 35 εκατομμύρια. Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας σε ωκεανούς, ποταμούς και ειδικούς προορισμούς, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων, προμηθευτές και συνεργάτες της κρουαζιέρας από τους τομείς των λιμένων και προορισμών, της κατασκευής πλοίων, των προμηθειών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Για πρόσθετες πληροφορίες επισκεφθείτε τις διευθύνσεις https://cruising.org ή https://europe.cruising.org

 

 

Related Articles

Εκδήλωση μικρής έκτασης πυρκαγιά στο Κερατσίνι

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τον θάνατο άνδρα στη Βουλιαγμένη την 20/07/2024 – Συνέχεια...

Στ. Γκίκας: «Ενδυνάμωση της θεσμικής συνεργασίας ΥΝΑΝΠ και ΚΕΔΕ με επίκεντρο τα νησιά

Στ. Γκίκας: «Ενδυνάμωση της θεσμικής συνεργασίας ΥΝΑΝΠ και ΚΕΔΕ με επίκεντρο τα...

IMO III 10th Session: What’s on the agenda?

BIMCO provides an overview of the IMO Sub-committee on Implementation of IMO...

H Capital-Executive Ship Management Corp. παρέλαβε τα νεότευκτα containerships «Adonis», «Anaxagoras», «Acheloos» και «Acastos»

Η Capital-Executive Ship Management Corp., ανακοινώνει την παραλαβή των νεότευκτων πλοίων μεταφοράς...