Δευτέρα , 20 Μάιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Μανιός και Πνευματικός εισήχθησαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Μανιός και Πνευματικός εισήχθησαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας

Οι δύο Εισακτέοι για το 2023 ανεβάζουν τον αριθμό των μεγάλων μεγάλες προσωπικοτήτων του Πανθέου στις 43.

­­­­­

Δύο πλοιοκτήτες που ήταν από τους πιο εξέχοντες των διαφορετικών γενεών τους εντάχθηκαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Ο Δημήτρης Μανιός (1952-1995) και ο Μιχαήλ Ι. Πνευματικός (1883-1969)εισήχθησαν σε μία εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν 560 καλεσμένοι του ναυτιλιακού κλάδου στην ετήσια Τελετή Εισαγωγής και Δείπνου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το βράδυ της 22ας Απριλίου. Tις δέλτους του Πανθέου κοσμούν πλέον 43 ιστορικές προσωπικότητες της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από την εποχή του ατμού.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εισακτέων πραγματοποιείται κάθε χρόνο και είναι ανοιχτή στα μέλη της Ακαδημίας του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας, που αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 300 εξέχοντα μέληαπό την σημερινή ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Η ακεραιότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και τα τελικά αποτελέσματα επιβλέπονται από την ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία Moore Greece.

Ο Δημήτρης Μανιός   ξεκίνησε να χτίζει την περιουσία του την δεκαετία του 1970 από την πώληση καυσίμων σε πελάτες ιστιοπλοΐας και ναυτιλίας. Την πιο γνωστή εταιρία του, την Transman Shipping Enterprises, ίδρυσε μαζί με τον αδερφό Βασίλειο, στα τέλη της κρίσης της δεκαετίας του 1980, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αποκτήσει πλοία σε χαμηλές τιμές και στη συνέχεια να τα πουλήσει, μερικά από αυτά στην τετραπλάσια ή πενταπλάσια τιμή, όταν η αγορά ανέκαμψε.

Η άμεση επιτυχία της Transman του επέτρεψε να επεκτείνει και να διαφοροποιήσει τον στόλο με εξαγορές πλοίων γενικού φορτίου, πλοίων-ψυγείων και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πέραν των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου. Με τον φίλο και συνεργάτη Λου Κολλάκη, ο Μανιός επεκτάθηκεστα δεξαμενόπλοια και οι δυο τους επίσης απέκτησαν ένα ιστορικό βρετανικό ναυπηγείο, το Pallion Shipyard στο Σάντερλαντ.

Ο πρόωρος θάνατος του Δημήτρη Μανιού στα 43 του χρόνιαστέρησε από την ελληνική ναυτιλία έναν χαρισματικό και δημοφιλή νεαρό μεγιστάνα, που είχε αρχίσει να συγκρίνεται με το πρότυπο του «Χρυσού Έλληνα» εφοπλιστή, Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Μιχαήλ Ι. Πνευματικός  ήταν μια καταλυτική προσωπικότητα στην ανάπτυξη της ναυτιλίας στην Κάσο και την Σύρο την εποχή των ατμόπλοιων, και βασικός συντελεστής στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της ελληνικής ναυτιλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πατέρας του συνεργάστηκε με τον κουνιάδο του, τον Βασίλειο Νικόλαο Ρεθύμνη, και οι δύο οικογένειες αγόρασαν το πρώτο τους ατμόπλοιο. Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Πνευματικός είχε ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπου βοήθησε στην λειτουργία μιας ναυτιλιακής επιχείρησης πετρελαίου για έναν κοντινό φίλο, τον Λεωνίδα Αρβανιτίδη, οδηγώντας την να αποκτήσει δικό της στόλο.

Η επιτυχία της εταιρίας διακόπηκε από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, αναγκάζοντας τον Πνευματικό να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα είχε γίνει ιδρυτικός μέτοχος του Rethymnis&Kulkukundis, του ιστορικά αξιοσημείωτου ελληνικού ναυτιλιακού πρακτορείου στο Λονδίνο. Με έδρα πια την Σύρο, ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημιούργησαν την Kassos Steam Navigation που παρήγγειλε νέα πλοία στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου πετρελαιοκίνητου πλοίου υπό ελληνική σημαία.

Εκτός από τα δικά του επιχειρηματικά κατορθώματα, ο Πνευματικός έχαιρε μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των συμπατριωτών του πλοιοκτητών και εξελέγη δύο φορές Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ήταν θρυλικός για την δυνατή του μνήμη και τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις για τα πλοία.

Η Τελετή Εισαγωγής και  Δείπνου στήριξε με δωρεά τον φιλανθρωπικό οργανισμό για τα παιδιά Hellenic Hope. Η Βιβή Καλλιοπούλου, Πρόεδρος της WISTA Hellas, παρουσίασε τη δωρεά εκ μέρους του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας στον Ανδρέα Μπούρα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Hellenic Hope.

 

Της εντυπωσιακή υποστήριξης της ναυτιλιακής κοινότητας στην εκδήλωση ηγήθηκαν οABS, το IRI/TheMarshallIslandsRegistry και η ShanghaiWaigaoqiao ShipbuildingCo. Ltd., οι τρεις Co-Lead  Χορηγοί της Τελετής Εισαγωγής.

 

Σύμφωνα με τον Ezekiel Davis, VicePresident, RegionalBusinessDevelopmentEurope του ABS, «Σε έναν κόσμο όπου οι προκλήσεις αφθονούν, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί απόδειξη ανθεκτικότητας και ικανότητας προσαρμογής. Είναι μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες πρωτοπόρων του κλάδου, καινοτόμων κι οραματιστών, που μπορούμε σήμερα να πλοηγηθούμε σε αυτά τα νερά με σιγουριά.

 

«Οι τιμώμενοι απόψε αποτελούν παράδειγμα των καλύτερων του κλάδου μας, εμπνέοντάς μας όλους να φτάσουμε σε μεγαλύτερα ύψη και να χαράξουμε νέες πορείες», είπε ο κ. Davis.

 

Ο Θεόφιλος Ξενακούδης,

ChiefCommercialOfficer και ManagingDirector – PiraeusGreece του IRI/TheMarshallIslandsRegistry, υπογράμμισε τη σημασία της ποιότητας στη ναυτιλία και σημείωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο του στόλου των Νήσων Μάρσαλ είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.

«Απόψε, αναγνωρίζουμε προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της κοινότητάς μας και το όραμά τους μας εμπνέει όλους να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι σημαντικό να οδηγήσει τον κλάδο μας προς το μέλλον», είπε ο κ. Ξενακούδης.

 

Ο ZhangQipeng, Αντιπρόεδρος της ShanghaiWaigaoqiaoShipbuildingCo. Ltd. (SWS) είπε: «Η SWS είναι υπερήφανη που συνεχίζει να χορηγεί αυτή την εξαιρετικήεκδήλωση και να αποτίει φόρο τιμής σε μερικούς από τους θρύλους της ελληνικής ναυτιλίας. Το θάρρος και το όραμα αυτών των πρωτοπόρων έχουν διαμορφώσει αυτόν τον μοναδικό και αξιόλογο κλάδο.

 

«Το πνεύμα των Εισακτέων είναι σε συμφωνία με τη δική μας αποστολή και όραμα στην SWS, να αγκαλιάσουμε τον ωκεανό για να δημιουργήσουμε αξίες για μια καλύτερη ζωή και φωτεινότερο μέλλον», είπε ο κ. Zhang.

 

Τρεις από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους της Ελλάδας συνέχισαν την ευγενική υποστήριξή τους για την εκδήλωση: Ο Όμιλος TMS ήταν ο χορηγός της δεξίωσης καλωσορίσματος. Χορηγός του δείπνου ήταν ο Όμιλος Navios. Μια γεύση από το νησί της Χίου παρείχε για άλλη μια φορά ο Όμιλος Tsakos ως χορηγός των λικέρ που συνόδεψαν τον δείπνο.

 

Οι AscenzMarorka, CitiPrivateBank, MooreGreece, OptimaShippingServices, PPG και Seajets υποστήριξαν την εκδήλωση ως Premium Χορηγοί.

 

Το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην Bank Julius Baer για την ενίσχυση της υποστήριξής του προς το Hellenic Hope.

 

Περαιτέρω ευγενική υποστήριξη χορηγίας παρείχαν οι Cass Technava, Cayman Registry, China Classification Society, ClassNK, Columbia Shipmanagement, Franman, Isle of Man Ship Registry, Kyvernitis Travel, Lloyd’s Register, Marichem-Marigases, Marine Support, Marine Tours, Monjasa, Spheric Capital, Swift Marine και Timagenis Law Firm.

 

Εκτός από τον εορτασμό της ελληνικής ναυτιλίας και τον φόρο τιμής σε μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της, η εκδήλωση του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας σηματοδότησε επίσης τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα τον Απρίλιο του 1824, εστιάζοντας στη δέσμευση του διάσημου ποιητή για την ελευθερία της Ελλάδας και την αγάπη του για την θάλασσα.

 

Το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας παρουσίασε και δώρισε την πρωτότυπη ελαιογραφία «The Byron Collection», στη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Τον πίνακα αποδέχθηκε ο ΒρετανόςΠρέσβης στην Αθήνα Matthew Lodge. Τον πίνακα ζωγράφισε ο WilliamClayton το 1974 για να τιμήσει την 150η επέτειο από τον θάνατο του Βύρωνα.

Το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας βρίσκεται στην διεύθυνση www.greekshippinghalloffame.org

Χορηγίες:caroline@phoebe-events.com

Greek Shipping Hall of Fame – Induction Ceremony & Dinner 2024

Manios and Pnevmatikos inducted into Greek Shipping Hall of Fame

The two Inductees for 2023 bring the Hall of Fame’s pantheon of great

personalities to 43.

 

Two shipowners who were among the most prominent of

their different generations have been inducted into the Greek Shipping Hall of Fame.

Dimitris Manios (1952-1995) and Michael J. Pnevmatikos (1883-1969) were

inducted in front of 560 shipping industry guests at the annual Induction Ceremony

& Dinner held at Megaron, the Athens Concert Hall on the evening of 22 April. They

bring the Hall of Fame’s pantheon of great individuals from the history of Greek

merchant shipping since the steam age to 43.

Voting for Inductees takes place annually and is open to members of the Greek

Shipping Hall of Fame Academy, currently numbering about 300 prominent

individuals in today’s Greek shipping community. The integrity of the on-line voting

and the final results are overseen by accounting and consulting firm Moore Greece.

Dimitris Manios made his first capital in the 1970s from selling fuel to yachting and

shipping clients. His best-known company, Transman Shipping Enterprises, was set

up together with brother Vassilios, at the end of the crisis of the 1980s, enabling him

to acquire vessels at low prices and sell off some of them for four or five times as

much when the market recovered.

The immediate success of Transman allowed him to expand and diversify the fleet

with acquisitions of general cargo, refrigerated vessels and containerships in addition

to bulk carriers. With friend and partner Lou Kollakis, Manios moved into tankers

and the pair also acquired a historic UK shipbuilder, the Pallion Shipyard in

Sunderland.

The untimely death of Dimitris Manios at age 43 robbed Greek shipping of a

charismatic and popular young tycoon who had begun to attract comparisons with

the prototype of the ‘Golden Greek’ shipowner, Onassis.

Michael J. Pnevmatikos was a key figure in the emergence of shipping from the

islands of Kassos and Syros during the steamship era, as well as a key contributor in

efforts to rebuild Greek shipping after the Second World War.

His father teamed up with a brother-in-law, Basil Nicholas Rethymnis, and the two

families bought their first steamship, but at the outset of his career Pnevmatikos

based himself in Constantinople where he helped to run an oil-shipping business for

a close friend, Leonidas Arvanitidi, leading it to acquire its own fleet.

The company’s success was interrupted by the Asia Minor catastrophe of 1922,

forcing Pnevmatikos to return to Greece. By now he had become a founding

 

2

shareholder in Rethymnis & Kulkukundis, the pivotal Greek shipping agency in

London. Based in Syros, he and his partners formed Kassos Steam Navigation that

went on to order new ships in the UK, including the first diesel motorship under

Greek flag.

Besides his own business exploits, Pnevmatikos was widely respected among his

compatriot owners and was twice elected President of the Union of Greek

Shipowners. He was legendary for his great memory and encyclopedic knowledge of

ships.

The Induction Ceremony & Dinner supported children’s charity Hellenic Hope with a

donation. Vivi Kalliopoulou, President of WISTA Hellas, presented this on behalf of

the Greek Shipping Hall of Fame to Andreas Bouras, Chief Executive Officer of

Hellenic Hope.

Impressive shipping industry support for the event was led by ABS, IRI/The Marshall

Islands Registry and Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. Ltd., the three Co-Lead

Sponsors of the Induction Ceremony.

According to Ezekiel Davis, Vice President, Regional Business Development Europe at

ABS, “In a world where challenges abound, Greek shipping stands as a testament to

resilience and adaptability. It is through the collective efforts of industry pioneers,

innovators, and visionaries that we can today navigate these waters with confidence.

“The Honorees tonight exemplify the very best of our industry, inspiring us all to

reach greater heights and chart new courses,” said Mr Davis.

Theofilos Xenakoudis, Chief Commercial Officer, and Managing Director – Piraeus,

Greece for IRI/The Marshall Islands Registry, underlined the importance of quality in

shipping and he noted that nearly one-third of the Marshall Islands fleet is Greek-

owned.

“Tonight, we recognise individuals who have played a key role in advancing our

community and their vision inspires us all to focus on what is important to lead our

industry towards the future,” said Mr Xenakoudis.

Zhang Qipeng, Vice President of Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. Ltd. (SWS)

said: “SWS is proud to continue to sponsor this unique event and pay our respects to

some of Greek shipping’s legends. The courage and vision of these pioneers has

shaped this unique and remarkable industry.

“The spirit of the Inductees is in unison with our own mission and vision at SWS, to

embrace the ocean in order to create values for a better life and brighter future,”

said Mr Zhang.

 

3

Three of Greece’s largest shipping groups continued their kind support for the event:

TMS Group was the event’s welcome drinks sponsor; Navios Group sponsored the

dinner. A taste of Chios island was once again provided by The Tsakos Group as

after-dinner digestifs sponsor.

Ascenz Marorka, Citi Private Bank, Moore Greece, Optima Shipping Services, PPG

and Seajets supported the event as Premium Sponsors.

The Greek Shipping Hall of Fame also expressed gratitude to Bank Julius Baer for

enhancing its support for Hellenic Hope.

Further kind sponsorship support came from Cass Technava, Cayman Registry, China

Classification Society, ClassNK, Columbia Shipmanagement, Franman, Isle of Man

Ship Registry, Kyvernitis Travel, Lloyd’s Register, Marichem-Marigases, Marine

Support, Marine Tours, Monjasa, Spheric Capital, Swift Marine and Timagenis Law

Firm.

In addition to celebrating the Greek shipping industry and paying tribute to some of

its greatest personalities, the Greek Shipping Hall of Fame event also marked the

bicentenary of the death of Lord Byron in April 1824, focusing on the famous poet’s

commitment to Greece’s freedom and his love of the sea.

On the occasion of the bicentenary, the Greek Shipping Hall of Fame presented the

original oil painting ‘The Byron Collection’, to the British Embassy in Athens. The

painting was accepted by British Ambassador Matthew Lodge. ‘The Byron Collection’

was painted by Willliam Clayton in 1974 to mark the 150th anniversary of Byron’s

death.

 

The Greek Shipping Hall of Fame resides at www.greekshippinghalloffame.org

 

 

 

 

 

 

Nigel Lowry  Lloyd’s List’s resident expert on Greek shipping,  Κλαίρη Παπά ιστολόγιο Piraeus365.gr

Related Articles

Πλοίο Ελληνόκτητης εταιρείας χτύπησαν οι Χούθι

Αναδημοσίευση από τη  σελίδα της ΠΕΝΕΝ: Αυτής της ελληνόκτητης εταιρείας είναι το...

BLACK ROPE: JOIN US AT POSIDONIA 2024

JOIN US AT POSIDONIA 2024  STAND 2.558 | HALL 2 What a...

TRADING ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΡΥΠΩΝ (Live Webinar)από την UPoilTankers & Trading ltd

(Emission Trading, μεσω των χρηματιστηρίων Ρύπων ) Η εταιρία UPoilTanklers & Trading...

Ημέρα Μελών PropellerClub Πειραιά

Την Παρασκευή 10 Μαΐου, στην αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος...