Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: Να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜμΕ
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: Να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜμΕ

“Η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διαμορφώσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Θα πρέπει να εφαρμόσει την αρχή του Think Small First στην πράξη και όχι στα λόγια – διασφαλίζοντας ότι κάθε νομοθέτημα θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατά την ομιλία του στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας από Ε.Ε.Α.-ΓΣΕΒΕΕ και Economist, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 25/5/2024.

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους διακεκριμένους ομιλητές, που μας τιμούν με τη συμμετοχή τους.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον π. Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και βρίσκεται σήμερα εδώ.

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή, να έχουμε κοντά μας μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα της Ευρώπης. Έναν έμπειρο, μετριοπαθή πολιτικό, ο οποίος υπηρέτησε με πάθος την ευρωπαϊκή ενότητα, σε ταραγμένες περιόδους.  Έναν ηγέτη, που στήριξε έμπρακτα και ουσιαστικά την Ελλάδα, στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης χρέους.

Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες, πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σε μια Ευρώπη που σήμερα αναζητά το δρόμο της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λειτουργήσει για πολλές δεκαετίες ως πρότυπο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Έχει καταφέρει να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των μελών της, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της, να  διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο ζωής για τους πολίτες της.

Η διατήρηση αυτής της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας είναι σήμερα κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Η Ευρώπη βαδίζει σε ταραγμένα νερά. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η κλιματική κρίση δημιουργούν κινδύνους για την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ήπειρός μας αντιμετωπίζει βαθιά δομικά προβλήματα, όπως είναι το δημογραφικό, η ασθενική πορεία των επενδύσεων, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας.

Πριν από 15 χρόνια οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ είχαν περίπου το ίδιο μέγεθος. Σήμερα – μετά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου – η οικονομία των ΗΠΑ είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερη από την ευρωπαϊκή.

Το μερίδιο της Ε.Ε. στην παγκόσμια παραγωγή έχει συρρικνωθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η ενεργειακή εξάρτηση είναι μια διαρκής απειλή για την ασφάλεια, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Μεταξύ 2021 και 2022, το κόστος ορισμένων εισαγωγών ενέργειας τριπλασιάστηκε, επηρεάζοντας βασικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως τα καταναλωτικά αγαθά και η μεταποίηση.

 

 

Δείτε περισσότερα: https://www.eea.gr/

Related Articles

«Προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΣτΕ κατά του νέου φορολογικού νόμου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις  17.6.2024»

  Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, όπως...

Επικαιρότητα 13ης Ιουνίου

ΕΘΝΙΚΑ Όταν φοράω το εθνόσημο, το σώμα μου πηγαίνει μόνο του Καλλιτεχνική...

ΕΒΕΠ «Τελετή Απονομής των Greek Top Women Awards 2024»

Η φετινή εκδήλωση της απονομής των Greek Top Women awards μας έδωσε...

Seanergy Maritime Announces Successful Delivery of a Japanese Capesize Vessel and Two New Time Charter Agreements with Costamare Bulkers Inc.

Η Seanergy Maritime ανακοινώνει την επιτυχή παράδοση ενός ιαπωνικού Capesize και δύο συμφωνίες...