Δευτέρα , 20 Μάιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Ευρωεκλογές και Επιχειρηματικότητα: 20 Επισημάνσεις ΕΒΕΠ στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές
ΕΛΛΑΔΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ευρωεκλογές και Επιχειρηματικότητα: 20 Επισημάνσεις ΕΒΕΠ στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Ο «ευρωπαϊκός χάρτης» με τα κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη  της επιχειρηματικότητας, αλλά και την συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών προσδιορίστηκε στη συνεδρίαση του Δ. Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την παρουσία των δύο υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γιώργου Αυτιά και Γιώργου Μουρούτη αναφέρθηκε στα κρίσιμα διακυβεύματα την επαύριον των ευρωεκλογών τόσο για το ευρωπαϊκό, όσο και για το εθνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Επιπρόσθετα, παρουσίασε τις 20 επισημάνσεις του Ε.Β.Ε.Π. από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, μέσα από τα οποίες καθίστανται σαφείς οι προτεραιότητες των ΜμΕ και οι δράσεις των ευρωβουλευτών, που πρέπει να αναπτυχθούν με στόχο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Οι επισημάνσεις του Ε.Β.Ε.Π. βασίζονται στις  θέσεις των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανώσεων αναφορικά, με το Ευρωβαρόμετρο των ΜμΕ, τους επτά άξονες της ανταγωνιστικότητας, την έκθεση Letta για την ενιαία αγορά, το Μade in EU και τα εθνικά σήματα, το «μανιφέστο» για το ευρωπαϊκό εμπόριο 2024-2029, τις 8 βασικές τάσεις στην αγορά τροφίμων, τις επενδύσεις, τις εργασιακές δεξιότητες, το κλίμα στο «επιχειρηματικό μελίσσι» των 24,3 εκατ. ΜμΕ στην ΕΕ-27, τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και τα επιτόκια της ΕΚΤ, το όνειρο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τα clusters, το ενεργειακό κόστος, τη ψηφιακή μετάβαση, το «καθαρό μηδέν», τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα από τις γεωπολιτικές απειλές.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, το Ε.Β.Ε.Π. κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται 10 αιτήματα του Επιμελητηρίου. Τα κύρια σημεία αφορούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη μετάβαση από το “net metering” στο “net billing”, την επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» την αποπληρωμή του «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», τη κλιματική κρίση και τα κίνητρα της πράσινης μετάβασης στις ΜμΕ, την αυθαίρετη δόμηση και το νέο οικοδομικό σχεδιασμό, τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και τις επενδύσεις σε ΑΠΕ στο θαλάσσιο περιβάλλον, το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών για υποδομές ενεργειακής διασύνδεσης τους και το νέο ΕΣΕΚ «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων τονίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρη  Μαθιό Α΄Αντιπρόεδρο  ΕΒΕΠ, και Κ. Κορωνάκη, ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι βιομηχανίες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Απαιτείται λοιπόν να παρθούν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις, προκειμένου οι βιομηχανίες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και, κατ’ επέκταση, πρόσβαση σε φθηνή «πράσινη» ενέργεια. Όσον αφορά στον οικοδομικό σχεδιασμό τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης λύσης σχετικά με την προτεινόμενη τροπολογία του ΥΠΕΝ για τον επανακαθορισμό των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, καθόσον, ο Κανονισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δεν πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στον κλάδο, αποθαρρύνοντας νέα σχέδια και προκαλώντας προβλήματα σε εγκεκριμένες επενδύσεις.

 

Στη φωτογραφία από αριστερά: Τζίνα  Πολέμη Managing  Director REGATTA PLUS, ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΒΕΠ,   Μανώλης Χριστόπουλος PLANET FRUITS,  Δημήτρης Μαρκομιχάλης MARCO PUMPS , Δημήτρης Μαθιός Α΄Αντιπρόεδρος   ΕΒΕΠ,  Γιώργος Μουρούτης,  Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος ΕΒΕΠ κ ΠΕΣΑ ,  Γιώργος Αυτιάς, Γιώργος Ξηραδάκης  Founder- Managing Director XRTC BUSINESS CONSULTANTS.

 

 

 

 

 

Related Articles

Μητροπολίτης Πειραιώς: Έχουμε κληθεί να αποβούμε συνεργοί του Θεού

Λαμπρά και με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στην χαρμόσυνη Αναστάσιμη περίοδο πραγματοποιείται η ετήσια...

Πλοίο Ελληνόκτητης εταιρείας χτύπησαν οι Χούθι

Αναδημοσίευση από τη  σελίδα της ΠΕΝΕΝ: Αυτής της ελληνόκτητης εταιρείας είναι το...

Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»:  Επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης

10 χρόνια Ημέρες Θάλασσας  Επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης Η...