Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Πέντε προτάσεις για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το λιμάνι
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Πέντε προτάσεις για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το λιμάνι

Από τον Επικεφαλή της παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» κ. Γιώργο  Γαβρίλη:

 

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Πειραιά από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες του λιμανιού επανέρχεται, με επιτακτικό τρόπο, στο προσκήνιο, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου και αναδεικνύεται η ανάγκη να ληφθούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, μέτρα περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία.

 

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από έρευνα της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης NABU, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα («Καθημερινή», «Τα Νέα», «Εφημερίδα των Συντακτών» κ.α.), ανέδειξε ότι:

  • Το λιμάνι του Πειραιά έχει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου, παρουσιάζοντας συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου διπλάσιες από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Μεγάλες είναι επίσης οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα (αιθάλης)  ενώ όπως αναφέρθηκε ο καπνός από τα φουγάρα πηγαίνει στις γειτονικές συνοικίες, κυκλικά στο λιμάνι του Πειραιά και καθώς υπάρχει πυκνή δόμηση και ψηλά κτίρια οι ρύποι μπαίνουν μέσα στα σπίτια.

 

Γιατί μας ενδιαφέρει; Διότι σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, στην Ελλάδα σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 15.500 πρόωροι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης!

 

Για αυτό, η παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» επαναφέρει το θέμα της άμεσης λήψης μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα πλοία. Και συγκεκριμένα διεκδικούμε:

  1. Να προχωρήσει η ηλεκτροδότηση αρχικά των πλοίων της κρουαζιέρας από τη στεριά κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι και να εξεταστεί η επιβολή ανώτατου αριθμού κρουαζιερόπλοιων («κόφτη»), που μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στο λιμάνι.
  2. Να αποφορτιστούν οι οδικοί άξονεςγύρω από το λιμάνι με έργα (υπογειοποίηση γραμμών του «ηλεκτρικού» διαπλάτυνση εισόδου- εξόδου της πόλης) και παρεμβάσεις (δημιουργία εσωτερικού «διαδρόμου» μέσα στο λιμάνι με ηλεκτρικά λεωφορεία για τη σύνδεση του τομέα κρουαζιέρας με την Ακτή Βασιλειάδη).
  3. Να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία για την απαγόρευση εκαπνισμών από τα πλοία μέσα στο λιμάνι και να γίνουν έλεγχοι για την ποιότητα των καυσίμων, που χρησιμοποιούνται.
  4. Να επανακαθοριστούν τα δρομολόγια των πλοίων της ακτοπλοΐας,ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των ταυτόχρονων αναχωρήσεων και αφίξεων πλοίων, που προκαλεί μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο γύρω από το λιμάνι.
  5. Να μη μεταφερθούν νέες  εμπορικές δραστηριότητες εντός του λιμανιούδημιουργώντας πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

 

Η πόλη δεν μπορεί να μένει αδρανής σε αυτό το πρόβλημα! Έχει λόγο και πρέπει να διεκδικήσει μέτρα για την ποιότητα ζωής!

Related Articles

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στον Πειραιά

Λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης οδοστρώματος, από ώρα 22:00΄ της 20-7-2024 έως την ώρα...

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΒΕΠ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΔΕΛΤΑ

Στις 8/7/2024 το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά σε συνεργασία με την ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ...

Αιτήματα ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον Υπουργό ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΙΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή έντονες διαμαρτυρίες μελών του σχετικά με...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Το Πολυθεματικό Φεστιβάλ Τέχνης Σκέψης & Δημιουργίας συνεχίζεται!

Το Πολυθεματικό Φεστιβάλ Τέχνης Σκέψης & Δημιουργίας ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ! ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ...