Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Όλα τώρα αρχίζουν για «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ευρώπη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Όλα τώρα αρχίζουν για «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ευρώπη

Από  τον  Βασίλη Κορκίδη, Πρόεδρο  ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ

Οι ευρωπαϊκές εκλογές ολοκληρώθηκαν και παρά τη μεγάλη αποχή από τις κάλπες, περάσαμε στην επόμενη μέρα με τη προσδοκία, πως θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Η αλήθεια είναι πως είχαμε ευρωεκλογές με λίγη Ευρώπη και πολύ Ελλάδα, με ένα πολιτικό διάλογο να επικεντρώνεται στην εσωτερική επικαιρότητα. Η δημόσια συζήτηση περί εξωστρέφειας για τη προοπτική και το μέλλον της Ευρώπης, απουσίαζε. Σχεδόν κανένα από τα 31 κόμματα και συνδυασμούς στις ευρωεκλογές με 1170 υποψήφιους για τις 21 έδρες του ευρωκοινοβουλίου στις 8 ευρωπαϊκές παρατάξεις, δεν ενημέρωσε επαρκώς τον Έλληνα πολίτη για το διακύβευμα του μετεκλογικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που μίλησαν για τη διεύρυνση των εξουσιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις κρίσιμες αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την Κοινή Αγορά, Αγροτική και ενεργειακή πολιτική, την ανταγωνιστικότητα, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Οφείλουν λοιπόν, τόσο η  κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, έστω και μετεκλογικά να θυμίσουν στους 9,8 εκ. ψηφοφόρους, πως η ΕΕ ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ειρήνη και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, πως ιδρύθηκε για να δημιουργήσει οικονομική και κοινωνική πρόοδο, που πρέπει να επιτευχθεί μέσω κοινής δράσης, εξαλείφοντας τα εμπόδια μεταξύ των κρατών μελών. Η ΕΕ έχει ως βασικούς στόχους τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των πολιτών, την ενίσχυση της ενότητας των οικονομιών και τη διασφάλιση της αρμονικής ανάπτυξης με τη μείωση των διαφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών. Τα επόμενα πέντε χρόνια τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 μπορούν και πρέπει να οικοδομήσουν μια κοινωνία όπου οι πολίτες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, να ηγηθούν της δίδυμης μετάβασης και να κάνουν την Ευρώπη να ευημερεί. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και να κάνουμε τη ευρωπαϊκή νομοθεσία να αποδίδει, με βάση την αρχή πως πρέπει να ενεργούμε ανάλογα, σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτές τις ευρωεκλογές ο καθένας από εμάς, εξέφρασε είτε την αδιαφορία του προτιμώντας τις παραλίες, είτε την αντίδραση του με αποχή, είτε τη προτίμηση του, αξιοποιώντας την ψήφο του για να διαμορφώσει ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Ίσως με μια άλλη ανάγνωση, η ίδια η ΕΕ να απογοήτευσε, να κούρασε, να μην στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καλά θα κάνει να λάβει το μήνυμα. Σε κάθε περίπτωση είναι κρίμα που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε όλη την Ευρώπη επέλεξε την αποχή και τη σιγή από μια δυνατή φωνή.

Τέλος, ανεξάρτητα με το πως διάβασαν τα κόμματα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τώρα ξεκινά το «πολιτικό παζάρι»στις Βρυξέλλες, αναζητώντας ισορροπίες, συμβιβασμούς και συμφωνίες για τους επικεφαλής της ΕΕ και του ΕΚ. Τίποτα λοιπόν δεν τελείωσε με το πέρας των ευρωεκλογών, αντιθέτως για την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία, όλα τώρα αρχίζουν για «τι μέλλει γεγέσθαι»!

Related Articles

«Προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΣτΕ κατά του νέου φορολογικού νόμου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις  17.6.2024»

  Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, όπως...

ΕΒΕΠ «Τελετή Απονομής των Greek Top Women Awards 2024»

Η φετινή εκδήλωση της απονομής των Greek Top Women awards μας έδωσε...

Βασίλης Κορκίδης«Η κυβέρνηση μπορεί να τρέξει γρηγορότερα και να πετύχει περισσότερα»

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη για τον ανασχηματισμό «Η κυβέρνηση...

Ημέρα καριέρας στην Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης Περάματος

Ημέρα καριέρας θα πραγματοποιηθεί  στην Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης Περάματος (με ειδικότητες προσαρμοσμένες...