Δευτέρα , 22 Ιούλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Εγκαίνια του εμβληματικού Πύργου  του Πειραιά
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εγκαίνια του εμβληματικού Πύργου  του Πειραιά

Γιάννης Μώραλης: «Σύμβολο αναγέννησης, ανάπτυξης και προόδου ο Πύργος Πειραιά. Η δέσμευσή μας στους Πειραιώτες έγινε πράξη.

Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε!»

 

Ιστορικές στιγμές έζησε η πόλη μας στα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά την Τρίτη 4 Ιουνίου! Το όραμα της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μώραλη για την αξιοποίηση του εμβληματικού τοπόσημου του Πειραιά πήρε «σάρκα και οστά», καθώς ο Πύργος του Πειραιά αναγεννήθηκε και πλέον ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι, φωτεινός και σύγχρονος, συμβολίζοντας την αναγέννηση, την εξωστρέφεια και τη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία 10 χρόνια ο Πειραιάς. Ένα μοντέρνο κτήριο, πρότυπο βιοκλιματικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ο πρώτος «πράσινος» και ψηφιακός ουρανοξύστης της Ελλάδας.

Τα λαμπερά εγκαίνια του κτηρίου-συμβόλου της πόλης μας πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Υπουργών,  βουλευτών, αντιδημάρχων, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, προέδρων οργανισμών, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης, εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Σημειώνεται ότι, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 τελέστηκε Αγιασμός στον Πύργο Πειραιά από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη,  του Δημήτρη Ανδριόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Piraeus Tower, κοινοπρακτικού σχήματος των DIMAND, EBRD, PRODEA Investments και εκπροσώπων της, αντιδημάρχων κ.ά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, στον σύντομο χαιρετισμό του,  επεσήμανε: «Ζούμε ένα θαύμα. Ένα όραμα 50 και πλέον ετών πήρε σάρκα και οστά. Είναι μία ιστορική στιγμή για όλο τον Πειραιά, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο, η οποία θα γραφτεί στην ιστορία».

 

Ήταν το 2019 όταν ο Δήμος Πειραιά προχώρησε  στην αξιοποίηση του Πύργου με διεθνή διαγωνισμό. Η κατεύθυνση ήταν σαφής: να γίνει ο Πύργος του Πειραιά σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά και για την Αττική ευρύτερα. Η ολοκλήρωση μιας  άρτιας από νομική και τεχνική άποψη διαδικασίας, οδήγησε στην ανάδειξη αναδόχου και στην υπογραφή τον Ιούλιο του 2020 της σύμβασης παραχώρησης με την κοινοπραξία, αποτελούμενη από την  Dimand, την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την εταιρεία Prodea. Σημαντικές εταιρείες με αυξημένο κύρος που έδωσαν υπεραξία στο όλο εγχείρημα, αλλά και εγγύηση για την έγκαιρη και άρτια ολοκλήρωση του έργου.

 

Το εμβληματικό αυτό έργο, πέρα από το οικονομικό όφελος που λαμβάνει ο Δήμος με την αξιοποίησή  του, συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης μας. Νέες επενδύσεις βρίσκονται στα σκαριά, στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα των ξενοδοχείων, στον τουρισμό, αλλά και γενικότερα.

 

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας. Οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με το κόστος δανεισμού, τη δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων περίπλοκων έργων. Όλα αυτά, λοιπόν, ήρθαν και συναντήθηκαν. Ξεπεράστηκαν οι μεγάλες δυσκολίες, η πανδημία, ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Και βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα κτίριο το οποίο με τον τρόπο του θα γίνει ένα, όχι το μόνο, ένα από τα πολλά τοπόσημα μιας πόλης, η οποία αλλάζει και η οποία προχωρά με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον».

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με χαρά, συγκίνηση και πάνω απ’ όλα υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά, σε μια ιστορική  ημέρα για την πόλη μας. Ο Πύργος είναι εδώ και  ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι.

 

Η αξιοποίηση του Πύργου είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα, για το οποίο νιώθω πραγματικά υπερήφανος κι εγώ και η δημοτική μας ομάδα. Αποδείξαμε ως Δημοτική Αρχή, ότι τα αδύνατα γίνονται δυνατά. Με σχέδιο, επιμονή, κυρίως ρεαλισμό, αλλά και σκληρή δουλειά δημιουργήσαμε, μαζί με την Piraeus Tower, την κοινοπραξία, αποτελούμενη από την  Dimand, την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την εταιρεία Prodea,  ένα ξεχωριστό τοπόσημο μοναδικής αισθητικής, ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας και πιστεύω πως όλοι οι Πειραιώτες το θαυμάζουν, το χαίρονται και νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό.

 

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, για την εξαιρετική μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως, διότι είχε δει εξαρχής στον Πειραιά αυτό που είχαμε δει κι εμείς ως αυτοδιοικητική παράταξη, ένα λαμπρό μέλλον. Ευχαριστώ θερμά και την EBRD, όπως και την PRODEA Investments για την εποικοδομητική μας σύμπραξη.

 

Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε!

 

Ο Πύργος συμβολίζει για εμάς την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία δέκα χρόνια.

 

Και στην πόλη μας, αυτά τα δέκα χρόνια έχουν συμβεί πραγματικά πολύ μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Δεν είναι μόνο ο Πύργος.

 

Με τα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά μια βασική μας δέσμευση απέναντι στις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες γίνεται πράξη. Εκτός από ικανοποιημένοι, υπερήφανοι για αυτό το έργο, είμαστε και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για ακόμα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα πράγματα για την πόλη μας, για τον Πειραιά».

 

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά, απευθυνόμενος  στον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Νέο Φάληρο ως το λιμάνι. Αναλυτικότερα τόνισε:

 

«Κύριε  Πρωθυπουργέ,

 

Βρίσκεστε σήμερα εδώ και μας τιμάτε σε αυτή την εορταστική για την πόλη μας μέρα και σας ευχαριστούμε θερμά. Από εδώ λοιπόν, ατενίζοντας το μεγάλο λιμάνι της χώρας, σας ζητώ να δει η Κυβέρνηση με θετική διάθεση το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Νέο Φάληρο ως το λιμάνι.

 

Δεν πρόκειται για ένα τοπικό ζήτημα, αλλά για ένα μεγάλο έργο υποδομής, καθώς δεν αφορά μόνο τον Δήμο του Πειραιά. Αφορά κυρίως τη λειτουργία του μεγάλου και ταχέως αναπτυσσόμενου λιμανιού της χώρας, από το οποίο διέρχονται πολλά εκατομμύρια άνθρωποι με τα αντίστοιχα οχήματα ετησίως, με την πόλη μας να δέχεται σημαντική επιβάρυνση σε κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

 

Είναι λοιπόν ένα έργο εθνικής εμβέλειας και κομβικής σημασίας με άκρως θετικό πρόσημο. Ήδη η εταιρία Dimand έχει αναλάβει να δωρίσει την επικαιροποιημένη μελέτη της υπογειοποίησης. Μένει η απόφαση της Κυβέρνησης για να υλοποιηθεί».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Tower και της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, υπογράμμισε: «Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα που ο Πύργος παρέμενε ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι, γίνεται πλέον ένα σύμβολο αναγέννησης για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Πρόκειται για έναν «φάρο» ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και σύνδεσης με την κοινότητα, ο οποίος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων και έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς. Το κτήριο αυτό τιμά την πόλη γιατί σήμερα είναι το πιο πράσινο, σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο κτήριο που υπάρχει στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά, την EBRD, την PRODEA Investments, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Alpha Bank για τη στενή συνεργασία, αλλά και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που συνέβαλε με τη δουλειά του, ώστε να ζωντανέψουμε αυτόν τον μύθο. Εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, έναν «πράσινο» ουρανοξύστη, υπόδειγμα βιωσιμότητας για τη χώρα. Σήμερα, ο Πειραιάς πρωταγωνιστεί, παίρνει τη θέση που του ανήκει στο λεκανοπέδιο και εξελίσσεται από μια πόλη συνυφασμένη απόλυτα με τη ναυτιλία σε έναν ολοκληρωμένο προορισμό με πολυδιάστατη ταυτότητα και δυναμική. Εύχομαι τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν ο Πύργος Πειραιά να συμβολίζει την ανάπτυξη, την υγιή δραστηριότητα και την ευημερία».

 

 

H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα και τη Κύπρο, Αndreea Moraru, ανέφερε: «Το πιο εμβληματικό κτήριο του Πειραιά, επανασυστήνεται και επίσημα στη ζωή της πόλης. Το αρχιτεκτονικό του αποτύπωμα, η εμβληματική του πρόσοψη και τα στοιχεία αειφορίας το καθιστούν έργο πνοής που είναι έτοιμο να συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και να αποτελέσει πόλο έλξης για κατοίκους, χρήστες και επισκέπτες. Είναι σημαντικό για εμάς να συμμετέχουμε σε τέτοιας σημαντικότητας έργα που αποτελούν μέρος ευρύτερης αστικής αναζωογόνησης των πόλεων, επικεντρωμένης στον άνθρωπο. Η συνεργασία μας σε αυτήν την κατεύθυνση με ομάδες όπως αυτές της DIMAND, της PRODEA Investments, αλλά και η συνεργασία με τον Δήμο για την αξιοποίηση του Πύργου, μας κάνουν ακόμα πιο υπερήφανους».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, Άρις Καρυτινός, σημείωσε «Πιστοί στο όραμα της εταιρείας μας για επενδύσεις με θετικό πρόσημο βιωσιμότητας, είμαστε υπερήφανοι που με τους εξαιρετικούς συνεταίρους μας, την Dimand και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Πειραιά και όλων των αρμόδιων φορέων, αποδεικνύουμε και πάλι την εξαιρετική δυναμική του ελληνικού επιχειρείν και των δυνατοτήτων του ελληνικού real estate που, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να δημιουργήσει έργα υψηλών διεθνών προδιαγραφών και κύρους. Ο Πύργος Πειραιά και όλοι οι ταλαντούχοι άνθρωποι που εργάστηκαν για αυτό το έργο δίνουν μια σύγχρονη πνοή στον Πειραιά και ενδυναμώνουν τόσο την τοπική απασχόληση όσο και την εμπορική κίνηση, αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να οδηγούμαστε με εξαιρετική επιτυχία στην ανάπλαση των πόλεων μας μέσα από συνεργασίες όλων των εμπλεκομένων μερών, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που πραγματικά ενδιαφέρονται για έργα τέτοιου χαρακτήρα».

 

 

 

«People of Piraeus Tower»: έκθεση φωτογραφίας με τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην αξιοποίηση του Πύργου

 

 

Η ολοκλήρωση του Πύργου του Πειραιά χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών, όπου εκατοντάδες επαγγελματίες με κοινό σκοπό, την αναγέννηση ενός μύθου, συντονίστηκαν σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Το όραμα, οι φρέσκιες ιδέες, η σύμπνοια και ο προγραμματισμός ήταν τα ξεχωριστά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής. Έτσι, προς τιμήν των ανθρώπων αυτών, στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου, δημιουργήθηκε μία έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα, στον 3ο όροφο του κτηρίου, όπου και έλαβε χώρα η τελετή των εγκαινίων. Η έκθεση με τίτλο «People of Piraeus Tower» ανέδειξε μερικούς από τους ανθρώπους που με τη συμβολή τους, πήρε ζωή ένα τοπόσημο, σύμβολο του ορίζοντα της σύγχρονης Ελλάδας.

 

 

 

«Μάγεψε» η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», εντυπωσιακό υπερθέαμα με drones και πυροτεχνήματα στον Πειραϊκό ουρανό

 

 

Το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, των δύο στοιχείων που περιβάλλουν τον Πύργο, κυριαρχούσε και μία μπλε κορδέλα απλωνόταν από την είσοδο μέχρι και τη σκηνή, ώστε σε συνέχεια των ομιλιών του Δημάρχου Πειραιά, του Διευθύνοντα Συμβούλου της Piraeus Tower Α.Ε. και του Πρωθυπουργού, να ακολουθήσει το κόψιμό της και η κορύφωση με ένα μουσικό και φωτιστικό θέαμα 45 λεπτών.

 

Η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», που αποτελείτο από 30 μουσικούς υπό τη διεύθυνση του Νικόλαου Μαλιάρα, εκτέλεσε το μουσικό έργο “Βαλς της Πευκοβελόνας” του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη βραδιά αυτή. Ταυτόχρονα, 360 drones πέταξαν πάνω από το λιμάνι του Πειραιά σχηματίζοντας σμήνη από γλάρους και κύματα της θάλασσας, καταλήγοντας στον σχηματισμό του λογοτύπου της Piraeus Tower. Εν συνεχεία, εστίες από laser και φωτιστικές κεφαλές, συνέδεσαν τον Πύργο με διάφορα σημεία του λιμανιού, την ίδια στιγμή που 600 πυροτεχνήματα τοποθετημένα στην οροφή του κτιρίου, χρωμάτισαν τον ουρανό, προσφέροντας ένα μοναδικό υπερθέαμα.

 

 Video από την εκδήλωση

Grand Opening: https://youtu.be/YzS4YWHkApg

Η ιστορία του Πύργου: https://youtu.be/QNjGZyTW3yQ

Architects of Piraeus Tower – Testimonial Videohttps://youtu.be/H3FnWhKhVHU

People of Piraeus Tower : https://youtu.be/4QQrzE3roEo

 

Αμοντάριστα Πλάνα: https://we.tl/t-AGfSUNqArr

 

Photo Credits: Νικόλας Χατζηφώτης, Elias Joidos, Γεωργία Θεοδώρου & Γιώργος Ξύγκας, Σωτήρης Κυπραίος

Related Articles

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: To νέο ΑΕΛΛΩ κυκλοφόρησε

To νέο ΑΕΛΛΩ κυκλοφόρησε Διαβάστε το από τον παρακάτω σύνδεσμο https://issuu.com/ycg_gr/docs/aello-54 Παλαιότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στον Πειραιά

Λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης οδοστρώματος, από ώρα 22:00΄ της 20-7-2024 έως την ώρα...

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΒΕΠ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΔΕΛΤΑ

Στις 8/7/2024 το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά σε συνεργασία με την ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ...

Αιτήματα ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον Υπουργό ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΙΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή έντονες διαμαρτυρίες μελών του σχετικά με...