Πέμπτη , 25 Ιούλιος 2024
Home SLIDER 2η Ετήσια Έκθεση του ΝΑΤ για τη Ναυτική Απασχόληση
SLIDERΝΑΥΤΙΛΙΑ

2η Ετήσια Έκθεση του ΝΑΤ για τη Ναυτική Απασχόληση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ 2024

  • Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας COVID-19 συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό
  • Η γυναικεία απασχόληση συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή αυξητική τάση, ενώ αύξηση παρουσιάζει και η απασχόληση νέων 18-30 ετών
  • Η Έκθεση παγιώνεται ως χρήσιμο εργαλείο για το στόχο της προσέλκυσης στο ναυτικό επάγγελμα

Την 2η Ετήσια Έκθεσή του για τη Ναυτική Απασχόληση στην Ελλάδα παρουσίασετο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), κάνοντας πράξη τη δέσμευση της διοίκησης του Οργανισμού να καθιερώσει τη σταθερή δημοσίευση της Έκθεσης σε ετήσια βάση και ταυτόχρονα παγιώνοντας ένα χρήσιμο εργαλείο υποστήριξης της προσπάθειας του ΝΑΤ και του Υπουργείου Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης να προσελκύσει νέους και γυναίκες στο ναυτικό επάγγελμα.

Η παρουσίαση της 2ης Ετήσιας Έκθεσης είχε ισχυρό συμβολισμό, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο, Ποσειδώνια 2024, που θεωρείται το «σπίτι της ναυτιλίας».

Παρουσία της Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, και εκπροσώπων της ναυτιλιακής κοινότητας, ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος,

ευχαρίστησε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που και εφέτος τίμησε το ΝΑΤ δεχόμενος να προλογίσει την Έκθεση και συνεισφέροντας με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας του ΝΑΤ, ενώ τόνισε ότι «ο αρχαιότερος ασφαλιστικός φορέας της Ευρώπης είναι δυναμικά παρών στην νέα εποχή, σταθερά δεσμευμένος και προσηλωμένος στον στόχο της πολύπλευρης στήριξης του Έλληνα ναυτικού και της Ελληνικής Ναυτιλίας».

 

Όπως είπε για την 2η Έκθεση του ΝΑΤ, «το εργαλείο της ΑΠΔ Ναυτικών σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ΟΠΣ-ΝΑΤ και της αξιοποίησης εργαλείων BusinessIntelligence, για δεύτερη φορά εισφέρει στην ελληνική ναυτιλία κρίσιμα στατιστικά δεδομένα, που είναι τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη ενός διπλού σκοπού: α) τη βέλτιστη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής Ναυτιλίας και β) την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα».

 

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σήμερα είναι η ευκαιρία της ελληνικής ναυτιλίας, σήμερα που υπάρχει η θετική συγκυρία να βρίσκονται στο «πηδάλιο» τόσο σημαντικοί, χαρισματικοί και καινοτόμοι άνθρωποι που η ναυτοσύνη κυλάει στο αίμα τους», αναφερόμενος τόσο στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και στην ηγεσία των θεσμικών φορέων ναυτιλιακής κοινότητας, εφοπλιστών-πλοιοκτητών και ναυτικών.

Κλείνοντας δήλωσε ότι «με  αξιόπιστα εργαλεία όπως η Έκθεση για τη Ναυτική απασχόληση το  ΝΑΤ μπορεί να παίξει ένα συντονιστικό ρόλο ή αλλιώς τον ρόλο του ενεργού συνδέσμου μεταξύ αυτών των φορέων και των παραγόντων, που έχουμε την τύχη να ποδηγετούν σήμερα την ελληνική ναυτιλία, προκειμένου συντονισμένα να υπηρετήσουμε το κοινό μας όραμα και τον εθνικό μας στόχο:

Να φέρουμε περισσότερα Ελληνόπουλα στο ναυτικό επάγγελμα»

 

 

Χαιρετισμό απηύθυνε, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Στουρνάρας, ο οποίος συνεχάρη τον Διοικητή και τα στελέχη του ΝΑΤ, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τους συντάκτες της Έκθεσης, και έκανε λόγο για «τη δημιουργία ενός ακόμα εργαλείου – σημείου αναφοράς για την ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος».

Επιπλέον, απευθυνόμενος στον Διοικητή του ΝΑΤ, ανέφερε σε προσωπικό τόνο: «Φίλε Κωνσταντίνε, είμαι βέβαιος ότι όπως ακριβώς πέτυχες τους έως τώρα στόχους που είχες θέσει για την νέα πορεία του ΝΑΤ, θα πετύχεις εξίσου σημαντικά αποτελέσματα και στον στόχο της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα!».

 

Η Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την εισήγησή της εστίασε στη συμβολή του ΝΑΤ στην ανάπτυξη του ναυτικού επαγγέλματος, στη στήριξη των ναυτικών και στην ενίσχυση της ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Όπως είπε, «διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα ευρήματα της Έκθεσης που παρουσιάζεται σήμερα και διαπίστωσα με ικανοποίηση ότι, παρά τις παραδοσιακές αντιλήψεις, καταγράφεται σταθερή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα, το ποσοστό των οποίων έχει ξεπεράσει το 7%, αλλά και αύξηση 4% των νέων ηλικίας 18-30 ετών. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, όμως, η συμμετοχή των νέων δεν έχει φτάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό και οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στο ναυτικό επάγγελμα. Για να αλλάξει αυτόχρειάζεται η συμβολή όλων μας και κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου στο χώρο της ναυτιλίας.Πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα σε νέους και γυναίκες για να «βουτήξουν» στο ναυτικό επάγγελμα που έχει σημαντικές προοπτικές».

Η κα Μιχαηλίδου έκανε εκτενή αναφορά στις σημαντικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του ΝΑΤ, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση του νηολογίου, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myΝat, η συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των δεδομένων απασχόλησης και η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων. «Το ΝΑΤ υλοποιεί σημαντικές δράσεις για την υποστήριξη των ναυτικών μας, όπως είναι η πρωτοβουλία για τη σύσταση Παρατηρητηρίου Ναυτικής Απασχόλησης, στα πρότυπα του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε. για τη Γαλάζια Οικονομία», είπε.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ο οποίος τόνισε:

 

«Δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε εδώ και φέτος για να στηρίξουμε αυτό που ξεκίνησε το ΝΑΤ, σε συνεργασία και με το Υπουργείο μας. Το πολυτιμότερο φορτίο που μεταφέρουν τα πλοία μας είναι οι άνθρωποί τους, οι ναυτικοί μας, και όσοι εργάζονται μέσα ή έξω από αυτά. Οτιδήποτε, λοιπόν, φωτίζει περισσότερο τον δικό τους ρόλο και την αξία τους, πρέπει να στηριχτεί. Η σχέση του Υπουργείου Ναυτιλίας με το ΝΑΤ ήταν πάντα στενή και έχει εξελιχθεί σε απόλυτα συνθετική. Κοινός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε ψηλά την ελληνική σημαία στα πλοία και στην ναυτική εργασία, παραμένοντας ανταγωνιστικοί σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και σε μία αγορά που έχει μάθει να προσαρμόζεται στις διεθνείς συνθήκες. Το σημαντικό είναι εμείς, ως πυλώνες της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης, να συμβαδίζουμε με τις ταχύτητες της αγοράς, χωρίς να θυσιάζουμε ποιότητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια».

 

Παρουσιάζοντας την 2η Ετήσια Έκθεση του ΝΑΤ για την Ναυτική Απασχόληση, ο Καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης, Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Έκθεσης, σημείωσε ότι «η 2η Έκθεση προχωρεί σε μία περισσότερο συνθετική παρουσίαση του προφίλ και των χαρακτηριστικών της ναυτικής απασχόλησης στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας παράλληλα τις κύριες προκλήσεις για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής ναυτιλίας σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας».

 

Σε ό,τι αφορά το προφίλ της ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα, ο Δρ. Αμίτσης ανέφερε ότι «η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας COVID-19 συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε στους 25.540, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2022. Ειδικά η συμμετοχή των νέων ηλικίας 18-30 ετών στην εγγεγραμμένη ναυτική απασχόληση παρουσίασε το 2023 αύξηση 4%σε σχέση με το 2022».

 

Πρόσθεσε, δε, ότι «παρά το γεγονός ότι το ναυτικό επάγγελμα παραμένει ‘ανδροκρατούμενο’, η γυναικεία απασχόληση συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή αυξητική τάση. Το 2023 οι γυναίκες ναυτικοί εκπροσωπούσαν το 7,1% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα (1.838 άτομα), υπερβαίνοντας σημαντικά τον διεθνή και ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,2% για το 2021 και 2,4% για το 2022 αντίστοιχα)».

 

Ως βασικές προκλήσεις ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων της ελληνικής ναυτιλίας την περίοδο 2024-2030, η Έκθεση του ΝΑΤ προκρίνει, μεταξύ άλλων:

  • την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα,
  • την προσέλκυση και παραμονή γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα,

 

Ολόκληρη η Έκθεση είναι διαθέσιμη στο

https://www.nat.gr/wp-content/uploads/2024/06/2%CE%B7-%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CC%81-%CE%95%CC%81%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D.%CE%91.%CE%A4.-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%9D%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CC%81-%CE%91%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%BF%CC%81%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-2024.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

HELMEPA PRODUCTION: WATCH OUR VIDEO ON CLIMATE CHANGE

Featuring one of Greece’s most prominent actors and activists, Evelina Papoulia with...

Εκδήλωση μικρής έκτασης πυρκαγιά στο Κερατσίνι

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τον θάνατο άνδρα στη Βουλιαγμένη την 20/07/2024 – Συνέχεια...

Στ. Γκίκας: «Ενδυνάμωση της θεσμικής συνεργασίας ΥΝΑΝΠ και ΚΕΔΕ με επίκεντρο τα νησιά

Στ. Γκίκας: «Ενδυνάμωση της θεσμικής συνεργασίας ΥΝΑΝΠ και ΚΕΔΕ με επίκεντρο τα...

IMO III 10th Session: What’s on the agenda?

BIMCO provides an overview of the IMO Sub-committee on Implementation of IMO...