Δευτέρα , 22 Ιούλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Hellenic Seaplanes: Πλάνο για υδατοδρόμια και στην Αλβανία
ΕΛΛΑΔΑ

Hellenic Seaplanes: Πλάνο για υδατοδρόμια και στην Αλβανία

Υδροπλάνα: Η Νέα Γέφυρα Μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας

Ευκαιρία να συζητήσει τις δυνατότητες διεύρυνσης του δικτύου υδατοδρομίων της στην Αλβανία είχε η HellenicSeaplanes, μετά και τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του Ιουλίου στα Ιωάννινα με θέμα την ενημέρωση για τις τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζονται για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Αλβανική Ριβιέρα.

Σε αυτή συμμετείχαν η Γενική Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κα Irida Laci, ο Δήμαρχος Αυλώνας Αλβανίας κ. Ermal Dredha, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους και το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων κ. Στάθης Σιούτης.

Η Hellenic Seaplanes SA, πρωτοπόρος στον τομέα των υδροπλάνων, βρίσκεται στο προσκήνιο για τη δημιουργία νέων προοπτικών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η Αλβανία εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για τη διασύνδεση με την Ελλάδα μέσω υδροπλάνων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τομέα των μεταφορών.

Ένα Οραματικό Σχέδιο για Δέκα Υδατοδρόμιαμε κέντρο τον Αυλώνα

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους παρουσίασε τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που φέρνει μαζί της η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων με επίκεντρο το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας, τον Αυλώνα και έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων τη δημιουργία δέκα υδατοδρομίων, περιλαμβάνοντας στις υποδομές ένα μητροπολιτικό υδατοδρόμιο καθώς και περιφερειακά στην Αδριατική θάλασσα.

Με την εμπειρία της HellenicSeaplanesστην αδειοδότηση και κατασκευή υποδομών υδροπλάνου και έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 150 projectsυδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων, δόθηκαν σημαντικές κατευθύνσεις ώστε η επιχειρηματική πρόταση να προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα…

Συζήτηση για το υδατοδρόμιο στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

Η επίσκεψη στα Ιωάννινα περιλάμβανε και ενημερωτική συνάντηση του κ. Χαραλάμπους με τονΔήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Θωμά Μπέγκα. Η ατζέντα της HellenicSeaplanesεπικεντρώθηκε γύρω από το στάδιο ετοιμότητας που βρίσκεται τουδατοδρόμιο στη λίμνη Παμβώτιδα, τους τρόπους επιτάχυνσηςτων διαδικασιών μέχρι την τελική του αδειοδότηση καθώς και τη διασύνδεση της Κέρκυρας με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της έναρξης των πτήσεων με υδροπλάνα το προσεχές διάστημα.

Επίσης τέθηκε επί τάπητος η πιθανή διοργάνωση του παγκόσμιου συνέδριου υδροπλάνων στη λίμνη και συζητήθηκαν οι προοπτικές που θα φέρει για την ηπειρώτικη πόλη η φιλοξενία ενός τέτοιου event.Σκοπός δημοτικής αρχής και HellenicSeaplanes είναι η λίμνη των Ιωαννίνων, να αποτελέσει τηνπρώτη της χώρας που θα διαθέτει υδατοδρόμιο!

Για το πρότζεκτ των υδροπλάνων ο κ. Μπέγκας δήλωσε: «Τα Ιωάννινα θέλουν να γίνουν προορισμός κλειδί για το πρότζεκτ των υδροπλάνων, με ένα σύγχρονο υδατοδρόμιο που θα μπορεί να διασυνδεθεί εύκολα και γρήγορα με άλλους προορισμούς της δυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου. Τα Ιωάννινα έχουν όλες τις προδιαγραφές να ενισχύσουν τον τουρισμό τους, με την άφιξη των υδροπλάνων στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και στο αεροδρόμιό μας».

Το αναπτυσσόμενο τουριστικό προφίλ της Αλβανίας και τα υδροπλάνα

Η Αλβανία έχειμετατραπεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια σε έναν αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η αύξηση των τουριστικών της θερέτρων και καταλυμάτων δημιούργησε την ανάγκη για βελτιστοποίηση των μεθόδων μεταφοράς καιυποδομών της, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος η χώρα να φέρει και αυτή τα υδροπλάνα στις θάλασσές της. Το παράδειγμα της Ελλάδας που δημιουργεί το δικό της δίκτυο αλλά και δημοφιλών διεθνών προορισμών όπως οι Μαλδίβες που χρησιμοποιούν δεκαετίες τα υδροπλάνα αποτελούν ορόσημο για την Αλβανία που φιλοδοξεί να φέρει τον εναλλακτικό αλλά γρήγορο και ασφαλή τρόπο μετακίνησης με υδροπλάνα στις θάλασσές της.

Οι συμμετέχοντες μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσαν τα εξής:

H Γενική Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κα Irida Laci δήλωσε: «Εκτιμώ πως η πρωτοβουλία για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Αλβανία θα έχει σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο για τη χώρα. Η ένταξη της στο δίκτυο δρομολογίων υδροπλάνων, θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στους Αλβανούς πολίτες όσο και στους επισκέπτες να μετακινούνται γρήγορα, ευέλικτα και με ασφάλεια.

Για εμάς η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων θα αποτελέσει έναν ακόμα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας, ενώ θα βελτιστοποιήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μας, αφού με την έλευση των υδροπλάνων θα εκτελούνται πτήσεις από/προς άλλες πόλεις της χώρας καθώς και προορισμούς του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι μελλοντικές συνδέσεις με προορισμούς της Ελλάδας και δη η αεροπορική σύνδεση μέσω υδροπλάνων της Αυλώνας με τα Ιωάννινα».

Ο Δήμαρχος Αυλώνας Αλβανίας κ. Ermal Dredha ανέφερε: «Η κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων στην Αλβανία και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Αυλώνας, αναμένεται να δώσουν αφενός περαιτέρω ώθηση στην τουριστική, επιχειρηματική και εμπορική ανάπτυξη της Αλβανίας και αφετέρου στο δήμο μας θα συμβάλλει στη δημιουργία νεών θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει ένα νέο επενδυτικό έργο για την περαιτέρω στήριξη του λιμανιού και του αεροδρομίου μας.Η λειτουργία τους θα είναι κομβικής σημασίας και για την αεροπορική μας σύνδεση με άλλες χώρες και φυσικά με την Ελλάδα και τα Ιωάννινα που θα φέρουν μαζί τους νέες εμπορικές, επιχειρηματικές και τουριστικές συνεργασίες».

Ο CEO της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους σημείωσε: «Η ίδρυση και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Αλβανία θα αποτελέσει καινοτόμα αναπτυξιακή προοπτική σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο για τη χώρα. Οι προοπτικές αυτές εδράζονται στην ενίσχυση του τουριστικού, εμπορικού και επιχειρηματικού προϊόντος της χώρας, μέσα από την εισαγωγή ενός νέου ευέλικτου μεταφορικού και ασφαλούς μέσου.Η Hellenic Seaplanes σχεδιάζει σύγχρονα υδατοδρόμια που αναμένεται σε συνεργασία με την Αλβανική κυβέρνηση και τον Δήμο Αυλώνας να προσελκύσουν επισκέπτες από διάφορες χώρες.Πιστεύουμε στις δυνατότητες και τα οφέλη που θα φέρουν τα υδατοδρόμια που κατασκευάζονται στην Ελλάδα αλλά και αυτά που θα κατασκευαστούν και στην Αλβανία.Τα υδροπλάνα έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες και είναι αποδεδειγμένο πως μπορούν να αποτελέσουν για τις δύο χώρες μια αξιόπιστη λύση ως μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή».

Τέλος, το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων κ. Στάθης Σιούτης δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Αλβανική κυβέρνηση και δη με τον Δήμο Αυλώνας θα προσδώσουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο, προσφέροντας στους πολίτες και στους επισκέπτες μας μια μοναδική εμπειρία μετακίνησης, ενώ παράλληλα θα ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας των φορέων του τουρισμού του Νομού Ιωαννίνων με τους συναδέλφους μας στην Αλβανία.

Είναι ευκαιρία να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα των δυο χωρών και των δυο πόλεων και να κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην τουριστική, επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία μας. Για εμάς, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, που θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των δύο περιοχών και χωρών».

Related Articles

Τραυματισμός ναυτικού στον Πειραιά

Θάνατοι λουόμενων στην Κόρινθο, τον Ασπρόπυργο και τον Αλμυρό – Τραυματισμός ναυτικού...

Δωρεά για ανακαίνιση χώρων κτιρίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου από το «Ίδρυμα Αθηνά Ι. Μαρτίνο

Απόφαση αποδοχής της πρότασης δωρεάς στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου υπέγραψε ο...

ΥΝΑΝΠ: Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο”

Θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή “e – Ναυλοσύμφωνο” – Το μοναδικό ψηφιακό εργαλείο...

Επικαιρότητα 16ης Ιουλίου

ΕΘΝΙΚΑ Brain drain: Πώς τράπηκαν σε φυγή από την Ελλάδα πάνω από...