Δευτέρα , 13 Ιανουάριος 2025
Home SLIDER ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
SLIDERΕΛΛΑΔΑ

ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑ-ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Με αφορμή το νομοσχέδιο που εισήχθη σήμερα για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς η Ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, κ. Μαρία Ζαχαρία, δηλώνει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση με τον τρόπο που νομοθετεί την ενσωμάτωση αυτής της οδηγίας υπονομεύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον ρόλο των συνδικάτων και διαιωνίζει τη φτώχεια στην ελληνική κοινωνία.

 

Σύμφωνα με αυτή την Οδηγία, ο ρόλος που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στα συνδικάτα είναι ρόλος συμβούλου σε μία επιτροπή διαβούλευσης, που όμως θα είναι συμβουλευτική και όχι δεσμευτική, και τις τελικές αποφάσεις θα τις παίρνει η Κυβέρνηση (υπουργός Εργασίας, υπουργός Οικονομικών και Υπουργικό Συμβούλιο). Δηλαδή η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να αποφασίζει η ίδια και όχι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ποιο είναι το κατώτατο ποσό που θα πουλήσει την εργατική του δύναμη ο κάθε εργαζόμενος, αλλά στην περίπτωση των εργοδοτών, τότε και μόνον τότε, η κυβέρνηση ως δια μαγείας ξαναθυμάται ότι είναι ελεύθερη η αγορά και δεν παρεμβαίνει στις τιμές που πουλάνε τα προϊόντα οι επιχειρήσεις αυτών. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

Επίσης, κατά την Οδηγία, τα κράτη μέλη με ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις κάτω του 80% υποχρεούνται να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η προτεινόμενη νομοθεσία δεν περιλαμβάνει τέτοιο σχέδιο, όχι τυχαία, αφού δεν έχει σκοπό την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.

 

Επιτυχημένα όμως παραδείγματα από τις σκανδιναβικές χώρες της ΕΕ όπου διατηρούν ισχυρά συστήματα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κρατική παρέμβαση στον καθορισμό των κατώτατων μισθών, δείχνουν ότι τα θετικά αποτελέσματα είναι εμφανή και στα οικονομικά αποτελέσματα των κρατών αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρα τα οφέλη αυτών των μοντέλων :

 

1) Υψηλή αγοραστική δύναμη για τους πολίτες

2) Χαμηλή εισοδηματική ανισότητα

3) Ισχυρή οικονομία, χαρακτηριστικά η Δανία με αυτό το σύστημα έχει καταφέρει να είναι από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως.

 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως αυτό το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο της ενίσχυση των εισοδημάτων, την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ούτε την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο των συνδικάτων και των κοινωνικών εταίρων. Είναι, επίσης ξεκάθαρο, πως ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε Υπουργό σαν εργαλείο, με στόχο την προπαγανδιστική ψηφοθηρία και να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους εργοδότες για να βρίσκουν φτηνή εργασία και να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

 

Την απάντηση στη φτώχεια θα φέρει μια ριζοσπαστική ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που θα θέσει τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη. Για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, προοδευτική φορολογία και αναδιανομή του πλούτου. Στην Ελλάδα, η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμους τομείς και υποδομές, η γενναία χρηματοδότηση στην δημόσια υγεία και παιδεία, καθώς και η επιστροφή ολόκληρου του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων, αποτελούν τα αναγκαία βήματα ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Η Ευρωβουλευτής έχει καταθέσει αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών σχετικά με το θέμα της ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, θέτοντας τα ζητήματα του κατώτατου μισθού, της ελευθερία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τα εμπόδια με την διαμεσολάβηση και διαιτησία. Καλούμε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, όλο τον κόσμο της εργασίας (εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους), να μπουν μπροστά σε αυτή τη μάχη και να υποστηρίξουν την αναφορά. Είναι καιρός όλοι οι εργαζόμενοι να ενώσουμε τις φωνές μας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην επιτρέψουμε οι κυβερνήσεις με τέτοια νομοσχέδια να συνεχίσουν να μας βυθίζουν ολοένα και περισσότερο στην φτώχεια.

 

Να μην περάσει το νομοσχέδιο, να το πάρουν πίσω.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

04/12/2024

Related Articles

ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας για ανέργους 30-59 ετών

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για το «Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας...

Νέο θεσμικό πλαίσιο για επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και...