Celestyal στο 8ο ITC Forum 2025: Στρατηγικέςπροτεραιότητες υποδομές και περιβάλλον, καθώςη δυναμική της κρουαζιέρας απογειώνεται
Ο κ.Κουμπενάς τόνισε ότι η κρουαζιέρα αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως, καταγράφοντας νέο ρεκόρ και στη χώρα μας.

Το 2024 η Ελλάδα υποδέχθηκε 8 εκατομμύρια κινήσεις επιβατών από κρουαζιέρες, ενώ για το 2025 αναμένεται αύξηση της τάξης του 10%. Αντίστοιχη άνοδο, κατά 10%, καταγράφει και η Celestyal σε σχέση με την περσινή χρονιά.
«Η κρουαζιέρα πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ και η Ελλάδα είναι σαφώς ωφελημένη από αυτή τη δυναμική. Παράλληλα, όμως, η ανάπτυξη συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε στρατηγικά, με επίκεντρο τις υποδομές και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις»,ανέφερε ο καπτ. ΓιώργοςΚουμπενάς.
Μεταξύ των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν τηνκρουαζιέρα, ο κ. Κουμπενάς υπογράμμισε τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ε.Ε., οι οποίες οδηγούν σε υψηλά λειτουργικά κόστη για τα πλοία, την αβεβαιότητα γύρω από το τέλος κρουαζιέρας, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Ιούλιο 2025 με ανορθόδοξο σχεδιασμό ως προς την εφαρμογή και τον διαμοιρασμό των εσόδων, καθώς και πιθανές απρόσμενες συνθήκες όπως η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, που επηρέασε τις κρατήσεις νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
«Το τέλος κρουαζιέρας στηρίχθηκε σε παραδοχές που χρήζουν επανεξέτασης, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι τα έσοδα θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών–που αποτελούν το κύριο ζητούμενο του κλάδου.
Η στοχευμένη επένδυση σε λιμενικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, είναι κρίσιμη για τη διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της κρουαζιέρας στη χώραμας», επεσήμανε.
Ο Ανώτατος Επιχειρησιακός Διευθυντής της Celestyal αναδεικνύει ιδιαίτερα την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την κρουαζιέρα, σημειώνοντας ότι χωρίς σαφές σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός έργων ή σωστή αξιοποίηση πόρων. Όπως τόνισε, ηκρουαζιέρα προσεγγίζει δεκάδες ελληνικά λιμάνια, τα περισσότερα από τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
Ειδική αναφορά έγινε επίσης στο λιμάνι του Λαυρίου, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντικήεναλλακτικήπύλη, που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον Πειραιά, χάρη στην εγγύτητά του τόσο με το αεροδρόμιο όσο και με τις Κυκλάδες».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΡυθμιστικήςΑρχήςΛιμένων, κ. ΑπόστολοςΠαπαποστόλου, τόνισεότιοιεπενδύσειςσεπλοίαδενμπορούνναπροηγούνταιτωνλιμενικώνυποδομών, ενώυπογράμμισεότιστηχώραυπάρχεισημαντικόκενόστοντρόποδιαχείρισηςτωνλιμενικώνεγκαταστάσεων,εξηγώντας την ανάγκη Ενιαίου ΜητρώουΛιμενικών Εγκαταστάσεων, συντονισμούκαιπλάνου.
Από την πλευρά του ΟΛΠ, ο κ. Θανάσης Καρλής, Deputy Manager ΤμήματοςΜάρκετινγκ&ΠοιοτικούΕλέγχου,επεσήμανεότιηφετινή πορείατηςκρουαζιέραςείναιθετικήενώαναμένεταιακόμημεγαλύτερηαύξηση, αλλάμεσαφώςπιοσυγκρατημένεςπροοπτικές. Οίδιοςανέφερεότιοιπροκλήσειςγιαταελληνικάλιμάνιαείναιπολλέςκαιπωςαπαιτούνταιαφενόςνέοιδιαθέσιμοιχώροι,οιοποίοιείναιδύσκολοναβρεθούνκαιναδιαμορφωθούνκατάλληλασελογικάχρονικάδιαστήματα,αφετέρουέναξεκάθαροθεσμικόπλαίσιοπουθαδίνειστουςοργανισμούςτηδυνατότητανατουςαξιοποιούνάμεσακαιαποτελεσματικά.
Τέλος,οκ. ΙωάννηςΤσάρας, ΔιευθύνωνΣύμβουλοςτουΟΛΘ, σημείωσεότιηΘεσσαλονίκηέχειήδηκάνεισημαντικάβήματαανάπτυξηςστηνκρουαζιέρα, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή και υπογραμμίζονταςτονκαθοριστικόρόλοπουέπαιξεη Celestyal στηνπορείααυτή.
Στην αρχική φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά)
Νίκος Μαυρίκος, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων-Εξαγωγέων
Γιώργος Κουμπενάς, Ανώτατος Διευθυντής Επιχειρήσεων, Celestyal
Γιώργος Βακόνδιος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΛ
Απόστολος Καμαρινάκης, Πρόεδρος, ΕΛΙΜΕ & Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΕ
Ιωάννης Τσάρας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΘ
Βασίλης Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής, ΕΛΙΜΕ
Θανάσης Καρλής, Deputy Manager Τμήματος Μάρκετινγκ & Ποιοτικού Ελέγχου, ΟΛΠ






