Σάββατο , 15 Νοέμβριος 2025
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Νικόλαος Μαυρίκος(ΠΣΕΠΕ) για την υγιή διαβίωση των ναυτιλομένων
ΝΑΥΤΙΛΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Νικόλαος Μαυρίκος(ΠΣΕΠΕ) για την υγιή διαβίωση των ναυτιλομένων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

 

Ο Πρόεδρος του ΠΣΕΠΕ  κ. Νικόλαος Μαυρίκος συμμετείχε ως ομιλητής στο πάνελ “Υγιής Διαβίωση Ναυτιλομένων” στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Καλές Θάλασσες με Υγεία και Ασφάλεια», η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου, αναδεικνύοντας κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την τροφοδοσία, τη διατροφή των επιβατών και του πληρώματος καθώς και τις διατροφικές συνήθειες των ναυτικών στα σύγχρονα πλοία.

1η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τι είδους τροφοδοσία και διατροφή προτιμούν σήμερα τα πλοία για τους επιβάτες και το πλήρωμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατά αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η  λέξη πλοίο  περιλαμβάνει  διάφορες κατηγορίες πλοίων η κάθε μια έχει  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό, ταξιδεύει σε διαφορετικές θάλασσες:

  • Κρουαζιερόπλοια
  • Επιβατηγά/Ferryboats
  • Ακτοπλοΐα
  • Φορτηγά πλοία
  • Δεξαμενόπλοια
  • Αλιευτικά
  • & Πολεμικά πλοία

Η ελληνική ναυτιλία είναι μια από τις  σημαίνουσες βιομηχανίες της χώρας κ πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης διασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη λειτουργεία της εφοδιαστικής  αλυσίδας ,την επισιστιστική επάρκεια και σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αυτονομία όχι μόνο στην χωρά μας αλλά και διεθνώς .

Αν και η τροφοδοσία στα πλοία διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργία τους .Γενικά  η διατροφή δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ανάγκη, αλλά ως βασικό στοιχείο ποιότητας και φροντίδας για όλους όσοι βρίσκονται πάνω σε αυτά.

Κομβικής  σημασία παράμετρος είναι η αποτελεσματική άσκηση καθηκόντων σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ( όπως συνεχή αλλαγή  κλιματολογικών και καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια του πλου, προσαρμογή στις χρονικές αλλαγές ) καθώς και εξασφάλιση  της παραγωγικότητας του πληρώματος.

Τα τελευταία χρονιά παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της τροφοδοσίας. Οι ναυτιλιακές εταιρείες επενδύουν περισσότερο στη διατροφή τόσο των επιβατών όσο και του πληρώματος.

Οι κύριες εξελίξεις περιλαμβάνουν:

  1. Καλύτερη ποιότητα πρώτων υλών και συντήρησης τροφίμων από τα εργοστάσια παραγωγής.
  2. Σύγχρονα μέσα συσκευασίας, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής των προϊόντων.
  3. Βελτιωμένες συνθήκες αποθήκευσης και μεθόδων μεταφοράς των εφοδίων όχι μόνο από τους προμηθευτές, τους εφοδιαστές μέχρι το τελικό στάδιο παράδοσης στο πλοίο αλλά και από το ίδιο το πλοίο με στόχο τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητας των προϊόντων.

Όσο αναφορά το τι προτιμούν υπάρχει πλέον σε όλες τις κατηγορίες πλοίων μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων που εφοδιάζονται. Η πολυεθνικότητα των πληρωμάτων και των επιβατών έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ποικιλία στα μενού, ώστε να καλύπτονται οι πολιτισμικές, θρησκευτικές και διατροφικές ανάγκες διαφορετικών εθνικοτήτων

  1. Η διατροφή πλέον οργανώνεται από επαγγελματίες σεφ, που διασφαλίζουν τη διατροφική ισορροπία και την κάλυψη ειδικών αναγκών, όπως:
  • Γεύματα για χορτοφάγους ή vegan
  • Ειδικά μενού για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες
  • Διατροφή προσαρμοσμένη σε θρησκευτικά ή πολιτισμικά πρότυπα

 

Για παράδειγμα:

  • Στα Ferryboats, το φαγητό έχει εξελιχθεί από βασικές επιλογές σε πιο οργανωμένα μενού τύπου self-service ή a lacarte, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.
  • Ενώ στα φορτηγά πλοία, προτιμούνται και κατεψυγμένα φαγητά, για λόγους πρακτικότητας, μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και ευκολίας στη συντήρηση κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών.
  • Ιδίως τα κρουαζιερόπλοια ξεπερνούν θα έλεγα τα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

2ηΕΡΩΤΗΣΗ:

Βλέπετε να έχουν διαφοροποιηθεί οι διατροφικές συνήθειες των ναυτικών; Έχει μεγαλύτερο κόστος η κλασική ελληνική διατροφή για τα πλοία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ναι, οι διατροφικές συνήθειες των ναυτικών έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, λόγω αυξημένης ενημέρωσης για την υγεία και τις απαιτήσεις της δουλειάς στη θάλασσα.

Η καλή διατροφή πλέον θεωρείται επένδυση στην υγεία, την ευεξία και εξασφαλίζει την απόδοση του πληρώματος. Οι εταιρείες κατανοούν ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στη σωματική και πνευματική αντοχή των ναυτικών, ειδικά σε πολυήμερα ταξίδια.

Όσον αφορά την κλασική ελληνική διατροφή, τα ελληνικά προϊόντα έχουν πλούσια θρεπτικά συστατικά με υψηλή διατροφική αξία, που αποδίδουν  σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό πάρα το γεγονός ότι έχουν υψηλότερο κόστος  γίνεται μια σημαντική προσπάθεια διάχυσης της ελληνικής γαστρονομίας και του ελληνικού αμπελώνα. (Μοσχοφίλερο -Ασύρτικο-Μαλαγουζιά –Αγιωργήτικο κτλ.) μέσω WINETEST ενισχύοντας παράλληλα της εξαγωγές μας.

 

Βέβαια έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να φτάσουμε στο επίπεδο που μας αξίζει.

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες προσπαθούν να συνδυάσουν την ελληνική διατροφική παράδοση με τη διεθνή κουζίνα, επιλέγοντας λύσεις που είναι ταυτόχρονα οικονομικές, πρακτικές και θρεπτικές

Όσον  αφορά την κρουαζιέρα

Το ότι στο εισιτήριο συμπεριλαμβάνεται και η σίτιση των επιβατών αυτό δεν σημαίνει ότι προσφέρουν χαμηλού κόστους  προϊόντα.( π.χ. λευκό τυρί αντί φέτα, μαργαρίνη αντί βούτυρο , τυριά τύπου κεφαλοτύρι).

Η εκδήλωση συγκέντρωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς πλοιοκτητικούς ομίλους, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και τα πανεπιστήμια ΠΑ.ΠΕΙ. και Πολυτεχνική Σχολή, με βασικό στόχο τη συζήτηση για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των νέων, καθώς και για τη διασφάλιση υγιούς διαβίωσης στη ναυτιλία.
Την εκδήλωση άνοιξε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Ράπτη, ενώ χαιρέτισαν μεταξύ άλλων:
• Ο Πρόεδρος της ΝΕΕ, κ. Αλεξανδράτος
• Ο Διοικητής της ΑΕΝ Ύδρας, κ. Μαλούκος
• Η Διοικήτρια της ΑΕΝ Σύρου, κα. Κορακά
• Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης
• Ο Διοικητής της ΑΕΝ Ασπροπύργου, κ. Μυτιληναίος
• Ο Δήμαρχος Οινουσσών, κ. Δανιήλ
• Η πρώην Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα. Γκερέκου
Μηνύματα απέστειλαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Κικίλιας και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Μώραλης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τρεις θεματικές συζητήσεις με επίκεντρο:
• την κατάρτιση στα πανεπιστήμια,
• τη μετεκπαίδευση εντός ναυτιλιακών ομίλων,
• και τη σωματική και ψυχική υγεία στα πλοία.
Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, αλλά και οι Υπουργοί, η διοργάνωση αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, Ακαδημαϊκής και Ναυτιλιακής κοινότητας, προσφέροντας πολύτιμα συμπεράσματα για τη χάραξη ναυτιλιακής πολιτικής και την ουσιαστική στήριξη των ναυτικών και των οικογενειών τους.
Αναδείχθηκε επίσης:
• η προοπτική 100+ επαγγελματικών κατηγοριών στον ναυτιλιακό χώρο,
• η ανάγκη ενημέρωσης των νέων,
• η επικαιροποίηση της εκπαίδευσης σε συνάρτηση με την έρευνα και την αγορά εργασίας,
• ο εκσυγχρονισμός των γνώσεων των διδασκόντων,
• η στελέχωση των ΑΕΝ με μόνιμο προσωπικό,
• η ανάγκη για σύγχρονη μετεκπαίδευση σε σύγχρονα πλοία και πολυεπίπεδες ναυτιλιακές εταιρείες,
• καθώς και η σημασία της διατροφής και της ιατρικής εκπαίδευσης για τη ζωή εν πλω.
Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ και συντονίστηκε από κορυφαίους δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης και του ναυτιλιακού τύπου.
Τη διοργάνωση στήριξαν σταθερά κορυφαίες εταιρείες και θεσμοί, όπως: PSSEA, Mavrikos Imports S.A.,Όμιλος Αγγελικούση, Costamare Shipping, JHI Steamship, Attica Group, Mega Tugs, Diaplous, Saint Nicholas, Gelasakis Group, Ganmar Shipping, Περιφέρεια Κρήτης, Wingu, TMA, Rokakis S.A., Megalakakis S.A., Samaria-ΕΤΑΝΑΠ, Les Fleuristes, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, FEKA και Δήμος Πειραιά.

Related Articles

VANOS S.A. will participate in the 7th Occupational Health & Safety Conference

VANOS S.A. is proud to announce its participation in the 7th Occupational...

Seanergy Maritime Reports Third Quarter and Nine Months Financial Results for the Period Ended September 30, 2025

Seanergy reports hashtag#profitable 3Q25 and 9M 2025 declares $0.13/share cash hashtag#dividend. ▪...

Maran Gas Maritime has welcomed her newest vessel, the Maran Gas Syros

Maran Gas Maritime has welcomed her newest vessel, the Maran Gas Syros,...

YANMAR Engineering: 25 Χρόνια Παρουσίας στην Ελλάδα

Η διαχρονικά ισχυρή ναυτιλιακή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, καθώς και ο...