ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Ο Πρόεδρος του ΠΣΕΠΕ κ. Νικόλαος Μαυρίκος συμμετείχε ως ομιλητής στο πάνελ “Υγιής Διαβίωση Ναυτιλομένων” στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Καλές Θάλασσες με Υγεία και Ασφάλεια», η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου, αναδεικνύοντας κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την τροφοδοσία, τη διατροφή των επιβατών και του πληρώματος καθώς και τις διατροφικές συνήθειες των ναυτικών στα σύγχρονα πλοία.

1η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τι είδους τροφοδοσία και διατροφή προτιμούν σήμερα τα πλοία για τους επιβάτες και το πλήρωμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κατά αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η λέξη πλοίο περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες πλοίων η κάθε μια έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό, ταξιδεύει σε διαφορετικές θάλασσες:
- Κρουαζιερόπλοια
- Επιβατηγά/Ferryboats
- Ακτοπλοΐα
- Φορτηγά πλοία
- Δεξαμενόπλοια
- Αλιευτικά
- & Πολεμικά πλοία
Η ελληνική ναυτιλία είναι μια από τις σημαίνουσες βιομηχανίες της χώρας κ πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης διασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη λειτουργεία της εφοδιαστικής αλυσίδας ,την επισιστιστική επάρκεια και σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αυτονομία όχι μόνο στην χωρά μας αλλά και διεθνώς .
Αν και η τροφοδοσία στα πλοία διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργία τους .Γενικά η διατροφή δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ανάγκη, αλλά ως βασικό στοιχείο ποιότητας και φροντίδας για όλους όσοι βρίσκονται πάνω σε αυτά.
Κομβικής σημασία παράμετρος είναι η αποτελεσματική άσκηση καθηκόντων σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ( όπως συνεχή αλλαγή κλιματολογικών και καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια του πλου, προσαρμογή στις χρονικές αλλαγές ) καθώς και εξασφάλιση της παραγωγικότητας του πληρώματος.
Τα τελευταία χρονιά παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της τροφοδοσίας. Οι ναυτιλιακές εταιρείες επενδύουν περισσότερο στη διατροφή τόσο των επιβατών όσο και του πληρώματος.
Οι κύριες εξελίξεις περιλαμβάνουν:
- Καλύτερη ποιότητα πρώτων υλών και συντήρησης τροφίμων από τα εργοστάσια παραγωγής.
- Σύγχρονα μέσα συσκευασίας, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής των προϊόντων.
- Βελτιωμένες συνθήκες αποθήκευσης και μεθόδων μεταφοράς των εφοδίων όχι μόνο από τους προμηθευτές, τους εφοδιαστές μέχρι το τελικό στάδιο παράδοσης στο πλοίο αλλά και από το ίδιο το πλοίο με στόχο τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητας των προϊόντων.
Όσο αναφορά το τι προτιμούν υπάρχει πλέον σε όλες τις κατηγορίες πλοίων μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων που εφοδιάζονται. Η πολυεθνικότητα των πληρωμάτων και των επιβατών έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ποικιλία στα μενού, ώστε να καλύπτονται οι πολιτισμικές, θρησκευτικές και διατροφικές ανάγκες διαφορετικών εθνικοτήτων
- Η διατροφή πλέον οργανώνεται από επαγγελματίες σεφ, που διασφαλίζουν τη διατροφική ισορροπία και την κάλυψη ειδικών αναγκών, όπως:
- Γεύματα για χορτοφάγους ή vegan
- Ειδικά μενού για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες
- Διατροφή προσαρμοσμένη σε θρησκευτικά ή πολιτισμικά πρότυπα
Για παράδειγμα:
- Στα Ferryboats, το φαγητό έχει εξελιχθεί από βασικές επιλογές σε πιο οργανωμένα μενού τύπου self-service ή a lacarte, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.
- Ενώ στα φορτηγά πλοία, προτιμούνται και κατεψυγμένα φαγητά, για λόγους πρακτικότητας, μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και ευκολίας στη συντήρηση κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών.
- Ιδίως τα κρουαζιερόπλοια ξεπερνούν θα έλεγα τα ξενοδοχεία 5 αστέρων.
2ηΕΡΩΤΗΣΗ:
Βλέπετε να έχουν διαφοροποιηθεί οι διατροφικές συνήθειες των ναυτικών; Έχει μεγαλύτερο κόστος η κλασική ελληνική διατροφή για τα πλοία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ναι, οι διατροφικές συνήθειες των ναυτικών έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, λόγω αυξημένης ενημέρωσης για την υγεία και τις απαιτήσεις της δουλειάς στη θάλασσα.
Η καλή διατροφή πλέον θεωρείται επένδυση στην υγεία, την ευεξία και εξασφαλίζει την απόδοση του πληρώματος. Οι εταιρείες κατανοούν ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στη σωματική και πνευματική αντοχή των ναυτικών, ειδικά σε πολυήμερα ταξίδια.
Όσον αφορά την κλασική ελληνική διατροφή, τα ελληνικά προϊόντα έχουν πλούσια θρεπτικά συστατικά με υψηλή διατροφική αξία, που αποδίδουν σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό πάρα το γεγονός ότι έχουν υψηλότερο κόστος γίνεται μια σημαντική προσπάθεια διάχυσης της ελληνικής γαστρονομίας και του ελληνικού αμπελώνα. (Μοσχοφίλερο -Ασύρτικο-Μαλαγουζιά –Αγιωργήτικο κτλ.) μέσω WINETEST ενισχύοντας παράλληλα της εξαγωγές μας.
Βέβαια έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να φτάσουμε στο επίπεδο που μας αξίζει.
Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες προσπαθούν να συνδυάσουν την ελληνική διατροφική παράδοση με τη διεθνή κουζίνα, επιλέγοντας λύσεις που είναι ταυτόχρονα οικονομικές, πρακτικές και θρεπτικές
Όσον αφορά την κρουαζιέρα
Το ότι στο εισιτήριο συμπεριλαμβάνεται και η σίτιση των επιβατών αυτό δεν σημαίνει ότι προσφέρουν χαμηλού κόστους προϊόντα.( π.χ. λευκό τυρί αντί φέτα, μαργαρίνη αντί βούτυρο , τυριά τύπου κεφαλοτύρι).







