Δευτέρα , 30 Ιανουάριος 2023
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Απόφαση Δ.Σ.Π. για τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Απόφαση Δ.Σ.Π. για τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ

Η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ αναφέρει:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στηρίζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και υπερασπίζεται την ακώλυτη λειτουργία τους. Οι Αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατική εγγύηση για την αποτελεσματική προστασία θεσμών, δικαιωμάτων και πολιτών.

Κατά το άρθρο 19 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος η ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητη Αρχή δεν υπόκειται σε κανενός είδους προληπτικό έλεγχο ή εποπτεία από οποιοδήποτε φορέα νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής εξουσίας. Ούτε δύναται να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη Αρχή στις αρμοδιότητές της, όπως αυτές ορίζονται στο Σύνταγμα και τον σχετικό εκτελεστικό νόμο 3115/2003. Τυχόν τέτοια παρέμβαση αντίκειται στη συνταγματικώς προστατευόμενη ανεξαρτησία της Αρχής αυτής.

Αντί να ερμηνεύεται το Σύνταγμα με βάση τις διατάξεις του νόμου, πρέπει να ερμηνεύονται οι νομοθετικές διατάξεις σύμφωνα με το Σύνταγμα και εντός των ορίων του. Συνακόλουθα, οποιαδήποτε παρέμβαση τυχόν αποπειράται να νομιμοποιήσει πράξεις ή παραλείψεις φυσικών ή νομικών προσώπων υπό το ανωτέρω σκεπτικό ή να εμποδίσει τον έλεγχό τους από την ΑΔΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της είναι προφανώς αντισυνταγματική.

Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ΑΔΑΕ γεννά έντονο προβληματισμό για υπέρβαση της θεσμικής του αρμοδιότητας και, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να εμποδίσει την άσκηση από την ΑΔΑΕ των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της, είναι δε ανεπίτρεπτο να απειλεί με ποινικές κυρώσεις τα μέλη της, τα οποία απολαμβάνουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στο πλαίσιο της σχετικής από 08/08/2022 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, έχει ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνηθεί ποινικά τυχόν παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών που αποτελεί συνταγματικά προστατευόμενο ατομικό δικαίωμα και συνδέεται με την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος απορρίπτει και καταδικάζει κάθε προσπάθεια περιορισμού της ανεξαρτησίας και παρεμπόδισης της λειτουργίας της ΑΔΑΕ και ζητά τόσο η ΑΔΑΕ όσο και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διερευνήσουν πλήρως και ενδελεχώς κάθε περιστατικό παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς κανείς δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα σε ένα Κράτος Δικαίου».

Related Articles

Διακοπές ρεύματος στον Πειραιά από 29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των...

Εορτασμός της Ιεράς Μνήμης των Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, η ΕΝΩΣΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ θα τιμήσει, όπως κάθε...

Δήλωση Δημήτρη Κατσικάρη για τις εκλογές

Ο δημοσιογράφος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν Περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε...

Στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά η Παναγία Επτάσπαθη

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς θα τιμηθεί η...