Τετάρτη , 4 Οκτώβριος 2023
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου για Ευρωβαρόμετρο και στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου για Ευρωβαρόμετρο και στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό

Για τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν, μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open (13/1/2023).

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 100% των Ελλήνων δηλώνει ανησυχία για το αυξανόμενο κόστος ζωής, ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του Ε.Ε.Α. για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και την αγορά.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μόνο 1 στους 5 ερωτηθέντες δηλώνει ικανοποιημένος από τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε δύο σημαντικά μέτρα που εφάρμοσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ακόμη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7% τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά στα τρόφιμα ξεπερνά το 15%, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε ότι μπορεί οι τιμές σε κάποια είδη να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά σε βασικά αγαθά μεταξύ των οποίων και το ψωμί, υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένονται νέες αυξήσεις τιμών, της τάξεως του 30%, σε μια σειρά από προϊόντα, μεταξύ των οποίων, απορρυπαντικά και σακχαρώδη είδη.

Στάθηκε επίσης στο ότι πολλά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο “καλάθι του νοικοκυριού” είναι ακριβότερα από άλλα εκτός “καλαθιού”, σημειώνοντας ότι όσο υπάρχει η ενεργειακή κρίση το πρόβλημα δεν θα λυθεί.

“Σύμφωνα με την ΡΑΕ, το ενεργειακό θα μας απασχολήσει 2 χρόνια ακόμη τουλάχιστον. Όσο μας απασχολεί το ενεργειακό θα έχουμε ανατιμήσεις”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στη δυνατότητα έναρξης ατομικών επιχειρήσεων μέσω του gov.gr, τονίζοντας ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης.

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.eea.gr/

 

Related Articles

Ο Σταμάτης Τσαντάνης στο 13ο Ετήσιο Capital Link forum

O Σταμάτης Τσαντάνης, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στις εισηγμένες ναυτιλιακές...

COSTAMARE: Διανομή μερίσματος στους μετόχους της

Η Costamare Inc. Δηλώνει τριμηνιαίο μέρισμα στις προνομιούχες και κοινές μετοχές της...

MOORE GREECE-Σεπτέμβριος 2023

MOORE GREECE- Ενημέρωση ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά Στο ΕΠΙ...