Κυριακή , 26 Μάιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΒΕΠ «Τα 10 πλεονεκτήματα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΒΕΠ «Τα 10 πλεονεκτήματα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού»

Ο Προέδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει πως τα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό λειτουργεί καλύτερα, αφού οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα αυξάνονται. Το νέο σχήμα όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αντικατοπτρίζεται τόσο στις οριστικές υποβολές όσο και στις νέες αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του το 2022, έχουν υποβληθεί 45.800 αιτήσεις, οι περισσότερες 14.571 στην Αττική, και έχουν ρυθμιστεί 6.400 αιτήματα. Τα συνολικά αιτήματα αφορούν συνολικό ποσό 25,3 δισ., εκ των οποίων τα 19,5 δισ. είναι σε αρχικό στάδιο, για τα 3,7 δισ. υπάρχει οριστική υποβολή και βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, ενώ ολοκληρωμένα είναι για τα 2,1 δισ. ευρώ. Η προοπτική για τους επόμενους μήνες με βάση το βασικό σενάριο προβλέπει ότι στο επόμενο διάστημα των 5 μηνών αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο, αναμένονται ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων, η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς Τράπεζες τα 15 έτη, ενώ 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. Το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο φτάνει το 20,4% και για οφειλές προς τράπεζες το 30,8%, ενώ το 39% δηλαδή 320 εκατ. ευρώ των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Το οικονομικό επιτελείο ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο των 238 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους που παρέλαβε, αλλά και να αναχαιτίσει τη δημιουργία νέου. Προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων μέτρων και δράσεων, τέθηκε σε λειτουργία ο νέος, σύγχρονος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020 που προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα εξής 10 πλεονεκτήματα:

1. Πραγματοποιεί μακροχρόνια ρύθμιση όλων των οφειλών με διάρκεια έως και τα 35 έτη, με την υποβολή μίας και μόνο, δωρεάν αίτησης και χωρίς την επιβάρυνση δικαστικών εξόδων. Οι οφειλέτες, μπορούν, με μια ενιαία αίτηση, να ρυθμίσουν συνολικά, χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο, τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως 240 δόσεις, προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων σε έως 420 δόσεις.
2. Πραγματοποιεί σημαντικό «κούρεμα» οφειλών για χρέη προς Τράπεζες και Δημόσιο στις περιπτώσεις που προβλέπεται. Ο οφειλέτης μπορεί  να λάβει διαγραφή χρέους προς το Δημόσιο έως 75% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 95% επί των προσαυξήσεων, προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.
3. Παρέχει δίκαιη, ρεαλιστική και αυτοματοποιημένη ρύθμιση οφειλών, μέσω αλγορίθμου, χωρίς να απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της ρύθμισης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού λαμβάνει υπόψη αναλυτικά τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία του οφειλέτη και των λοιπών εμπλεκόμενων.
4. Πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, εξωδικαστικά ρύθμιση δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Αναστέλλει τις διαδικασίες πλειστηριασμού, καθώς και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
6. Χορηγεί στους ευάλωτους οφειλέτες κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων για 5 έτη ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.
7. Δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, και στους συνεπείς δανειολήπτες να κάνουν αίτηση ρύθμισης οφειλών τους, στις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, σε ποσοστό 20% και άνω.
8. Εντοπίζει, μέσω ηλεκτρονικών ελέγχων, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε οι ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, που περιέχουν και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο, να προσφέρονται σε οφειλέτες με αποδεδειγμένες ανάγκες.
9. Δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να προβούν και σε ατομική διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές για την εξεύρεση προσωποποιημένης λύσης, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή.
10. Δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου να λάβουν, κατόπιν αίτησής τους, ρύθμιση των οφειλών τους.

Related Articles

EEL &ΠΑΠΕΙ:¨Τα Logistics & η Ναυτιλία σε μια νέα εποχή: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης θέσεων εργασίας”

H EEL διοργανώνει την Παρασκευή 24 Μαΐου, σε συνεργασία με το Τμήμα...

ΕΒΕΠ: Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν «ανερμάτιστες» προτάσεις

Από τον  Βασίλη Κορκίδη πρόεδρο  ΕΒΕΠ  και ΠΕΣΑ Ο διπλός στόχος όλων...

Diana Shipping Inc. Announces Results of 2024 Annual Meeting of Shareholders

Diana Shipping Inc. (NYSE:DSX) (the “Company”), a global shipping company specializing in...

Δυναμική Παρουσία της POSEIDON MARINE SUPPLIES στα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024   Η PoseidonMarineSupplies φτάνει όλο και...