Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Πανελλήνια διαδικτυακή εκδήλωση για τους εκπαιδευτές οδήγησης: Μεγάλη συμμετοχή και απαντήσεις σε καίρια ζητήματα του κλάδου
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνια διαδικτυακή εκδήλωση για τους εκπαιδευτές οδήγησης: Μεγάλη συμμετοχή και απαντήσεις σε καίρια ζητήματα του κλάδου

Απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες εκπαιδευτές οδήγησης έδωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος στην πανελλήνια διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τον κλάδο που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 11/1/2023 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΟΕΟ), υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτών από όλη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΟΕΟ) και Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. Νίκος Γρέντζελος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τόσο τον κ. Παπαδόπουλο για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα του κλάδου, όσο και τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου για τη διαχρονική στήριξή του.

Με στόχο την πρόοδο όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σήμερα σε ένα κλάδο που κατά γενική ομολογία έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας εξωγενών παραγόντων όπως πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια κλπ.,  ο κ. Γρέντζελος ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας για την επίλυση των ακόλουθων ζητημάτων:

  • Τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη λειτουργία των σχολών οδηγών και προσθήκη νέων ΚΑΔ, όπως π.χ. για διεκπεραιώσεις, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πιστοποίησης στην πλατφόρμα GOV και να μπορούν να εκτελούνται ηλεκτρονικά μια σειρά από εργασίες, όπως έκδοση δελτίων εκπαίδευσης, ανανέωση διπλωμάτων κ.λπ.
  • Ενημέρωση για τον καθορισμό της ελάχιστης αμοιβής μαθήματος-διπλώματος που προβλέπεται στο νόμο 4850, η οποία θα προκύψει μετά από σχετική οικονομοτεχνική μελέτη.
  • Ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης των νέων βιβλίων, με αίτημα να δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση των εγχειριδίων για πολίτες με μαθησιακές δυσκολίες καθώς και για μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομιλία της ελληνικής γλώσσας, με την προσθήκη και άλλων πλην των γλωσσών οι οποίες ισχύουν, όπως π.χ. αραβικά.
  • Παράταση των προθεσμιών που προβλέπονται ώστε να μπορέσουν όλες οι υπηρεσίες, και στην επαρχία, να προσαρμοστούν στις αλλαγές του νόμου για την θωράκιση των θεωρητικών εξετάσεων, με την εγκατάσταση και λειτουργία ειδικού εξοπλισμού -ανιχνευτές και φωτογραφικές μηχανές- εντός των αιθουσών.
  • Δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης του δελτίου εκπαίδευσης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα.
  • Έλλειψη εξεταστών εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων.
  • Ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των νέων διατάξεων που προβλέπουν τη χρήση καμερών ασφαλείας κατά τη διαδικασία της πρακτικής εξέτασης καθώς και τον ακριβή τρόπο καταγραφής της.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., στον χαιρετισμό του, στάθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου για τη στήριξη των Σχολών Οδηγών και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση και ενίσχυσή τους, τόσο στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού όσο και της διεκδίκησης αιτημάτων προς την Πολιτεία.

«Ως Επιμελητήριο έχουμε σταθεί δίπλα σας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Από τεχνολογικό εξοπλισμό που έχουμε διαθέσει δωρεάν σε Ομοσπονδία και Σωματεία, από τη δυνατότητα που δίνουμε να έχετε χωρίς κόστος τη δική σας ιστοσελίδα και το δικό σας e-shop, την υλοποίηση του προγράμματος e-learning, τις πάρα πολλές υπηρεσίες που παρέχουμε και τη βοήθεια μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέχρι τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την παραγωγή ενημερωτικού σποτ για τον κλάδο, τα επιμορφωτικά σεμινάρια που κάνουμε, την οικονομική στήριξη που παρέχουμε στα Σωματεία προκειμένου να τα διευκολύνουμε στις δράσεις τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ καταλήγοντας τόνισε:

«Δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την πρόοδο του κλάδου. Γιατί κάθε κλάδος που εξελίσσεται και αναπτύσσεται, δίνει επιπλέον δυναμική στην ελληνική οικονομία. Και αυτό πρέπει να είναι το μέλημα όλων μας. Και της κυβέρνησης και των κομμάτων και των φορέων. Η ανάπτυξη της χώρας ώστε να έρθουν επιτέλους οι πολυπόθητες καλύτερες μέρες για όλους μας».

Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία και αλληλοενημέρωση με την Ομοσπονδία, αλλά και το Ε.Ε.Α.

Αναφερόμενος στην τροποποίηση του ΠΔ για την άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε σύμφωνος με την προσθήκη ΚΑΔ για την εκτέλεση διεκπεραιώσεων και ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας ώστε να εκσυγχρονιστεί το διάταγμα.

Σχετικά με τη συγγραφή των βιβλίων, που έχει ανατεθεί στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, και τη μετάφραση αυτών, σημείωσε ότι στο σύνολό του το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα σεμινάρια για τους νέους εξεταστές επισήμανε ότι θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι και ΔΕ κατηγορίας, για να καλυφθούν πλήρως τα κενά τα οποία υπάρχουν.

Για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης του δελτίου εκπαίδευσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το θέμα είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου και υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίησή του.

Στο άμεσο χρονικό διάστημα, όπως είπε, θα υπάρχουν, επίσης, εξελίξεις όσον αφορά στη μελέτη για τον καθορισμό της ελάχιστης αμοιβής μαθήματος-διπλώματος, ενώ θα υπάρξει επίσης γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών εστίασε, παράλληλα, στην κρισιμότητα των δράσεων υπέρ της οδικής ασφάλειας αλλά και στην ανάγκη εκμάθησης για την τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ακόμη και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας της Γ.Γ. Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Εμμανουήλ Παρίσης, ενώ για τη λειτουργία των καμερών εντός των οχημάτων κατά τη διάρκεια της πρακτικής διαδικασίας εξετάσεων μίλησε ο Κωνσταντίνος Βότης, Ερευνητής Β’ του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

Πηγή https://www.eea.gr/

Related Articles

«Η άμβλυνση των συνεπειών που επέφεραν οι κρίσεις αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Την ενίσχυση των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες δράσεις, ύψους...

Ενίσχυση των δεσμών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή και ναυτιλιακούς ηγέτες στην WashingtonDC

Η πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία μελών της HELMEPAπου ταξίδεψε στις ΗΠΑ συμμετείχε σε μια...

Ο κλάδος κρουαζιέρας του MSC Group ενισχύει περαιτέρω τη δραστηριότητά του στην ελληνική αγορά

Η MSC Cruises και η Explora Journeys θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 400...

VANOS SA: Your safety, tactical, and adventure gear in a click way

Explore a world of high-quality products and trusted brands whose aim is...