Κυριακή , 21 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η Πελοπόννησος ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη της Σχολή Εμποροπλοιάρχων
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η Πελοπόννησος ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη της Σχολή Εμποροπλοιάρχων

Νέες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού σε Λακωνία και Κάλυμνο – Τι προβλέπουν τα Προεδρικά Διατάγματα – Ποιος είναι ο σκοπός της λειτουργίας τους

Νεάπολη Λακωνίας

Ηνότια Πελοπόννησος ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη της Σχολή Εμποροπλοιάρχων, καθώς την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού ναυτικού στη Λακωνία και της σχολής Μηχανικών στην Κάλυμνο, προβλέπουν αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Η νέα Ακαδημία στον νομό Λακωνίας θα έχει έδρα στη Νεάπολη Βοιών και όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Μονεμβασιάς για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής υποδομής, ο Δήμος θα διαθέσει άμεσα για τη στέγασή της, υπάρχον κτίριο επαρκές, κατάλληλο και λειτουργικό εμβαδού 1.625,97 τ.μ. στην παραλία της Νεάπολης, καθώς και θα συνδράμει σε οτιδήποτε περαιτέρω απαιτηθεί.

 

Το κτίριο εκτείνεται σε 3 επίπεδα με 10 αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, αίθουσα εκδηλώσεων, 2 αίθουσες Γυμναστηρίου, αίθουσες καθηγητών, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι, χώροι υγιεινής. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας και της Σχολής Πλοιάρχων αυτής, προβλέπει τα εξής:

 

Η Α.Ε.Ν. Λακωνίας έχει ως αποστολή:

α) Τη δημιουργία αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού πλήρως καταρτισμένων με ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική γνώση του αντικειμένου, καθώς και την εξειδίκευση αυτών, βασισμένη στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της ναυτιλίας.

β) Τη διατήρηση στενής και αμφίδρομης σχέσης με τους ναυτιλιακούς και άλλους συναφείς οικονομικούς φορείς της χώρας.

γ) Τη συνεργασία με άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, καθώς και με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την επίτευξη του σκοπού της.

δ) Τη συμμετοχή της σε προγράμματα εφαρμογής και ανάπτυξης της ναυτικής τεχνολογίας, της διοίκησης και της εκμετάλλευσης του πλοίου.

ε) Τη συμβολή της στον προσανατολισμό των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

στ) Την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον σκοπό λειτουργίας της και τη γενικότερη αποστολή της.

ζ) Τη σύμπραξη από κοινού με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) για τη διοργάνωση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και τη διεξαγωγή έρευνας σε τομείς ενδιαφέροντος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Στην Α.Ε.Ν. Λακωνίας θα λειτουργεί Σχολή Πλοιάρχων, η οποία αποσκοπεί στην εκπαίδευση των μελλοντικών αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού ειδικότητας πλοιάρχου, προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα προσόντα και γνώσεις της ναυτιλιακής θεωρίας, της ναυτικής τέχνης και ικανότητας, ώστε να επανδρώσουν τον στόλο του εμπορικού ναυτικού.

 

Σχολή Μηχανικών στην Κάλυμνο

Την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία Σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου, προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

 

Σκοπός λειτουργίας της Σχολής Μηχανικών της Α.Ε.Ν. Καλύμνου είναι η εκπαίδευση των μελλοντικών αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού ειδικότητας μηχανικού, προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα προσόντα και γνώσεις της ναυτικής μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, της ηλεκτρονικής και των συστημάτων ελέγχου, επισκευής και συντήρησης των μηχανών των πλοίων, ώστε να επανδρώσουν τον στόλο του εμπορικού ναυτικού.

 

Οι ΑΕΝ στην Ελλάδα

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) είναι Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Δ.Σ.Ε.Ν.), ανήκουν στην Τρίτη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εποπτεύονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Είναι οι κύριοι φορείς εκπαίδευσης των στελεχών εμπορικού ναυτικού στην Ελλάδα και διακρίνονται σε Σχολές Πλοιάρχων και Σχολές Μηχανικών.

Αυτή τη στιγμή οι Α.Ε.Ν. στο σύνολό τους είναι 11 και λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως παρουσιάζονται κατωτέρω:

Ασπρόπυργος – ΑΕΝ Ασπροπύργου – Πλοιάρχων/Μηχανικών

Νέα Μηχανιώνα – ΑΕΝ Μακεδονίας – Πλοιάρχων/Μηχανικών

Πρέβεζα – ΑΕΝ Ηπείρου – Πλοιάρχων

Κύμη – ΑΕΝ Κύμης – Πλοιάρχων

Αργοστόλι – ΑΕΝ Ιονίων Νήσων – Πλοιάρχων

Χίος – ΑΕΝ Χίου – Μηχανικών

Ύδρα -ΑΕΝ Ύδρας – Πλοιάρχων

Οινούσσες – ΑΕΝ Οινουσσών – Πλοιάρχων

Σύρος – ΑΕΝ Σύρου – Πλοιάρχων

Χανιά – ΑΕΝ Κρήτης – Πλοιάρχων/Μηχανικών

Κάλυμνος – ΑΕΝ Καλύμνου – Πλοιάρχων

 

ΠΗΓΗ https://www.anagnostis.org/

Related Articles

Δρ.Γιάννης Πατηνιώτης: Πρόκληση της αναγνώρισης των Soft Skills!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΗΝΙΩΤΗΣ: “*Ηγετικές Ικανότητες: Η ικανότητα να καθοδηγείς και να εμπνέεις την...

Regent Seven Seas Cruises :Νέο πρόγραμμα

Η Regent Seven Seas Cruises δημοσίευσε το νέο της πρόγραμμα για το...

Η Cunard παρέλαβε το QUEEN ANNE

Στο στόλο της Cunard ανήκει κι επίσημα πλέον η Queen Anne, τέταρτη...

Νέοι παίκτες στον τουρισμό και την κρουαζιέρα

Η νέα προσπάθεια του Μάριου Ηλιόπουλου Οι άλλοι εφοπλιστές Η προφητεία του...