Πολλοί από εμάς έχουμε χάσει αγαπημένα μας πρόσωπα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο κοντινά. Σίγουρα τα πρόσωπα αυτά ζουν στις αναμνήσεις μας, αλλά καλό είναι να τα τιμούμε πότε πότε.
Ο τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι με κάποιες τελετές που γίνονται από την ορθόδοξη εκκλησία.
Αυτά είναι τα μνημόσυνα που γίνονται σε κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (πχ 40 μέρες, τρεις μήνες, εννιά μήνες, ένας χρόνος κλπ) και τα τρισάγια.
Ψυχοσάββατο πότε είναι
Εκτός όμως από αυτές τις τελετές υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα Σάββατα του χρόνου που είναι αφιερωμένα στους νεκρούς. Αυτά είναι ένα είδος μνημόσυνου και είναι τα λεγόμενα ψυχοσάββατα.
Παρακάτω μπορείς να δεις τι είναι τα ψυχοσάββατα, γιατί υπάρχουν καθώς και πότε πέφτουν κάθε χρονιά.
Γιατί υπάρχουν τα ψυχοσάββατα
Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα ψυχοσάββατα είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα.
Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στη ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες π.χ. στη θάλασσα, στα βουνά κλπ ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα.
Τα ψυχοσάββατα λοιπόν είναι ένα μνημόσυνο που κάνει η εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά την Δευτέρα Παρουσία.
Το ψυχοσάββατο φτιάχνουμε κόλλυβα για συγχώρεση
Τα ψυχοσάββατα για να συγχωρεθεί η ψυχή των αγαπημένων μας προσώπων συνηθίζεται να προσφέρουμε κόλλυβα, τα οποία μπορούμε είτε να τα φτιάξουμε μόνοι μας είτε να τα πάρουμε έτοιμα από κάποιο ζαχαροπλαστείο.
Στη συνέχεια, τα πηγαίνουμε στην εκκλησία για να διαβαστούν είτε στον Εσπερινό της Παρασκευής είτε στη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία, τα επίσημα ψυχοσάββατα είναι δύο. Πρόκειται για κινητές “εορτές” και η ακριβή τους ημερομηνία αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία, τα επίσημα ψυχοσάββατα είναι δύο. Πρόκειται για κινητές “εορτές” και η ακριβή τους ημερομηνία αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα.
Ψυχοσάββατα 2023
Για το έτος 2023 οι ημερομηνίες που πέφτουν τα δύο ψυχοσάββατα είναι:
- Πρώτο ψυχοσάββατο: 18 Φεβρουαρίου
- Δεύτερο ψυχοσάββατο: 03 Ιουνίου
πηγή ekklisia on line
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΤΑΡΙ και όλη η προετοιμασία
500 γρ. σιτάρι
400 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. σουσάμι (Προεραιτικό)
200 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα
250 γρ. καρυδόψιχα
2 κ.σ. κανέλα
80 γρ. φρυγανιά
250 γρ. σταφίδες, ξανθές
1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 ρόδι
Extra tip: ψιλοκομμένη παπάγια
Αυτό που είναι απαραίτητο είναι ο μαϊντανός, θυμηθείτε τον Ιερέα που ψάλλει: «Εν τόπω χλοερό»
Να θυμήσουμε κ στις νέες νοικοκυρές ότι κάποιες Παρασκευές αν όχι όλες καλό είναι να πηγαίνουμε Πρόσφορο στην Εκκλησία με τα ονόματα γονέων, συγγενών, φίλων, που έχουν φύγει από την ζωή αυτή.
Η παράδοση και η θρησκεία μας λέει ότι κάθε Σάββατο όλες οι ψυχές συγκεντρώνονται σε γεύμα, όταν υπάρχει το Πρόσφορο κερνούν όσους είναι στο τραπέζι ενώ μένουν παραπονεμένες όταν δεν βρίσκουν Πρόσφορο από τους οικείους τους. Δεν είναι απαραίτητο να το ζυμώσουμε μόνες μας. Το αγοράζουμε από φούρνο.
Για όσες θέλουν να ζυμώσουν υπάρχει ειδική προσευχή που διαβάζουμε κ οφείλουμε να είμαστε καθαρές.
Βάζουμε το σιτάρι σε μπολ και γεμίζουμε με νερό. Αφήνουμε να μουλιάσουν για 8-10 ώρες. Τους σπόρους του σιταριού που μένουν στην επιφάνεια τους πετάμε!
Σουρώνουμε και βράζουμε σε κατσαρόλα νερό για 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε για 1 ώρα στο σουρωτήρι για να φύγει η περιττή υγρασία και να κρυώσει καλά.
Απλώνουμε πετσέτες σε ταψιά βάζουμε το σιτάρι. Καλύπτουμε με πετσέτες και αφήνουμε 3-4 ώρες μέχρι να τραβήξουν οι πετσέτες όλη την υγρασία.
Μεταφέρουμε το σιτάρι σε μπολ και προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ το σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και χτυπάμε για να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη φρυγανιά, τις σταφίδες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ρόδι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε το αλεύρι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε και βάζουμε στο μπολ.
Καλή επιτυχία!!
Κλαίρη Παπαγεροθέου