Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Πρόταση για κατασκευή κυκλικής γραμμής Μετρό στον Πειραιά
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Πρόταση για κατασκευή κυκλικής γραμμής Μετρό στον Πειραιά

Την πρότασή τους για κατασκευή μίας νέας (σχεδόν) κυκλικής γραμμής Μετρό που θα εξυπηρετεί την πόλη και τα περίχωρα του Πειραιά αναπτύσσουν σε άρθρο τους στην Ναυτεμπορική ο καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Κουρογένης, ο αρχιτέκτων μηχανικός Ιωάννης Β. Σίμος και ο επίκουρος καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κανέλλος Τούντας.

Όπως κρίνουν, οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης ανάμεσα στο κέντρο του Πειραιά και τα περίχωρά του χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου και για το λόγο αυτό θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσει η συζήτηση για την κατασκευή μίας νέας γραμμής του Μετρό.

Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός πως ο Πειραιάς, που αποτελεί μία πυκνοκατοικημένη περιοχή και μία σημαντική πύλη της Αττικής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με 443.000 κατοίκους μαζί με τα περίχωρά του, με ελλιπή όμως εξυπηρέτηση από μέσα σταθερής τροχιάς. Αναφέρουν επίσης ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά διαθέτει μόνο 6 σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς (1 σταθμό ΗΣΑΠ/Μετρό, 4 σταθμούς Μετρό, 1 σταθμό ΗΣΑΠ) οι οποίοι εξυπηρετούν μικρό μόνο μέρος του Πειραιά (σ.σ. αναφέρεται επίσης πως ο Προαστιακός με δύο σταθμούς διαθέτει πολύ αραιά δρομολόγια ενώ δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο Τραμ).

Αποτελέσματα μετρήσεων που παρατίθενται δείχνουν ότι η λειτουργία των νέων σταθμών του Μετρό έχει επιφέρει μετρήσιμη μείωση της χρήσης Ι.Χ. στον Πειραιά ενώ σύμφωνα με επιστήμονες απαιτείται ένας πιο ολιστικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός ο οποίος θα προβλέπει την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων εντός των ορίων των δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Η ενδεικτική πρόταση, η οποία όπως τονίζεται θα πρέπει να υποστηριχτεί και από τις απαραίτητες μελέτες, είναι η δημιουργία μίας γραμμής Μετρό πεταλοειδούς σχήματος, το οποίο παραλληλίζεται με το σχήμα του λιμανιού του Πειραιά το οποίο και θα «αγκαλιάζει».

 

Η γραμμή θα ξεκινά από την Πειραϊκή χερσόνησο, και αφού τη διατρέξει θα ακολουθεί το σχήμα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά καταλήγοντας στη Δραπετσώνα. Προτείνονται ενδεικτικά 13 σταθμοί, εκ των οποίων οι 2 θα συνδέουν τη γραμμή με τις γραμμές 1 και 3 σε Νέο Φάληρο και Κορυδαλλό και ο ένας με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στη Λεύκα. Επιπρόσθετα, προτείνεται και η δημιουργία ενός κλάδου που θα ξεκινά από το Κερατσίνι και θα εξυπηρετεί το Πέραμα, διευκολύνοντας την πρόσβαση και στη Σαλαμίνα.

Η νέα αυτή γραμμή θα μπορέσει να εξυπηρετήσει δυνητικά περισσότερους από 400.000 κατοίκους, θα εξασφαλίζει τη συνδεσιμότητα με σταθμούς που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και θα εξυπηρετεί πολλά σημεία ενδιαφέροντας, ανάμεσα στα οποία τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Τζάνειο νοσοκομείο, τη Μαρίνα Ζέας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το ΣΕΦ και το Στάδιο Καραϊσκάκη κ.ά.

Όπως καταλήγουν, στόχος της πρότασης είναι να ξεκινήσει μία σχετική συζήτηση ώστε να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης στον Πειραιά, ενώ στην εφικτότητα του έργου συνηγορεί πως ανάλογα έργα βρίσκονται υπό υλοποίηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή https://www.athenstransport.com/

athenstransport.com

 

Related Articles

“Πετάει” η XRTC του Γιώργου Ξηραδάκη!

Ευχές για ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ από τον  καπτ. Γιώργο Ξηραδάκη ιδρυτή και Διευθύνων...

Νέα Αριστερά: ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΥΔΡΑ»

ΟΧΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝΑΚΩΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!...

Ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός («της Συγγνώμης») στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

Ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός («της Συγγνώμης») στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Η ομιλία...

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Συνάντηση για τον Μεσοπόλεμο

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά...