Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Χαιρετισμός προέδρου ΕΒΕΠ για τα 10 χρόνια του ΚΕ.ΔΙ.Π
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Χαιρετισμός προέδρου ΕΒΕΠ για τα 10 χρόνια του ΚΕ.ΔΙ.Π

Ο κ.Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ απήυθυνε χαιρετισμό για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΔΙΠ

 

Στη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας εισήλθε το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά που φέτος συμπληρώνει έντεκα χρόνια από την ίδρυση του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τα Επιμελητήρια του Πειραιά. Η δημιουργία του ΚΕΔΙΠ ήταν μία καινοτόμα ενέργεια, μια καινοτόμα δράση που ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εργαλειοθήκη τους επιχειρηματικού κόσμου με την Διαμεσολάβηση. Η επίτευξη μίας αμοιβαίας, επωφελούς και εξατομικευμένης συμφωνίας, η εξάλειψη μακροχρόνιων και ψυχοφθόρων δικαστικών μαχών, η διατήρηση και διεύρυνση των σχέσεων των εμπλεκομένων μερών αλλά και η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που η διαδικασία αυτή προσφέρει.

Η Διαμεσολάβηση ως θεσμός και ως διαδικασία έχει ήδη εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται συνεχώς σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, ως καινοτόμος και απόλυτα προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών της διαδικασία, αποτελεί την απολύτως ενδεδειγμένη και πρόσφορη μέθοδο για τη γρήγορη και ουσιαστική επίλυση των διαφορών που αναφύονται στις επιχειρήσεις, ευνοώντας την προαγωγή της ανάπτυξης και την ασφάλεια των επιχειρηματικών επενδύσεων. Στο πεδίο εφαρμογής της Διαμεσολάβησης υπάγονται κατ’ εξοχήν διαφορές ιδιωτικού δικαίου – αστικές κι εμπορικές-, υπό την προϋπόθεση φυσικά τα μέρη να έχουν εξουσία διάθεσης στο αντικείμενο της διαφοράς (να μπορούν δηλ. να συνάψουν επ’ αυτού συμβιβασμό). Η διαμεσολάβηση είναι μία ευέλικτη διαδικασία που δεν περιλαμβάνει απόλυτα καθορισμένα και τυποποιημένα βήματα. Και έτσι πρέπει να την βλέπουμε ως μια ευέλικτη διαδικασία ικανή να δώσει τα ποθούμενα αποτελέσματα καθώς ο διαμεσολαβητής μπορεί να προκαλέσει νέες και διαφορετικές δυναμικές στην πορεία των διαπραγματεύσεων και να αναθερμάνει τις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών συμπτύσσοντας τον χρόνο δεδομένου ότι η διαμεσολάβηση καταλήγει συνήθως σε αποτέλεσμα εντός μερικών ημερών από την έναρξή της με μέγιστο χρονικό διάστημα τον ένα μήνα. Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι από το ΚΕΔΙΠ έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες επαγγελματίες, οι οποίοι είναι σήμερα διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να πω ότι η εξειδικευμένη γνώση στο επιχειρηματικό αλλά και επιχειρησιακό πεδίο είναι πολύτιμη και καθιστά τον ρόλο του διαμεσολαβητή  κομβικό στην αναζήτηση δημιουργικής επίλυσης της διαφοράς. Από το 2012 που δημιουργήθηκε το ΚΕΔΙΠ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 60 Κύκλοι Βασικής εκπαίδευσης κατάρτισης διαμεσολαβητών, περισσότεροι από 25 Κύκλοι εκπαίδευσης στην Οικογενειακή διαμεσολάβηση, αρκετά Εργαστήρια Οικογενειακής διαμεσολάβησης, καθώς κι εκπαιδεύσεις Σχολικής, Τραπεζικής και Κτηματολογικής διαμεσολάβησης. Είναι ένα έργο αξιολογήσιμο που έχει προσφερθεί και προσφέρεται στο κοινωνικό σύνολο. Σήμερα στην Ελλάδα ως Διαμεσολαβητής μπορεί να εκπαιδευθεί και διαπιστευθεί κάθε απόφοιτος ΑΕΙ, ΑΤΕΙ ή κάτοχος αντίστοιχου τίτλου σπουδών αλλοδαπού ιδρύματος. Κλείνοντας ίσως η αναφορά σε κάποια στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενδεικτικά του ρόλου που επιτελεί ο Διαμεσολαβητής καθώς:

– το 75% των διαφορών που τα μέρη επέλεξαν, μετά την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία, να λύσουν την διαφορά τους με διαμεσολάβηση κατέληξαν σε συμφωνία και υπογραφή του Πρακτικού Διαμεσολάβησης,

– το 70% των εκούσιων διαμεσολαβήσεων κατέληξαν σε συμφωνία και υπογραφή του Πρακτικού Διαμεσολάβησης,

– το 14% των υποθέσεων προσέφυγαν τελικά σε εκούσια διαμεσολάβηση μετά από την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβηση.

Καλή συνέχεια!

 

Related Articles

“Η Ελλάδα των γεύσεων” Φεστιβάλ Τροφίμων & Ποτών στο Πασαλιμάνι

Ένα ταξίδι γεύσεων ξεκινάει με αφετηρία το πιο όμορφο σημείο του Πειραιά!...

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Εθελοντική αιμοδοσία

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη ενσυναίσθησης, κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς προς...

Με εθνική υπερηφάνεια ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά  

Πλήθος κόσμου, συμμετείχε στον εορτασμό της 25ης  Μαρτίου στον Πειραιά, όπου και...

Η Ελληνική σημαία στην Πειραϊκή από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων και το Δήμο Πειραιά

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά τίμησε και...