Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ HELLENIQ ENERGY: Αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου / Έτους 2022 Ρεκόρ κερδοφορίας με κέρδη άνω του 1 δις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HELLENIQ ENERGY: Αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου / Έτους 2022 Ρεκόρ κερδοφορίας με κέρδη άνω του 1 δις

Ιστορικά υψηλή κερδοφορία λόγω διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, εξαγωγών και νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ – Ολοκλήρωση πρώτου κύκλου στρατηγικού μετασχηματισμού με επιτυχία, διαχείριση ενεργειακής κρίσης

και σημαντική στήριξη στην κοινωνία.

 

  • Επιτυχής διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, με προσαρμογή του μίγματος προμήθειας πρώτων υλών και διασφάλιση του εφοδιασμού της αγοράς.

 

  • Ρεκόρ κερδοφορίας, λόγω ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης και αυξημένης δραστηριότητας στο εξωτερικό. Στα €261 εκατ. τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη Δ’ Τριμήνου 2022, σε €1.006 εκατ. στο σύνολο του έτους. Συνολικό μέρισμα €1,15/μετοχή.

 

  • Αναπτυξιακή πορεία και ιστορικά λειτουργικά αποτελέσματα σε όλες τις επιμέρους εταιρίες και θυγατρικές του Ομίλου. Πάνω από τη μισή κερδοφορία προέρχεται από τις θυγατρικές του εξωτερικού και τις εξαγωγές.

 

  • Αυξημένη κατά 5,5% σε ετήσια βάση η ζήτηση καυσίμων στην εγχώρια αγορά, στους 6,1 εκατ. τόνους. Άλμα 68% στις πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων και ανάκαμψη 6% στα ναυτιλιακά. Στο +13% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

 

  • Σε νέα εποχή η HELLENiQENERGY, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μετασχηματισμού “Vision 2025”. Επιτάχυνση υλοποίησης στρατηγικής σε όλα τα μέτωπα.

 

  • Στα €512 εκατ. οι συνολικές επενδύσεις. Στο επίκεντρο, η περαιτέρω βελτίωση των διυλιστηρίων και τα έργα ΑΠΕ. Ο Όμιλος καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από Φ/Β στη χώρα.

 

  • Ουσιαστική η συνεισφορά σε οικονομία και κοινωνία. Ξεπερνά τα €500 εκατ. η καταβολή φόρων προς το Δημόσιο. Στοχευμένες κοινωνικές δράσεις για στήριξη της αγοράς και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

 

 

Η HELLENiQ ENERGY Holdings Α.Ε. («Εταιρεία») ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου και Έτους 2022, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €465 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €261 εκατ. το Δ’ Τρίμηνο 2022. Αντίστοιχα, τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά, σε €1.601 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε 1.006 εκατ..

Η ιστορικά υψηλή κερδοφορία επιτεύχθηκε εν μέσω ισχυρού περιβάλλοντος διύλισης, βελτιωμένης λειτουργίας των διυλιστηρίων, εξαγωγών, αλλά και ως αποτέλεσμα της στρατηγικής μετασχηματισμού του Ομίλου σε όλες τις δραστηριότητες του. Σημαντική συνεισφορά είχαν τα δίκτυα πρατηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι επενδύσεις στο τομέα των ΑΠΕ αρχίζουν να εμφανίζουν τη θετική συνεισφορά τους ως νέος κλάδος.

Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 14,3 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (49% επί του συνόλου των πωλήσεων) και με την αγορά αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων βελτιωμένη, λόγω ανάκαμψης του τουρισμού. Με σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων, η συμβολή της Εμπορίας στην ετήσια κερδοφορία ανήλθε στα €138 εκατ. (+8%).

Όσον αφορά τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη, διαμορφώθηκαν στα €890 εκατ., διαφοροποιημένα κυρίως λόγω της πρόβλεψης άνω των €300 εκατ.για τη Συνεισφορά Αλληλεγγύης, αλλά και των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων, ύψους περίπου €100 εκατ..

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος €0,50/μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα €1,15/μετοχή, αθροίζοντας τη διανομή €0,40/μετοχή σε σχέση με την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και το προσωρινό μέρισμα €0,25/μετοχή, που έχουν ήδη διανεμηθεί.

 

Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025

Το 2022 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υλοποίησης της στρατηγικής του Ομίλου, όπου εκτός από τον επανακαθορισμό της στρατηγικής μας κατεύθυνσης προς τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας, αναβαθμίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, καθιερώθηκε καταλληλότερη εταιρική δομή και, τέλος, υιοθετήθηκε η νέα εταιρική ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.helleniqenergy.gr/news/apotelesmata-d-triminoy-etoys-2022-0

 

Related Articles

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης...

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029   Το Εμπορικό...

Εργαζόμενοι Νοσοκομείων: Παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας

Για την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθούς και σύνταξης, με άμεση...

ΤΙΤΑΝ: Αιτήσεις για το νέο Data Engineering Lab

Titan Cement Company SA Οι αιτήσεις για το νέο Data Engineering Lab...