Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Τι καλύπτει η Ασφάλιση- Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
ΕΛΛΑΔΑ

Τι καλύπτει η Ασφάλιση- Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

 Απώλειες ανθρώπων και τραυματισμοί- Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση Πρωθυπουργού

Σε 38 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, ενω σε 66 ανέρχονται οι τραυματίες.

Τριήμερο εθνικό πένθος για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Λόγω του συμβάντος με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 36 νεκρούς. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ;

Η  ασφάλιση αστικής ευθύνης τρένων είναι υποχρεωτική και καλύπτει την ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς που προκαλείται σε τρίτους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τρένου. Η ασφάλιση αυτή καλύπτει την ευθύνη για ζημιές στους επιβάτες, το προσωπικό των σιδηροδρόμων και τρίτων προσώπων.

Κατά πληροφορίες για την αστική και ευθύνη εργοδότη, δηλαδή της Hellenic Train το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι στην Generali ενώ η ομαδική ασφάλιση προσωπικού βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Πίστη. 

Η κάλυψη παρέχεται στους φορείς εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων και καλύπτει την ευθύνη τους σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς που προκαλείται σε τρίτους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τρένου.

Αυτή η ασφάλιση προστατεύει τους επιβάτες, το προσωπικό των σιδηροδρόμων και τους πεζούς που μπορεί να επηρεαστούν από ζημιές που προκαλούνται από τη λειτουργία του τρένου. Η ασφάλιση καλύπτει τα έξοδα αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται από τη λειτουργία του τρένου, όπως τραυματισμοί, ατυχήματα ή άλλες ζημιές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των επιβατών ή του φορτίου.

Η ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική για τους φορείς εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων και πρέπει να καλύπτει την ευθύνη τους για όλες τις ζημιές που προκαλούνται από τη λειτουργία του τρένου. Οι ασφαλιστικές καλύψεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα .

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Διαβάστε επίσης: Εικόνες χάους μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διασωθέντες από το τραγικό δυστύχημα

Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου , τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

To Τμήμα Τροχαίας της Λάρισας ανέλαβε την έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος

Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας.  Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό, ενώ στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας δίνονται ήδη καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τραυματίες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε από τη σύγκρουση εμπορικού με επιβατικό τρένο στα Τέμπη, επισκέπτεται διαδοχικά αυτήν την ώρα ο υπουργος Υγείας Θάνος Πλεύρης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάστασης της υγείας τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο απολογισμός του θανατηφόρου δυστυχήματος είναι 32 νεκροί, ενώ νοσηλεύονται 53 επιβάτες στα εξής νοσοκομεία: Στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Γεννηματά Θεσσαλονίκης, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Ο υπουργός μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό δυστύχημα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, ενώ σε σύντομη δήλώσή του ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα.

 Στο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύονται τραυματίες η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

«Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό που συνέβη, για τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους μας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύονται κάποιοι από τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη.

«Εδώ, στο ΑΧΕΠΑ, οι ασθενείς που ήρθαν ήταν περισσότεροι από 30 κι έμειναν 14 για παρακολούθηση και δύο λίγο πιο σοβαρά. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, τα νοσοκομεία ήταν επί ποδός πολέμου. Έγινε όλη η διαδικασία πολύ γρήγορα, ήρθε όλο το προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία και τους ευχαριστώ πολύ. Για τους τραυματίες κάνουμε ό,τι χρειάζεται», σημείωσε η κ. Γκάγκα, την οποία περίμενε στο ΑΧΕΠΑ ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.

Στα Τέμπη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατόπιν εντολής του Αλ. Τσίπρα

   Στα Τέμπη βρίσκεται ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς μετέβη στην περιοχή τα ξημερώματα με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον στα Τέμπη βρίσκεται και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

Έκτακτη αιμοδοσία από τον Ερυθρό Σταυρό για τη βοήθεια των τραυματιών του δυστυχήματος

Έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ερυθρός Σταυρός.

Hellenic Train: «Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα»

«Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

   Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση

“H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης”.

Τα δρομολόγια που ακυρώνονται, λόγω της σύγκρουσης αμαξοστοιχιών

Λόγω της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια σε:

Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη – Αθήνα

Αθήνα -Καλαμπάκα

Καλαμπάκα -Αθήνα

Αθήνα – Λειανοκλάδι

Λειανοκλάδι – Αθήνα

Θεσσαλονίκη – Λάρισα

Λάρισα-Θεσσαλονίκη

Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος

Βόλος – Λάρισα

Λάρισα – Βόλος

Λειανοκλάδι -Στυλίδα

Στυλίδα – Λειανοκλάδι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Related Articles

«Η άμβλυνση των συνεπειών που επέφεραν οι κρίσεις αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Την ενίσχυση των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες δράσεις, ύψους...

Ενίσχυση των δεσμών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή και ναυτιλιακούς ηγέτες στην WashingtonDC

Η πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία μελών της HELMEPAπου ταξίδεψε στις ΗΠΑ συμμετείχε σε μια...

Ο κλάδος κρουαζιέρας του MSC Group ενισχύει περαιτέρω τη δραστηριότητά του στην ελληνική αγορά

Η MSC Cruises και η Explora Journeys θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 400...

VANOS SA: Your safety, tactical, and adventure gear in a click way

Explore a world of high-quality products and trusted brands whose aim is...