Τετάρτη , 28 Φεβρουάριος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Οριστικό τέλος στην καταστροφή του «Χάι-Λάιφ» με απόφαση του ΣτΕ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Οριστικό τέλος στην καταστροφή του «Χάι-Λάιφ» με απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σταμάτησε οριστικά και αμετάκλητα την καταστροφή του Σινέ «Χάι-Λάιφ», του ιστορικού κινηματοθέατρου στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο του Πειραιά.

Είναι μια κορυφαία στιγμή για τον Πειραιά και μια σημαντική νίκη για τα πολιτιστικά μας μνημεία, καθώς το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την αριθμό 2284/2022 απόφασή του ακύρωσε την με αριθμό 212980/2021 οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Πειραιά, τον αποχαρακτηρισμό του κινηματογράφου όπως και την άδεια καταστροφής του, ενώ επέβαλε τη διατήρηση της χρήσης του με βάση την αρχική απόφαση του 1986. Πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζεται στο Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ. 1 και 6), στη Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας και στη σχετική ελληνική νομοθεσία.

Από τον Αύγουστο του 2021 ο «Πειραιάς για Όλους» -μόλις αντιλήφθηκε ότι με μια υπουργική απόφαση και μια οικοδομική άδεια που εξέδωσαν «νύχτα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Δήμος Πειραιά εκτελούνταν, μες στο κατακαλόκαιρο και μες στην πανδημία, περίεργες εργασίες στο υπόγειο, στην πίσω πλευρά του κτιρίου (επί της Αλκιβιάδου 120)- έδωσε μάχες για τη διάσωση του μοναδικού διατηρητέου κλειστού κινηματογράφου της πόλης με κινηματικές δράσεις, με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και έκδοση ομόφωνου Ψηφίσματος, με την έκδοση τεύχους όπου καταγράφεται το ιστορικό του «Χάι Λάιφ»  αλλά και -ίσως το πιο ουσιώδες- με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ από ομάδα εθελοντών/τριών δικηγόρων και τεχνικών που σήκωσαν το βάρος της τεκμηρίωσης της και την οποία υπέγραψαν πενήντα Πειραιώτες και Πειραιώτισσες -άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του μόχθου και της βιοπάλης.

Η ασπίδα προστασίας που στήθηκε, απέδωσε και θα εξακολουθεί να υπάρχει για όλα τα  εμβληματικά κτίρια, μέσα από τα οποία πέρασε ζωή και τα οποία συνθέτουν την ιστορία, τη μνήμη και τις ελπίδες της πόλης μας.

Τώρα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα. Δίπλα στο κίνημα για την προστασία των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας -«Ινεάλ», «Άστορ», «Ίρις»- έρχεται η αναβίωση των τριών του Πειραιά: Σινέ «Χάι-Λάιφ», Σινέ «Καλλιφόρνια» και Σινέ «Φαντάζιο». Θα τα καταφέρουμε!

► Στους συνδέσμους:
–   ΣτΕ_απόφαση ακύρωσης https://bit.ly/3zGkk0M

   –   Tο τεύχος «ΧΑΪ ΛΑΪΦ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» https://bit.ly/3nKJ

Related Articles

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τρένα, ταξί και πλοία

Εν όψει της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, αποφάσεις για το...

Τρίτη 27 – Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου: 48ωρη απεργία στα Ταξί

Χωρίς ταξί  μένει  η Αττική την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28...

ΑΙΓΙΗΣ:Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου του Μάνου Σουβαλτζή “ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ”

ΑΙΓΙΗΣ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ  ΒΙΒΛΙΑ- Πρόσκληση Σας περιμένουμε όλους Δευτέρα 26/2 ωρα 19:00 στην...

Η Grid Shipping & Capital Ltd.συμμετείχε στο Γεύμα με την Υπουργό Εργασίας στη Ν.Λ.Π.

Grid Shipping & Capital Ltd. Σε γεύμα εργασίας στην Ναυτλιακή Λέσχη Πειραιά, ...