Πέμπτη , 30 Μάιος 2024
Home AGENDA Συζήτηση “για Μουσεία και Χώρους Πολιτισμού φιλικούς προς την Άνοια” στην Οικία Κατακουζηνού
AGENDAΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση “για Μουσεία και Χώρους Πολιτισμού φιλικούς προς την Άνοια” στην Οικία Κατακουζηνού

Αγαπητοί φίλοι της Οικίας Κατακουζηνού

Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως θα συμμετέχουμε  στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 που έχει θέμα είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

 

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 3 – Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής

Στόχος 13 – Δράση για την κλιματική αλλαγή

Στόχος 15 – Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας

 

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο

και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων

της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

 

Η οικία Κατακουζηνού

θα συμμετέχει με την παρουσίαση ενός πολύ χρήσιμου οδηγού που δημιούργησε ώστε τα Μουσεία & οι Χώροι Πολιτισμού να γίνουν πιο φιλικά για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται με την Άνοια.

 

Στην παρουσίαση της έκδοσης θα μιλήσουν:

H Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, διευθύνει το Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer.

Η Δρ. Μάρλεν Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας και Συντονίστρια των Ανοικτών Εργαστηρίων CIVIS, ΕΚΠΑ.

Η κα Σοφία Ε. Πελοποννησίου, Μουσειολόγος, επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού.

Η κα Μαρία Οικονομοπούλου, Ιστορικός-Μουσειολόγος.

____________________

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Παρασκευή 19 Μαϊου

Ώρα: 18:30-20:30

Οικία Κατακουζηνού

Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας 4

Πλατεία Συντάγματος

5ος όροφος

_________________

Είσοδος Ελεύθερη αλλά απαραίτητη η κράτηση θέσης:

 

 

Χαιρετισμός του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

 

Ο κάθε άνθρωπος είναι οι αναμνήσεις του. Αυτές τον καθορίζουν

και αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το να χάνει κανείς το παρελθόν του είναι μια τραυματική εμπειρία, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους δικούς του. Άλλωστε ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε πολιτισμός στηρίζεται στη μνήμη αλλά και στην ελπίδα.

Χωρίς αυτά είναι δύσκολο να υπάρξει ζωή.

 

Επειδή η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη και το χάσιμο της μνήμης οδυνηρό, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτόν τον δύσκολο δρόμο καλούνται να φωτίσουν έστω και λίγο οι χώροι πολιτισμού, προσφέροντας συναισθηματική συμπαράσταση σε όλους όσους αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς και τους φροντιστές τους, θυμίζοντάς τους πως η ζωή παραμένει όμορφη και μοναδική μέχρι την τελευταία της στιγμή.

 

Γι’ αυτό και στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Κατακουζηνού υποστηρίξε με κάθε τρόπο την πρόταση της κυρίας Μαρίας Οικονομοπούλου να «ανοίξει» η Οικία Κατακουζηνού στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται χάνοντας τις αναμνήσεις τους, αλλά όχι και την ελπίδα τους.

 

Αυτή ήταν και η μικρή φιλοδοξία των ανθρώπων της Οικίας Κατακουζηνού, οικίας του νευρολόγου-ψυχίατρου Άγγελου Κατακουζηνού, που με τη αγαστή συνεργασία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και την πολύτιμη βοήθεια του Κοινωφελούς Ιδρύματος TIMA προσπάθησαν να υπηρετήσουν με ενσυναίσθηση και φροντίδα αυτόν το σκοπό δημιουργώντας τον συγκεκριμένο οδηγό που ευελπιστεί να φωτίσει ένα τόσο δύσκολο, διαχρονικό και πανανθρώπινο θέμα, να ανοίξει έναν διάλογο και μια προοπτική στην κοινωνία μας.

 

Συγκεκριμένα, η πρόταση που παρουσιάζεται με τη μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) βασίστηκε σε μια έρευνα που συνοδεύτηκε από μια σειρά ξεναγήσεων, οι οποίες μάλιστα είχαν την ιδιαιτερότητα, λόγω της αδυναμίας να γίνουν επισκέψεις στο χώρο της Οικίας Κατακουζηνού, ότι διεξήχθησαν με ψηφιακό τρόπο. Η πολύτιμη συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και ιδιαίτερα με την Δρ. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, μας επέτρεψε να γνωρίσουμε την Οικία Κατακουζηνού σε εκλεκτούς φίλους και να μοιραστούμε μοναδικές στιγμές.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο TIMA Κοινωφελές Ίδρυμα για την πολύτιμη υποστήριξή του καθώς και σε όλους τους φορείς και ιδιώτες που απάντησαν στα ερωτηματολόγια που στάλθηκαν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα πώς οι διάφοροι χώροι πολιτισμού μπορούν να γίνουν πιο φιλικοί σε συνανθρώπους μας με προβλήματα άνοιας, αλλά και σε όσους έχουν αναλάβει το ιερό καθήκον της φροντίδας τους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουν όλοι εκείνοι που σαν τον Αινεία δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον δικό τους Αγχίση στο πεδίο της άνισης μάχης με την αρρώστια, να αισθανθούν πως η προσφορά τους αναγνωρίζεται και πως η πορεία τους δεν είναι μοναχική.

 

Ευχαριστούμε πολύ

την κυρία Μάρλεν Μούλιου,

Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας και Συντονίστρια των

Ανοικτών Εργαστηρίων CIVIS, ΕΚΠΑ για την πράταση και την καθοριστική συμβολή της στο να αναπτυχθούν δράσεις στην Οικία Κατακουζηνού για άτομα με άνοια και φροντιστές τους

 

Θερμές ευχαριστίες στην ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού, στον ιστορικό-αρχειονόμο, Ζήσιμο Χ. Συνοδινό, Β’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, και στον Δημήτρη Χατζημαρινάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους ώστε να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο το όλο εγχείρημα.

 

Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου, Μουσειολόγος

Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνο

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο:

https://katakouzenos.gr/wordpress/wp-content/uploads/Blueprint_17X24_digital-final.pdf

Σας ευχαριστούμε

Related Articles

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ 2023-2024

Δημοσιεύτηκε σήμερα η Ετήσια Έκθεση 2023-2024 της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία...

ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2024: Συναυλία με την Γλυκερία στην Πειραϊκή

10 χρόνια Ημέρες Θάλασσας Με βάρκα την Ελλάδα  Σε ένα μουσικό ταξίδι...

Η ιστορία των Καρπαθίων του Πειραιά

Πρόσκληση και Πρόγραμμα: Η ιστορία των Καρπαθίων του Πειραιά | Ημέρες Θάλασσας...

Η Tototheo Maritime μετονομάζεται σε Tototheo Global

Η Tototheo Maritime, ένας όμιλος εταιρειών που προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες...