Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (13/05/2023).

 

Σχεδόν μία εβδομάδα απομένει για να ανοίξουν οι κάλπες και κορυφώνεται η ένταση κατά την προεκλογική περίοδο. Κάθε κόμμα προσπαθεί να επικοινωνήσει το πρόγραμμα του, ακούμε υποσχέσεις, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται η στρατηγική των πολιτικών αρχηγών. Ως επιχειρηματική κοινότητα διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν σε περίοπτη θέση τα θέματα της οικονομίας και τον κομβικό ρόλο που αποδίδουν στο επιχειρείν. Όμως παράλληλα φαίνεται και η απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους. Κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει την επόμενη μέρα.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 21 του μήνα. Άρα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε και σε δεύτερες κάλπες, λίγες εβδομάδες μετά.

 

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο ότι η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό. Αν αυτή θα είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μία κυβέρνηση συνεργασίας, θα εξαρτηθεί τελικά από την κρίση των πολιτών. Εμείς, ως επιχειρηματική κοινότητα, λέμε ότι η συγκρότηση της όποιας κυβέρνησης δεν πρέπει να καθυστερήσει. Η οικονομία μας δεν αντέχει να χαθεί χρόνος σε τακτικισμούς. Χρειάζεται ταχύτητα στην εφαρμογή λύσεων ώστε να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

 

Οι μεγάλες προκλήσεις, όπως η ακρίβεια, το υψηλό ιδιωτικό χρέος, η έλλειψη ρευστότητας, απαιτούν δράσεις. Αλλά και μία διαφορετική οπτική. Ειδικά στο ζήτημα των ανατιμήσεων –ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας- είναι ώρα να εξεταστούν και άλλες προτάσεις. Ας δούμε τι κάνει αυτή την περίοδο η Κύπρος με τον ΦΠΑ. Γιατί να μην δοκιμαστεί και στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, από την στιγμή που μέχρι τώρα δεν πετύχαμε να τιθασεύσουμε την ακρίβεια σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα;

 

Στοχευμένες ενέργειες απαιτούνται και για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Όλα τα παραπάνω είναι θέματα από τα οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων της χώρας αλλά και η ανακούφιση των πολιτών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

 

Χωρίς τη γρήγορη συγκρότηση μίας κυβέρνησης τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις και να μην επιμείνουν σε άσκοπες καθυστερήσεις με στόχο να ικανοποιήσουν κάποια μικροκομματικά συμφέροντα. Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να ξαναπάρει μπροστά και να μπουν οι βάσεις για να δοθεί ώθηση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στήριξη στα νοικοκυριά.

 

Related Articles

Neptune Lines recently had hosted 14 students from the World Maritime University of Malmö

Neptune Lines recently had the privilege of hosting 14 students from the...

ΤΙΤΑΝ: Αιτήσεις για το νέο Data Engineering Lab

Titan Cement Company SA Οι αιτήσεις για το νέο Data Engineering Lab...

Aegean Shipping Management S.A. is looking for an HQSE Assistant

The ideal candidate should preferably have 2 years of work experience in...