Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Home SLIDER ΕΒΕΠ «Να μην παραπατήσει η ελληνική οικονομία στο τελευταίο σκαλοπάτι»
SLIDERΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΒΕΠ «Να μην παραπατήσει η ελληνική οικονομία στο τελευταίο σκαλοπάτι»

Με εξαιρετική ευκρίνεια έγινε αποτύπωση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας αλλά και των προταγμάτων που θέτει η πειραϊκή επιχειρηματικότητα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς στη διάρκεια του οποίου έγινε παρουσίαση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, από την Διευθύνουσα Σύμβουλο κα Αθηνά Χατζηπέτρου και τον Διευθυντή Στρατηγικής κ. Ευάγγελο Καραγιαννάκο.

Βρισκόμαστε μισό, μόλις, «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε μεταξύ άλλων στην βασική τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης σημειώνοντας πως η πρόσφατη αναβάθμιση συνιστά θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις. Όπως παρατήρησε το γεγονός αποτελεί μια θετική εξέλιξη αλλά και επι της ουσίας πιστοποίηση της ορθής υπεύθυνης, αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασκώντας μια διορατική πολιτική στο οικονομικό πεδίο με γνώμονα την σταθερότητα και με αναπτυξιακό πρόσημο. Εν όψει των εθνικών εκλογών ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. σημείωσε πως όσον αφορά στην πειραϊκή επιχειρηματικότητα διαπιστώνεται συναντίληψη ως προς την αναγκαιότητα ανάδειξης μιας κυβέρνησης που θα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά, τις τομές στην οικονομία. Μάλιστα σημείωσε και τον κίνδυνο η χώρα που βρίσκεται μισό, μόλις, «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα να απωλέσει την ευκαιρία να το ανέβει «παραπατώντας» στην περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις επαναφέρουν το καθεστώς ασάφειας του παρελθόντος για την απάλειψη του οποίου χρειάστηκε να καταβληθούν κοπιώδεις προσπάθειες από την κυβέρνηση. Στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου το ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, οικονομικό γίγνεσθαι είναι ευμετάβλητο απαιτείται μια κυβέρνηση που να κινηθεί συντονισμένα και δυναμικά αφ’ ενός για την ενδυνάμωση της οικονομίας και αφ΄ετέρου για να εκπέμψει στις αγορές ένα δυνατό μήνυμα σταθερότητας, που θα καλλιεργήσει περαιτέρω το θετικό επενδυτικό κλίμα. Με αφορμή και την ανασκόπηση του πλούσιου έργου που παρουσίασε το Επιμελητήριο σε επί μέρους τομείς της οικονομίας επισημαίνεται ότι το Επιμελητήριο στάθηκε αρωγό στην προσπάθεια αναζωογόνησης του ναυπηγικού τομέα για να σημειώσει ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν την συγκεκριμένη πολιτική του αλλά και άνοιξαν το δρόμο για την συσπείρωση των επιχειρηματικών δυνάμεων του cluster των ναπηγοεπισκευών και παραγωγής υλικών για πλοία στην υπό σύσταση Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων.

Πέραν τούτου και με αφορμή την παρουσίαση και σχολιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων, κ. Γιάννης Μελάς,

Ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων  με τη Ν.Δ. κ.Γιάννης Μελάς

επισήμανε πως οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών, της θεσμοθέτησης του «Youth Pass» με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται, της αύξηση των επιδομάτων τέκνων στο δημόσιο τομέα αλλά κυρίως η παροχή φορολογικών κινήτρων στους πρώτους επενδυτές σε start up επιχειρήσεις υπόσχονται μία θετική δυναμική που έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου για να ξεπεράσει τους σκοπέλους της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και να μην επιτραπεί μην να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία.

Τέλος τονίστηκε ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Επιμελητηρίου παραμένει η στήριξη της μικρομεσαίας, και όχι μόνο, επιχειρηματικότητας με βασικό τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια. Όπως παρατήρησε οι ΜμΕ, και στο νέο οικονομικό μοντέλο που διαμορφώνεται, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι αυτές που, κατ´εξοχήν, δημιουργούν ανάπτυξη και προσφέρουν τις 2 στις 3 θέσεις εργασίας για να σημειώσει πως οι ΜμΕ έχουν την ανάγκη στήριξης 365 ημέρες το χρόνο αφού διαδραματίζουν ρόλο ραχοκοκαλιάς της οικονομίας. Το Ε.Β.Ε.Π., είπε ο Β. Κορκίδης, «προσέχει αυτή τη ραχοκοκαλιά» και για το λόγο αυτό έχει παρουσιάσει όλα τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που είναι διαθέσιμα, καθώς είναι οι επιχειρήσεις που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας σήμερα, αλλά και έχουν τη μικρότερη προσβασιμότητα στο τραπεζικό σύστημα.

 

Παρουσίαση των 4 νέων προγραμμάτων της ΕΑΤ για τη στήριξη των επενδύσεων και της ρευστότητας των ΜμΕ

Εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή εκδηλώθηκε από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των 4 νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB που στηρίζουν, με χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τα 4 νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα (3 συγχρηματοδοτούμενα και 1 Εγγυοδοτικό) εξασφαλίζουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  1. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law FinancialInstrument” (DeLFI), παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης διάρκειας, με σκοπό την υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν  στον νέο αναπτυξιακό νόμο N.4887/2022. Το DeLFI παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο και συνολικά θα διατεθούν δάνεια ύψους 500 εκ. Ευρώ.

Στην πρόσκληση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB ανταποκρίθηκαν 12 τράπεζες και αιτήθηκαν δάνεια συνολικού προϋπολογισμού €932 εκ., ποσό που, προς το παρόν, είναι διπλάσιο από τους διαθέσιμους πόρους.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του DeLFI προέρχονται από τις επιστροφές κεφαλαίων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Ι (ΤΕΠΙΧ Ι).

Αυτό αναδεικνύει τη σημαντικότητα της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων ως revolvingmechanism χρηματοδότησης με πολλαπλάσια θετική επίδραση στην  οικονομία, καθώς πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013επιστρέφουν εκ νέου στην αγορά για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων,αφού χρηματοδότησαν ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων.

  • Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Συγχρηματοδοτήσεων (φέρει την ονομασία Business Growth Fund) μοχλεύει δημόσιους πόρους, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και, μέσω της συμμετοχής των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, αυξάνει τα διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια σε περισσότερα από 2 δις ευρώ.

Η πρώτη φάση υλοποίησης του Ταμείου  Χαρτοφυλακίου ενεργοποιήθηκε ήδη με τη δημοσίευση πρόσκλησης προς τις Τράπεζες για τρία (3) Νέα Ταμεία για τη διοχέτευση στην αγορά επενδυτικών δανείων και κεφαλαίων κίνησης ύψους έως 1,35 δις ευρώ, ενώ πρόσθετοι πόροι ύψους 35 εκ. ευρώ αναμένεται να καλύψουν επιδότηση τόκων των παρεχόμενων δανείων.

  • Σημαντική θα είναι η ελάφρυνση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων αυτών, αφού κάθε δάνειο θα συγχρηματοδοτείται κατά 40% από τους δημόσιους πόρων των Ταμείων αυτών, και θα παρέχεται άτοκα, ενώ, για το υπόλοιπο 60% που θα χρηματοδοτεί η Τράπεζα, το κόστος χρηματοδότησης θα μειώνεται κατά 3% για τα 2 πρώτα έτη του δανείου με την εφαρμογή της μερικής επιδότησης του επιτοκίου (υπό προϋποθέσεις).

Αυτό αποφέρει μια συνολική μείωση του κόστους δανεισμού που δύναται να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις και το 75%.

Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον από πλευράς Πιστωτικών Ιδρυμάτων για τη συμμετοχή τους και σ’ αυτά τα 3 νέα προγράμματα, αφού 13 Τράπεζες υπέβαλαν τις προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ανταγωνιστικές προσφορές επιτοκίων και μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων.

Η συμμετοχή τους στα δανειακά κεφάλαια σε αυτή την πρώτη φάση των προγραμμάτων αναμένεται να φτάσει τα 800 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά τα 3 νέα άμεσα διαθέσιμα προγράμματα συγχρηματοδότησης θα παρέχουν:

Ι. Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-FinancingLoans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 500 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχωνgreenservices,  ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου), καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 € έως 8.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

ΙΙ. Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-FinancingLoans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 250 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη,το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 € έως 1.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

ΙΙΙ. Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-FinancingLoans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 600 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης σε Μμε. Η επιδότηση επιτοκίου εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ξανά χρηματοδότηση/ενίσχυση από πρόγραμμα της HDB. Στόχος των δανείων είναι η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κυκλώματος των επιχειρήσεων, καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις) και η προστασία των θέσεων εργασίας, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 5 έτη, και το ύψος του δανείου ανέρχεται από 10.000 € έως 1.500.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

 

Related Articles

“Η Ελλάδα των γεύσεων” Φεστιβάλ Τροφίμων & Ποτών στο Πασαλιμάνι

Ένα ταξίδι γεύσεων ξεκινάει με αφετηρία το πιο όμορφο σημείο του Πειραιά!...

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Εθελοντική αιμοδοσία

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη ενσυναίσθησης, κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς προς...

Βασίλης Κορκίδης: «Η κατανάλωση πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας»

Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη Η κατανάλωση πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της ελληνικής...

Με εθνική υπερηφάνεια ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά  

Πλήθος κόσμου, συμμετείχε στον εορτασμό της 25ης  Μαρτίου στον Πειραιά, όπου και...